IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България готви тройна защита срещу руските претенции за АЕЦ „Белене“

Министърът на икономиката е сигурен, че страната няма да плаща исканите обезщетения за отказа от строителство на втората атомна централа

10:04 | 12.09.12 г. 41
България готви тройна защита срещу руските претенции за АЕЦ „Белене“

България подготвя два варианта плюс един резервен за защита срещу претенциите на руската компания „Атомстройекспорт”, която оспори решението на кабинета за прекратяване на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интервю за bTV, като поясни, че страната ни е наела най-добрата юридическа кантора, печелила нееднократно подобни дела срещу големи руски компании.

Мнението на юристите е, че имаме всички аргументи да спечелим подобно дело, добави Добрев. Той изрази и стопроцентова увереност, че страната ни ще спечели делото, още повече, че според него искът от 1 млрд. евро, повдигнат за пропуснати ползи от „Атомстройекспорт”, е абсолютно нереалистичен.

Припомняйки хода на преговорите между двете страни, министърът поясни, че страната ни е имала уговорка с руската компания да не се стига до съд.

На въпроса какъв би бил размерът на евентуално платимото обезщетение от наша страна, министърът посочи, че първоначалните изчисления сочели за многократно по-ниска цена от поисканата. След увеличението на иска от страна на „Атомстройекспорт” обаче Дабрев категорично обави, че „отсега нататък нищо няма да плащаме".

"Досега искахме да се разберем без арбитражи, но сега това е невъзможно", категоричен бе енергийният министър. 

Българската страна е подготвила свои контрапретенции към изпълнителя на проекта, които са част от плана Б на правителството, посочи Добрев. Той поясни, че се разполага и с план В, който е „резервен вариант на арбитражното дело и отново не включва никакво плащане". На този етап Добрев отказа подробности по него, като изрази надежда да не се стига до изпълнението му.

Енергийният министър отново повтори, че строежът на втората ядрена централа е "предателство срещу държавата", като процедурата е била опорочена още през 2006 година от "корумпирани политици с цел лично облагодетелстване".

"На площадката на Белене е имало 80% готов блок, който е бил развален преди започването на проекта и за това разваляне е трябвало да се плати“, припомни Добрев.

Този реактор, който в момента работи в Русия, е продаден за 78 милиона евро, а на хартия е пишело, че България ще получи 200 милиона. „Под него стоят подписите на шефовете на НЕК, но тези хора слушат какво им казва министърът", коментира още Добрев. По думите му този реактор вече работи в Калининската ядрена електроцентрала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Ти кой си ве, да не си някой от тия дето са се подписвали под договора?Щото явно си по умен от всички мислители и по-знаеш от всички знаещи и много ми е интересно как така си сигурен, че крайната цена ще е толкова след като не се е построило нещо, а професоре. На хартия е едно на хартия може да докажеш, че мухата е роднина на слона, ама в действителност? Те в Германия летището на Берлин ще им излезе повече от два пъти над планираното, а в България сигурно може и 5 пъти по-скъпо да излезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
Мдааааааааа . Привържениците на атомната енергия често дават за пример Франция и Япония .Пропускат само една подробност : СОЦИАЛИСТИ - ТЕЗИ СТРАНИ САМИ ПРОИЗВЕЖДАТ АТОМНИТЕ СИ МОЩНОСТИ . САМИ - РАЗБРАХТЕ ЛИ ! САМИ ! САМИ ! ЗАТОВА ПРОИЗВЕЖДАТ ТОЛКОВА ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ОТ ЕНЕРГИЯТА СИ С АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ . СЪЗДАВАТ МУЛТИПЛИЦИРАЩ ЕФЕКТ - НО ЗА СОБСТВЕНАТА СИ ИКОНОМИКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
Хахахаха . Тези разходи неми харесват - махаме ги . :) :) :) . Ти измисли ново счетоводство . Ха-ха-ха . Социалистическо .:) : ) : ) . Искрено ме разсмя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
naso_fr
преди 11 години
До всички привърженици на АЕЦ Белене:Вие сте национални предатели! Да имаш всички енергийни источници на 1 страна, да зависят от 1 чужда страна е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!И газ и петрол и ядрена енергетика... е поставяте България на колене, бе ***!Едни ВЕИ има и то с малък капацитет. Е, как и Франция и Америка и Япония имат ядрена индустрия ама *** само на Русия дават. ПРЕДАТЕЛИ!Че от всички се краде яко е ясно, но не всичко на Русия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
toto 2
преди 11 години
Важното е дейност да има за да се краде-сега адвокатите ни "уверяват" че ще спечелим .Аз не съм чувал адвокат да казва нещо друго и да не си е взел хонорара независимо от резултата.Дългът се надува за да изкарат 200-300-500 млн.като успех в пазарлъка.А тоз театър който го разиграват и предишните и сегашните ще ни коства много щом се играят курв*нски номера ...Не можеш да извиваш ръцете на Руснаците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
rumen221
преди 11 години
ДЕЛЯНЧО ИЛИ Е ПАТОЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ ИЛИ Е МАСОН МРАЗЕЩ БЪЛГАРИЯЗА АНАЛИЗА НА HSBC ИЛИЗАЩО БЕЛЕНЕ Е ЕВТИНА. НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: Класира на -во място Атомстойекспорт (2 блока всеки от тях 1000 MWe V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. (3,997)- В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената съгласно EUROSTAT. (Станишев и Борисов да не лъжат, че няма договореност). В доклада на HSBC: mi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.html1. Разходите за АЕЦ Белене (EPC - Engineering, Procurement and Construction) са 6.1 милиарда, при това вече с прибавена ескалация, вкл. и за забавянето на проекта с три години.Но 2. На стр.8 - подготвителни работи" - 2.018 милиарда евро, са включени НЕКОРЕКТНО защото това са разходите за далекопроводи, за ЖП линии, за пътища, жилища и т.н. инфраструктура и благоустройство. (Далекопроводите струват 0,25 милиарда и се изплащат от цена пренос високо напрежение)Тези разходи не се включват към цената на строителство на каквато и да е централа, а връзката с енергийната система е задължение на държавата, КОЕТО СЕ ПРАВИ ЗА ВСИЧКИ ЧАСТНИ ИНВЕСТИТОРИ 1 КЛАС!!!. 3. От графиката на стр.5, е дадена стойност от 7,7 милиарда евро, но 6,1 + 2,018 = 8,118 а не 7,7 милиарда. Измамата е видна.- Обратното изчисление показва 7,7 2,018 = 5,68 милиарда 4. Лихви и такси по време на строителството - 1,676 (плащаме ги 26 години) и получаваме 7,356 милиарда евро.5. НЕ ПРИБАВЯМЕ Т.н. "Резерв за обслужване на дълга" (225 милиона - стр. 8). Това не е реален разход. 6. Приспадаме Разходите за експлоатация и ремонт на 1 блок, от 170 милиона, защото също не са реален разход. Те директно се компенсират за 1 г. от приходите от работата на 1 блок, докато 2 още се строи. И ДОБАВЯМЕ ПЕЧАЛБАТА ЗА 1г. от 405 милиона евро (виж т.9)Цената пада на 6,781 милиарда евро.7. Прибавяме ВЕ1: Разходи - 0,169 439 милиарда.Крайната Цена (след 6 години) става 6,95 милиарда евро. Това е крайната цена - максимум максиморум, а не 10,35 милиарда от доклада! 8. Необходимите средства за проекта, на стр. 14 - първи вариант, трябва да заложим ИСТИНСКАТА обща цена 6,95 милиарда евро. Привеждаме ги към сегашна стойност с използвания в доклада дисконт 8.23%... и:- Получавате днешната стойност на проекта - равна на 4.53 милиарда евро. До сега е построено за 1,39 милиарда евро или ДНЕС остава за допращане 3,14 милиарда ЕВРО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Българските "свободни" медии ли да оказват натиск? Виждаме какъв натиск оказват. Особено ако става въпрос за премиера. Повечето направо треперят като го видят. Само като ги погледне и......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Balgarian35
преди 11 години
Западна медия или ЕС да обяви всичко публиччно-голям смях. Какво ги вълнуват западните медии,че българите ще плащат на руснаците. Това е работа на българската медия и на българското общество-то да окаже натиск върху правителството си и да види договорите. Иначе е загубена работа да чкаш някой отвън да ти помага( и защо да го прави?? за да възтержествува справедливоста ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Напълно подкрепям и двамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
И аз много се надявам щом руснаците толкова упорстват и никоя от страните няма право да разкрива целите договори и споразумения, някоя западна медия или ЕС да обяви всичко публично и да се спре заблудата с изгодния за България проект АЕЦ Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още