IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община залага със 130 млн. лв. по-малко в бюджета си догодина спрямо 2012 г.

Предвидени са повече пари за подобряване на транспорта, училищата, чистотата и уличното осветление в София

16:24 | 17.10.12 г.
Столична община залага със 130 млн. лв. по-малко в бюджета си догодина спрямо 2012 г.

Проектобюджетът на Столична община за следващата календарна година е със 130 млн. лева по-малък от този за 2012 г.

Той бе представен днес от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместник-кмета по финансите Дончо Барбалов.

Бюджетът за новата година е на обща стойност 1, 214 млрд. лв.

По думите на Фандъкова голямата разлика между бюджетите за 2012 и 2013 г. се дължи главно на факта, че в сумата за текущата финансова година общината е била предвидила средства и за построяване на столичното метро.

"Метрото е вече построено. Разходът, който имахме за него, няма да присъства през новата отчетна година", коментира кметът на София.

В бюджета за 2013 г. общината предвижда приходи от данъци на обща стойност 229,6 млн. лв. От тях 65 млн. лв. ще бъдат от превозните средства на живущите в столицата и 89,2 млн. лв. от имотите им.

По думите на Фандъкова най-важната част от бюджета за следващата година са инвестициите и капиталовата програма на общината.

Ръководството на Столична община залага 494 млн. лв. за 2013 г. в подобряване на градския транспорт, ремонт и обновления на столичните училища и детски градини, както и за чистота. За обществения транспорт са предвидени 88,5 млн. лв. За образование средствата са 33,6 млн.лв., за ремонти на уличната мрежа - 28 млн. лв.

Дончо Барбалов допълни, че един от основните приоритети на общината за 2013 г. е да намали максимално административните си разходи. Това няма да означава съкращаване на персонал, а оптимизация на процесите във ведомството.

Заместник-кметът по финансите уточни, че административните разходи ще бъдат намалени главно от гледна точка на "разходите за издръжка", които включват "всичко друго, но не и заплатите на персонала".

"Ще използваме по-малко хартия, по-малко служебни коли. Край на безплатните химикали за служителите ни", коментира под шеговита форма Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още