IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се сериозно поскъпване на газа от 2013 г.

Направената от „Газпром“ 11-процентна отстъпка отчасти ще компенсира резкия ценови шок, предвижда енергийният експерт Атанас Тасев

11:47 | 05.09.12 г. 3
Очаква се сериозно поскъпване на газа от 2013 г.

Постигнатото от правителството споразумение за 11-процентно намаление в цените на газовите доставки от руската компания „Газпром“ само частично ще компенсира рязкото повишаване в цената на синьото гориво, което неизбежно ще настъпи от началото на следващата година.

Това съобщи в интервю пред БНТ енергийният експерт Атанас Тасев, коментирайки очакваните от бизнеса решения на кабинета за мерките, които ще бъдат предприети по отношение на цените на основните горива.

По груби изчисления отстъпката за синьото гориво достига едва 90 млн. долара спестени средства за българската страна, които, според Тасев, кабинетът ще използва като буфер срещу новите цени от януари 2013 г.

Тасев припомни, че от първите споразумения с „Газпром“ през 1998 г., когато страната ни получаваше кубическия метър гориво за 83 долара, сегашните пазарни нива достигат 500 долара. На тази база ще се водят и преговорите с руската страна за новите цени на газа от 2013 г., които българският министър на икономиката ще проведе през есента.

По повод на вчерашната информация, че от октомври ДКЕВР очаква предложение за понижение на цените на газа, Тасев обясни, че при сегашното състояние на държавната компания „Булгаргаз“ това е невъзможно. Той заяви, че компанията е във фактически фалит, защото неразплатените средства от потребителите й вече се изчисляват на 500 млн. лв.

До това състояние се е стигнало поради „дефект в системата“, в резултат на което „държавната компания се е превърнала в най-голямата кредитна институция в България“, посочи още Тасев.

На въпроса какви са възможните регулации, които държавата може да въведе за ограничаване на ценовия ръст за горивата, Тасев припомни, че конвенционалните ресурси поскъпват в цял свят. В тази връзка енергийната стратегия на страната би трябвало да се активизира в посока за насърчаване на инвестициите във възобновяема енергия  и икономично използване на горивато и енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
tiggo
преди 11 години
Тоя "експерт" явно е добре платен от Булгаргаз.Увеличенията от април и юли бяха обосновани с несъстоялата се отстъпка от 11 %. Сега тази отстъпка е факт, при това със задна дата от 1.04. Да вземе сега Булгаргаз да върне надвзетите пари на потребителите!!! Да ама не - за това нито дума. Булгаргаз имал несъбрани вземания за над 500 мил. Ба'си оправданието за увеличение на цената на КОРЕКТНИТЕ потребители. Също като в банковата система - банките раздаваха кредити от лакомия на *** и пульо и сега реват, че не може лихвите да падат, защото имало много лоши кредити т.е. коректните ще се доят до дупка. Булгаргаз да вземе да си събира дълговете от където трябва, а не да плаща на разни "експерти" да пишат глупости. Имали 500 мил несъбрани вземания и по тяхно твърдение са на загуба от както се помня. А бе джанъм - там съкращения не съм чувал да има. Заплатите са чувствително над средните за страната и аджеба как така съществуват на загуба - от къде пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
С любов от Русия.Затова!Изпразват ни като брашнен чувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
И защо този човек предвижда рязко поскъпване на газа от 2013 Природния газ е единствената енергиина суровина но а която цените на борсите постоянно падат От 2013 или 2014 С А Щ ще почнат масирано износ на втечнен или компресиран газ със кораби Израел открива нови находища и намалява вноса а страните от Близкия изток ще имат значителни излишаци Полша Украйна и Румъния започват да разработват находища на шистов газ Европа продължава да е в рецесия и потреблението е ниско Кое точно ще увеличи цените на природния газ Може или този човек да каже а не само да прави някакви измислени прогнози Да не е врачка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още