IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри данъка върху доходите от лихви на първо четене

С промените в Закона за ДДС депутатите решиха да намалят от 15 на 7 процента ставката за хазартни игри, организирани онлайн

14:17 | 25.10.12 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Парламентът одобри данъка върху доходите от лихви на първо четене

Парламентът одобри на първо четене 10-процентния данък върху доходите от лихви по депозитите от 1 януари догодина, предаде БТА.

Това стана с промени в Закона за ДДС, предложени от кабинета, които ще доведат до изменения в редица данъчни закони. "За" гласуваха 86 депутати, "против" 29, а двама се въздържаха. За дебатите беше отделен почти целият пленарен ден.

Предвижда се доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки и клонове на чуждестранни банки в държава-член на ЕС или в друга, която е страна по споразумението за Европейското икономическо пространство, да станат облагаеми от 1 януари 2013 г. 

Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата и ще се облага с окончателен данък в размер от 10 на сто.

Налогът ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата. 

От „Коалиция за България“ и ДПС се обявиха против въвеждането данък върху лихвите по депозитите. 

С промени в Закона за ДДС депутатите решиха да намалят от 15 на 7 процента ставката за хазартни игри, организирани онлайн. Тя ще може да се прилага след постановяване на положително решение от ЕК за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи.

В същото време депутатите запазиха налога от 15 на сто върху лотарии, томболи, числовите лотарийни игри Бинго и Кено, тото, лото и игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета. За игрите в казино, за които се събира такса или комисионна за участие, данъкът върху хазартната дейност се предлага да е в размер 15 на сто върху събраните такси и комисионни.

Не се променя досегашният ред за погасяване на осигурителните вноски за задължително допълнително пенсионно осигуряване, като те ще се събират в отделна сметка с цел запазване правата на осигурените лица.

При здравноосигурителните вноски се дава възможност на хората да заявят кое от задълженията си погасяват с оглед запазване на правата им за ползване на здравни услуги. Предлага се намаляване на наказателните лихви за непогасени в срок задължения за осигурителни вноски, като се уеднаквяват с тези за задълженията за данъци.

Занапред данъчно задължените лица, чиито нетни приходи от продажби за предходната година не превишават 300 хиляди лв., няма да внасят авансово корпоративен данък. От 300 000 лева до 3 000 000 лв. - тримесечни авансови вноски, а тези с приходи за предходната година над 3 000 000 лв. ще правят месечни авансови вноски. Предвижда се данъкът върху разходите от месечен да стане годишен и да се внася еднократно в срок до 31 март на следващата година.

Парламентът реши още данъкът върху приходите на бюджетните предприятия и върху дейността от опериране на кораби да стане годишен и да се внася еднократно в срок до 31 март на следващата година, а не ежемесечно, както е досега.

Изравняват се сроковете за внасяне на авансовия налог върху доходите от извънтрудови правоотношения, от наем и друга стопанска дейност, независимо от статута на платеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
Бай Сашо
преди 11 години
За всеки ще гласувам , против ГЕРБ , за БСП още не съм готов.Гласувах 2 пъти за Сидеров / без да споделям идеите му - защо спечели 20 депутата с една кабеларка за 2 месеца ? /, с идеята че големите парти ще вразумеят посланието - сменяеми са , политиката да удолетворява този народ....И да споделя : голям майтап , тия Калинки ще изядът главата на Б.Б. , ако има още що не си уволни вече превантивноСелски *** а , Цветанов да се извини на българите , да се уволни и началника на калинката.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 11 години
Ле ле какъв рев, явно на доста далавераджии им затвориха кранчетата. Не смеете да назовете кои са подходящи да ни управляват, а само, че ще ги сменяте. Явно бСП демагозите имат успех, че са най добрите, но ако бяха те на власт този мандат, в тази криза, с тоя имидж пред Европа, щеше да е най- краткият им. Още на първата година щеше да последва оставка /трета по ред/. Щяха да опоскат каквото успеят и беш от властта. Както луканката виденчето и отново когато се събере нещо за крадене или подобри имиджа.Стига няма да има четвърти път за БСП нито пък трети за коалиционните и партньори. Само какви коалиции, палачи и жертви, но само заради кили пира очевадно, кьорави нещастници, явно прехода са вашите мътни води. МЕЧТАЙТЕ СИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
drdido
преди 11 години
Радвам се да видя и прочета толкова хора ще гласуват против Боко тиквата и щатското *** Дянкофф.Присъединявам се към Вас и се надявам здрав шут да им набием на изборите догодина в оядените,корумпирани,крадливи,некадърни и мързеливи *** на ***-милиционерската партийка ГЕРБ.Жалки ***,марш от властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
bigiadri
преди 11 години
Когато избирахме Герб ,кой е знаел че финансов министър ще става това икономическо недоразумение Дянков! Когато е бил в Грузия се е стигнало до бунтове,е сега Грузия е на 9 място в световната.класация за правене на бизнес!Знаете ли, че Грузия три месеца е била без полиция, всички са били уволнени и започнало ново набиране ,като се е заложило на млади хора със знание на езици,а тук не могат да намерят от 60 000 ,полицаи с езици за курортите.Ако полицай в Грузия бъде хванат в корупция -затвор 20 години. И така в почти всички сфери .Кола в Грузия се купува и регистрира на едно гише и много други драстично променени неща!А Грузия и война води! Така се правят реформи смело и драстично,така се освобождава от тежко наследство,от корупция,за това те са на 9 място,а ние миналата година на 64 ,а тази на 66 и вървим надолу.Защо!? Корупция,тежка администрация ,некадърно управление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivel
преди 11 години
По принцип единственно ми харесва, че направиха някъкви усилия за подобряване на инфраструктурата, но това с данъка върху лихвите преля чашата, със сигурност няма да ги подкрепя на следващите избори, и за парите си ще търся друга алтернатива, няма да го плащам този данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Prometei
преди 11 години
Защо да ги чакаме до идната година? Не се знае какви други идиотщини ще сътворят. Аз също мисля че тяхната песен е изпята и затова се опитват да си отмъстят на народа...щото папането свършва. Жалко е че няма алтернатива, но определено и аз ще им дам наказателен вот. За мен ГЕРБ ще си останат една *** партия, която насърчава плоденето на *** и само гледа как да им даде пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Аз си мисля, че Бойко Борисов е отсвирен вече от Барозу и американците иначе не би вършил такива работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Бай Сашо
преди 11 години
Другари и другарки от Партия ГЕРБ , нищо че досега ни третирахте като "селски ***" , а вече си го обявихте и на глас , ви ОБЕЩАВАМ ,че на изборите 2013 ще гласувам против Вас и ще се постарая по-активно да агитирам СРЕЩУ ГЕРБ , по хронологично защото:1. Вдигнахте цената на тока с 13 процента2. Забранихте повече от тотално пушенето3. Измислихте си данък Рамбо : до последна капка кръв - данъка върху лихвите. Много мислят така , сега го пишем тук , а догодина на БЮЛЕТИНКАТА.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Слабо правителство, както и предишните.Явно са от слаб материал излъчени политиците:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Данък върху хазарта не се въвежда, защото там всички са на загуба :) ... играчи и организатори. От тая гледна точка няма да могат да съберат нищо. В хазарта печалбите могат да се скрият много лесно. Отделно онлайн хазартните сайтове се регистрират в офшорни зони и ходи им търси сметка .... Плюс това знаем, че казината и др хазартни институции са перачници на пари. Тях никой не пипа.Приходите от депозити са сигурни. Затова им се посяга. Лихвата по тези пари до някаква степен компенсира инфлацията, а сега тази компенсация се намалява от държавата. Това честно ли е?!Ако почнем да си говорим за честно и нечестно, правителството обяви, че няма да вдига данъците. Сега честно ли е това?!Ясно е, че на правителството му трябват пари, но то гледа как да вземе, вместо как да ги изкара. Има голяма разлика между двете понятия. В момента взимаш нещо и го даваш - преразпределение. Но, ако правителството направи нещо, че да увечили доходите, икономическия растеж итн. тогава ще получи повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още