IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ощетените български туроператори ще търсят правата си в съда

Според руските закони отговорността при изоставяне на туристи на чужда територия е изцяло на изпращащия туроператор, каза зам.-министър Иво Маринов

13:23 | 04.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ощетените български туроператори ще търсят правата си в съда

Два са българските туроператора, които претърпяха загуби след фалита на руската фирма „Чери тур“, обявила несъстоятелност на 2 септември, и те ще потърсят правата си по съдебен път, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов пред журналисти днес.

Той предположи, че процедурата по предявяване на претенции ще отнеме около половин година и поясни, че при последния случай с фалиралата „Чери тур“ проблемът е изцяло на руската страна, заради неуреденото им законодателство в случай на фалит на туроператор. Руските туристи са се разплатили с изпращащия туроператор, но той не е превел пари към българските си партньори, обобщи ситуацията Маринов.

Съгласно руските закони отговорността при изоставяне на туристи на чужда територия е изцяло на изпращащия туроператор. Процедурата предвижда при подобен казус потребителите да заплатят престоя си на чужда територия и завръщането си, след което да изискат парите си от руския застраховател. 

„Ако фалира руски туроператор, гражданите трябва да си заплатят разходите и след като се приберат, да предявят искания за възвръщане на сумите от застрахователя“, разясни зам.-министърът.

По думите му „Чери тур“ има застрахователен договор за около 1 млн. долара и тази сума ще е достатъчна туристите да покрият щетите си.

Маринов даде пример с фалиралия през юли най-голям полски туроператор, чрез който у нас са почивали около 350 души на Черноморието, но тъй като там е в сила европейското законодателство, регламентиращо незабавни мерки, никой не е бил ощетен.

Иво Маринов посочи, че хотелиерите обсъждат въвеждането на застраховки, които да покриват риск от фалит на туристически фирми. В момента у нас няма такъв вид застраховка. Съществуващата полица е за професионална отговорност на туроператора.

Междувременно руски източници съобщиха, че федералната агенция по туризъм на Русия Ростуризъм и обединението на руските туроператори Ростурпомощ са постигнали споразумение с българската компания „Васи травел“ - един от партньорите на фалиралия руски туроператор „Чери тур“, предаде БТА.

Директорът на „Васи тревел“ Росица Димитрова е поискала от 150-те руски туристи в България да платят поне половината от пребиваването си, като след това руските застрахователни компании ще възстановяват парите им. От своя страна българската агенция поема ангажимент за завръщането на туристите в родината им.

Руската застрахователна компания „Ингосстрах“ вчера е започнала да приема заявления от пострадали клиенти на туроператора „Чери тур“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още