IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само някои компании вдигат цените на автобусните билети от 1 август

Превозвачи имат опасения за отдръпване на пътници при шоково поскъпване на транспортната услуга

17:16 | 31.07.12 г.
Само някои компании вдигат цените на автобусните билети от 1 август

Някои големи автобусни превозвачи са решили да увеличат цените на билетите  за междуградските пътувания, които обслужват. Идеята е те да поскъпнат от утре, 1-ви август, с между 1 и 2 лв., заради повишените цени на горивата от началото на юли.

Проверка на Investor.bg показа обаче, че не всички собственици на автобусни компании са взели категорично решение за поскъпване на билетите.

Мениджърът „Вътрешни линии“ на компанията „Юнион Ивкони“ ООД Георги Атанасов твърди, че автобусният превозвач ще увеличи цените на билетите за част от своите линии с 3%.

Промяна ще има главно в направленията, които са на по-дълги разстояния – от София до Варна, Русе, Силистра, Велико Търново. Цената на билетите за тях ще се увеличи с по 1 лев. Стойността на билетите по направления, за които повече от една година не е имало промяна на цените, ще се увеличи с по 2 лева.

Според Атанасов промяната е жизненоважна за превозвача. Въпреки това не при всички линии, които обслужва фирмата, ще има оскъпяване на билетите. Планирано е за по-късите разстояния няма да няма промяна.

„Дълго време се стремяхме да запазим цените едни и същи. Все още се опитваме, но рязката и непредвидена промяна в цените на горивата нямаше как да не ни се отрази. Ние трябваше да отговорим адекватно на създалата се пазарна ситуация и мисля, че решението ни бе напълно очаквано. Затова и ще повишим цените на билетите за някои направления“, коментира той.

По негови думи вероятно промяната в цените ще отблъсне част от пътниците, които по някои направления ще предпочетат да пътуват с влак. Към момента „Юнион Ивкони“ държи 40% пазарен дял от автобусните превози, тръгващи от София.

Същевременно друг голям играч на пазара на автобусните превози - „Хеброс бус“ ООД няма да променя цените на билетите си. Основната причина е, опасението за отлив на клиенти.

„В състояние на икономическата криза, в която се намира пазара, ние не можем да си позволим да изгубим клиенти. В момента пътникопотокът е изключително свит, затова със сигурност до края на август няма да променяме цените“, заяви заместник-управителят на фирмата Мария Станчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още