IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Ганев: Не доходите са проблем, а липсата на работа

Заетостта в България продължава да спада, като работят само 61% от българите в работоспособна възраст, посочва анализаторът на ИПИ

08:20 | 20.08.12 г. 47
Автор - снимка
Редактор
П. Ганев: Не доходите са проблем, а липсата на работа

През последните седмици в публичното пространство упорито се говори за доходи, докато темата за заетостта и новите работни места остава на заден план и често се пренебрегва, смята Петър Ганев, анализатор в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Поставянето на подобен фокус е трудно обяснимо, при положение, че тежкият удар на кризата бе именно по заетостта, а не по заплати и пенсии. Да, доходите в някаква степен бяха замразени, но в същото време близо половин милион българи загубиха работата си – това е водещата причина много български семейства да обеднеят.

Необходимо е да си говорим предимно за работни места, а не за доходи, но нека отправим отново поглед към данните за заетостта в страната. За разлика от понятието безработица, данните за заетостта показват реално каква част от хората в дадена възрастова група работят. Тук не се взима под внимание дали лицата са икономически активни, дали търсят работа или просто си стоят „обезкуражени” вкъщи. Въпреки, че традиционно се говори повече за безработица (отнасяща се до търсещите работа), данните за заетостта са показателни за потенциала и развитието на дадено общество – неслучайно Европейската комисия поставя стратегически цели за заетост, а не за безработица.

В най-добрите месеци на 2008 г. заетостта в България (20-64 г.) беше надхвърлила 70-те процента, но от началото на кризата този процент постоянно спада. За първото тримесечие на 2012 г. вече сме близо до 61%, което ни отдалечава драматично от поставената европейска цел (75% заетост до 2020). Нещо повече, движението продължава да бъде надолу, тоест през последните 3-4 години възстановяване по отношение на работните места просто не е имало.

Коефициент на заетост (20-64 години) по тримесечия, %

Източник: НСИ

Същите данни могат да бъдат представени и като абсолютна стойност. От края на 2010 г. заетите в страната устойчиво са под 3 млн. За сравнение, за да се доближим до тези 75% заетост, бройката на заетите трябва да достигне 3,5 млн. Това изглежда трудно постижимо, още повече че заетостта е на най-ниските си нива спрямо последните 6-7 години.

Заети лица (20-64 години) по тримесечия, хиляди
 

Източник: НСИ

На фона на тези данни е просто задължаващо дебатите около Бюджет 2013 да се превърнат в разговор за работните места. Вместо да се търси някакво административно покачване на заплатите в частния сектор, по-добре да се мисли как да се намалят тежестите върху труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Има и друг вариант да се вдигнат заплатите (това вече е много важно как ще стане) и от там да се увеличи заетостта от сектора на услугите най-вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
trendline
преди 11 години
Няма друго решение Jay Gould. В противен случай собственото производство ще продължи да пада, следва по-висока безработица, още по ни-ски заплати (свръх предлагане на труд) и т. н. спиралата е надолу. Фиксирания курс за толкова дълго време се оказа пагубен. Все едно сме въвели еврото но при лихви по кредитите 3 пъти по-високи от страните от ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
А цените на машините, селскостопанската техника, електрониката, битовата техника, горивата ще ни разказжат играта. За сметка на това ще започнем да изнасяме чушки и домати за Македония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Само да не го издърпа.. Ние имаме огромен външнотърговски дефицит. От обезценката на лева, ще скочи цената на всичко. От петрол до аспирин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Хубаво е, когато макар и с 5-6 г. закъснение, икономистите узреят за да достигнат до очевидни икономически истини известни от хилядолетия и още от времето на Римската република ;) И тук изниква въпрос, дали дефицита с пенсионната система не е продукт на колосалната и неприлично висока реална безработица, а не на свръх високите пенсии на нашите пенсионери. Вероятно след още няколко години размисъл, ще се стигне и до този извод. Колкото до помощ и мислене от държавата по тоя проблем - То тя кой проблем е решила, че да реши и този? Най-много след справянето с цените на яйцата, боба, житото, цените на тока и на горивата - Миро Найдненов и компания да запретнат ръкави и да решат и този належащ и наболял проблем. Министър председателя бе дал идея - Селскостопанска република от сеячи на картофи и овчари. Уви този почин се провали катастрофално и в Камбоджа и в Северна Корея и доведе и до глад. Затова моля ви от все сърце - Не молете правителството за помощ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
trendline
преди 11 години
Ново фиксиране на курса на БНБ от 2,50 - 3,00 лв./евро и износа ще издърпа икономиката. Неизбежно е леко обедняване но няма друго решение.Опита показва че вътрешна девалвация се прави изключително трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още