IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паспортният контрол на "Летище София" вече е електронизиран

Изграждането на системата е свързано с ангажиментите на страната за присъединяване към Шенген

13:36 | 28.08.12 г.
<p>
	<em>Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов представи предимствата на електронната система</em>&nbsp; &nbsp;Снимка:&nbsp;<em>БТА</em></p>

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов представи предимствата на електронната система   Снимка: БТА

"Летище София" вече разполага с автоматизирани електронни гишета за граничен контрол, с които паспортните проверки ще бъдат значително улеснени. Това беше обявено при днешното официално откриване на новата система, на което присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Първите четири гишета са програмирани да извършват контрол единствено на паспортите с биометрични данни на пристигащите граждани от Европейския съюз, Европейската икономическа зона и от Швейцария.

Системата е струвала на ведомството 572 хил. лв., а самият проект е бил изпълнен за 87 дни.

Системата сканира документа на всеки преминаващ, като прави автоматична проверка в информационните масиви на МВР и Шенгенската информационна система.

„С подобни технически устройства гаранцията за недопускане на лица с фалшиви документи и на лица, които биха представлявали интерес за Шенгенската информационна система, е стопроцентова", поясни още Цветанов. 

Въвеждането на системата е важна не само за сигурността на страната, но ще оптимизира и работата на граничните полицаи. Чрез нея един служител ще може да осъществява контрол на няколко електронни гишета, посочиха експерти.

Очаква се през следващата година подобна система да бъде интегрирана и на "Летище Бургас", заяви Цветанов.

 

Повече новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още