IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България готви тройна защита срещу руските претенции за АЕЦ „Белене“

Министърът на икономиката е сигурен, че страната няма да плаща исканите обезщетения за отказа от строителство на втората атомна централа

10:04 | 12.09.12 г. 41
България готви тройна защита срещу руските претенции за АЕЦ „Белене“

България подготвя два варианта плюс един резервен за защита срещу претенциите на руската компания „Атомстройекспорт”, която оспори решението на кабинета за прекратяване на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интервю за bTV, като поясни, че страната ни е наела най-добрата юридическа кантора, печелила нееднократно подобни дела срещу големи руски компании.

Мнението на юристите е, че имаме всички аргументи да спечелим подобно дело, добави Добрев. Той изрази и стопроцентова увереност, че страната ни ще спечели делото, още повече, че според него искът от 1 млрд. евро, повдигнат за пропуснати ползи от „Атомстройекспорт”, е абсолютно нереалистичен.

Припомняйки хода на преговорите между двете страни, министърът поясни, че страната ни е имала уговорка с руската компания да не се стига до съд.

На въпроса какъв би бил размерът на евентуално платимото обезщетение от наша страна, министърът посочи, че първоначалните изчисления сочели за многократно по-ниска цена от поисканата. След увеличението на иска от страна на „Атомстройекспорт” обаче Дабрев категорично обави, че „отсега нататък нищо няма да плащаме".

"Досега искахме да се разберем без арбитражи, но сега това е невъзможно", категоричен бе енергийният министър. 

Българската страна е подготвила свои контрапретенции към изпълнителя на проекта, които са част от плана Б на правителството, посочи Добрев. Той поясни, че се разполага и с план В, който е „резервен вариант на арбитражното дело и отново не включва никакво плащане". На този етап Добрев отказа подробности по него, като изрази надежда да не се стига до изпълнението му.

Енергийният министър отново повтори, че строежът на втората ядрена централа е "предателство срещу държавата", като процедурата е била опорочена още през 2006 година от "корумпирани политици с цел лично облагодетелстване".

"На площадката на Белене е имало 80% готов блок, който е бил развален преди започването на проекта и за това разваляне е трябвало да се плати“, припомни Добрев.

Този реактор, който в момента работи в Русия, е продаден за 78 милиона евро, а на хартия е пишело, че България ще получи 200 милиона. „Под него стоят подписите на шефовете на НЕК, но тези хора слушат какво им казва министърът", коментира още Добрев. По думите му този реактор вече работи в Калининската ядрена електроцентрала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
И аз така си мисля... Всъщност, оказва се, че работата по "Белене", не е спирала изобщо... Независимо от бълвочите на Тиквата и неговото мъпетче Делянчо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
Боян
преди 11 години
Ей лъжец долен единствения източник на голямо количество енергия който бързо да спира и да започне да подава електричество е газовата централа, НЕ Е АТОМАНТА централа *** ОТ ТОВА СЕ ВИЖДА КОЛКО ДОЛЕН ЛЪЖЕЦ СИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Напротив изобщо не ни трябва АЕЦ-ца имаме си достатъчно енергия и можем да я удвоим и то само с вътрешни източници, това което трябва да се направи е да се стимулира поставянето на слънчеви панели на жилищните сгради ще е достатъчно да си спестим двата реактора на Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
GunMan
преди 11 години
Въпросът в случая не мисля, че е "дали", а "дали на тази цена"... Не трябва да се прави Белене на всяка цена. Също така си мисля, че и тяхната изцепка с обезщетението и нашите напъни с HSBS и проучването в Козлодуй са част от едни търговски преговори или по-скоро мероприятия с цел пи ар...Имам усещането, че в крайна сметка Белене ще има, но ще стане ясно поне след година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Белгия Холандия Швейцария Финландия Швеция...В Източна Европа - Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Румъния, Украйна...Брои работещи реактори по държави към юли 2012:http://***.euronuclear.org/info/encyclopedia/images/npp-europe-0712.gif
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
14-ти, ЕТО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ ОТ ТАЗИ ЗИМА:Историческият рекорд в потреблението на ток през зимата беше през 2009-а, когато у нас бяха натоварени почти 8 000 мегавата мощности (16% = 1 280MW). - Сега потреблението се равнява на товар от около 6 600 мегавата (16% = 1 056MW).- Изискването е 16% от РЕАЛНАТА КОНСУМАЦИЯ да е от ВЕИ Все пак - ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ тези источници РАБОТЯТ САМО 30% от годината и за да произведат 16% от ОБЩОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ, има ДВЕ УСЛОВИЯ:1. За чисто 30% от годината, за да се произведат 16% ОТ ОБЩАТА КОНСУМАЦИЯ, това означава 16 х 3,3 = 52,8% ИНСТАЛИРАНИ МОЩНОСТИ, от крайното потребление - 6 600Mw, или РЕАЛНО СА НЕОБХОДИМИ - 3 485MW инсталирана мощност ВЕИ2. НЕОБХОДИМ Е ДРУГ, ОСНОВЕН ИЗТОЧНИК, КОЙТО БЪРЗО ДА ЗАРАБОТВА И БЪРЗО ДА СПИРА, заради случайния момент на работа на ВЕИ, А ТОВА Е САМО АТОМНАТА ЕНЕЛГИЯ от Казлодуй и Белене!!! В МОМЕНТА:- Общо инсталираните мощности само във ВЕЦ са над 2 563 мегавата от тях 943 в ПАВЕЦ, която работи ежедневно.- Вятърни и фото 660MW.- Общо 3 223MWИЛИ ПЛАНА ЗА 2020г. ПРАКТИЧЕСКИ ВЕЧЕ Е ИЗПЪЛНЕН!!!А за ПОВИШАВАНЕТО НА ЦЕНАТА заради зелена енергия, е опит с трици да ловят маймуни. ДА СМЯТАМЕ:- Ако 16% от тока струват по 30ст., а 84% по 8ст. то СРЕДНА ПРЕТЕГЛЕНАТА ЦЕНА Е 12,36ст.- Преноса струва по 5ст.- КРАЙНАТА ЦЕНА Е 17,36, НЕКА ДА Е 18ст. ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА!!!- СТРАШНАТА ИСТИНА Е, че само 23 % от евтината енергия от АЕЦ-Козлодуй се изкупува от НЕК - останалите 77 % се ИЗНАСЯТ от ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ, ЕТО ЗАЩО, ЗА ДА ПОЕВТИНЕЕ ТОКА ДО 12СТ., ТРЯБВА ТОКА ОТ КОЗЛОДУЙ ДА СЕ ПОЛЗВА НА 100% НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР!!! ДОРИ И С ТЕЗИ 16% ЗЕЛЕН ТОК и скъпия американски ток от ТЕЦ ИВАН КОСТОВ (Мариците 1 и 3), ЦЕНАТА ПАК ЩЕ Е 12ст.!!!- КОГАТО ЗАРАБОТИ И АЕЦ-БЕЛЕНЕ, ТОКА МОЖЕ ДА ПАДНЕ НА 8-9 СТОТИНКИ (по днешни цени)!!!ТАКА, ЧЕ СКЪПИЯ ТОК ИДВА ОТ КРАЖБАТА НА КОЗЛОДУЙСКИЯ ТОК И СПИРАНЕТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!ЗАТОВА ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ЦЕНИТЕ И НЕЗАБАВЕН СТРОЕЖ НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!!! ПРОСТО Е - Цената за Белене е 3,95 милиарда евро при подписването. АКО НЯКОЙ МИ КАЖЕ КАКВА ЩЕ Е ИНФЛАЦИЯТА ДО ЗАВЪРШВАНЕТО - ЩЕ МУ КАЖА "КРАЙНАТА ЦЕНА"...- БРЕ ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ Енергийното министърче, МНОГО ЛЪЖЕ - КОГА СТАНА СОЦИАЛНО СЛАБ, КОГА МУ ПОЧЕРНЯ ПРАЙДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
Чисто информативно : колко страни от Западна Европа от мащаба на България експлоатират Атомни мощности ? Аз знам само за Финландия . Говоря не за бившите соц. страни . Като говорим за скрити доклади има един много интересен доклад на БАН по въпроса - скрит много дълбоко . Добре е да го намериш или ако ли не - дай поща щети го пратя . Та най общо : около 2015 г, цените на ел.енергията от ВЕИ ще са такива че ще обезсмисли строежа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
Планираните разходи са винаги по-малки от крайните.На кого ще се продава това електричество, след като ние нямаме нужда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
Боянчо,ФИНАНСОВИ РАЗЧЕТИ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕСпоред доклада на HSBC mi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.html. Реалности:1.НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: Класира на -во място Атомстойекспорт (2 блока всеки от тях 1000 MWe V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. (3,997)2. В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената съгласно EUROSTAT. (Станишев и Борисов да не лъжат, че няма договореност)3. Оскъпяване за забавянето 0,533 милиарда евро.. От доклада:1. При 4.53 милиарда евро цената на 1 000MW ИНСТАЛИРАНА МОЩНОСТ Е 2,265 МИЛИАРДА ЕВРО, което е ДАБРА ЦЕНА ЗА КУПУВАЧА. (дори с тези 0,53 милиарда оскъпяване заради бездействие)2. За 60 години, усреднената цена е 75 евро/МВч. Деиндексираме и получаваме 32 евро/МВч. (Или 64 лева на мегават/час. ИЛИ 6,4 стотинки на киловат. (Козлодуй продава днес по 65 лева на мегават/час., но само 13% от произведеното е за вътрешния пазар, а другия честни частници изнасят зад граница).2. От таблицата на стр.11 (долу в ляво) четем - Средни експлоатационни разходи - 1,21 евроцента на киловат, деиндексиране и получаваме 0,65 или:3,2 0,65 = 2,55 евроцента от киловат или 25,5 евро ПЕЧАЛБА на мегават.3. От същата табличка при годишно производство от 15 898 446 мегавата получаваме приблизително 405,45 милиона евро печалба за първата година.- Печалбата за 26 години ще е 405,45 х 26 = 10,542 милиарда евро ПРИ ИНФЛАЦИЯ 4% ГОДИШНО, ТОВА ПРАВИ ОКОЛО 100%... ИЛИ:- ПЕЧАЛБАТА от АЕЦ Белене, до 26-тата година ще е 21 милиарда евро!!! ЗА 60 ГОДИНИ 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! -АХА-А-ААА, ЕТО ЗА КАКВО СТАВАЛО ДУМА, 100 МИЛИАРДА ЕВРО ПЕЧАЛБА!!!РЕАЛНОТО ПЕЧЕЛИВШО РЕШЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ (Финансиране и Лихви): 1. Правим БАХ (български атомен холдинг) в който включваме АЕЦ-Козлодуй и ПК АЕЦ Белене (Проектна компания).2. БАХ разкрива целева сметка в ББВР (Бълг. Банка за възстановяване и развитие) където се внася цялата печалба от АЕЦ Козлодуй).3. С решение на Парламента теглим 6 годишен ЦЕЛЕВИ ОБЛИГАЦИОНИН ЗАЕМ, от 3,14 милиарда евро, при лихва 4%, какъвто вече изтеглихме и също ги внасями в Целевата сметка. (С лихвата за 6 г. ще станат 4,97 милиарда евро).4. АЕЦ Козлодуй ще продава САМО на вътрешния пазар и ПРИ ДНЕШНИТЕ ЦЕНИ, годишната му печалба ще е около 800 милиона евро, които се внасят в целевата сметка на БАХ, КОЕТО ЗА 6 ГОДИНИ Е 4,8 МИЛИАРДА (сега продава само 13%...?!?!?!)5. Първи блок ще работи 1 година с печалба от 400 милиона или общо парите в Целевата сметка (без натрупаните междувременно банкови лихви) ще са 5,2 милиарда и така, че хартисват 400 милиона за далекопроводи...!!! . ИЗВОДИ:1. Трите години забавяне, ощетило ни с 500 милиона евро, И ВСЯКА СЛЕДВАЩА ГОДИНА БЕЗДЕЙСТВИЕ са по вина на ТОВА правителство, което носи вина за оскъпяването СОЛИДАРНО с комунистите на Станишев. 2. При консумация от 6,6 мегавата 3,6 ще са от АЕЦ-Козлодуй и Белене и КРАЙНАТА ЦЕНА ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЩЕ Е ПОД 12 СТОТИНКИ НА КИЛОВАТ!!! ПИТАМ- КОЙ Е ПРОТИВ ТОВА???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
То добре, че е Козлодуй, че да имаме ток изобщо! Който е построен от руснаци, а нашите нови западни "приятелчета" го затварят, за да си защитят собствените инвестиции - RWE в Сърбия, Франция в Румъния ( АЕЦ ), американците в Марица... Водолази ли не пращаха на оглед, какво ли не беше. А това за зависимоста от Русия ми е любим рефрен... Гербаджиите ако поставят този руски реактор в Козлодуй, с ядрено гориво от Парагвай ли ще работи? Или газовата централа, дето се канят да строят в Белене? С пръдня от *** на Фидосова ли ще се захранва? Аман от тъпотии и лъжи... Защо скриха доклада на HSBC ?П.П. Не съм привърженик на БСП, но съм ЗА проекта Белене! Иначе се превръщаме в страна на фермери, келнери и ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още