IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепяме данъка върху финансовите трансакции, ако важи за всички членки на ЕС

От финансовото министерство са изчислили, че постъпленията в хазната от този данък ще бъдат около 1,5 млн. евро годишно

14:04 | 02.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Подкрепяме данъка върху финансовите трансакции, ако важи за всички членки на ЕС

                                                                                                                   От Илиян Велков

България ще подкрепи въвеждането на данък върху финансовите трансакции, но при условие, че той бъде приет от всички 27 държави-членки на Европейския съюз (ЕС).

Това съобщи зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева, която участва в публична дискусия за финансовата рамка и кохезионната политика на Европейския съюз до 2020 година.

От финансовото министерство са изчислили, че постъпленията в хазната от данъка върху финансовите трансакции ще бъдат около 1,5 млн. евро годишно, допълни Пенчева.

В момента новият налог е подкрепен от 11 държави-членки на Еврообщността, което не е достатъчно, за да стане задължителен за прилагане във всичките страни.

Въвеждането на данъка на европейско ниво ще продължи да се обсъжда на предстоящата среща на лидерите на държавите от ЕС в края на ноември, посочи още тя, като прогнозира, че преговорите вероятно ще се проточат и през следващата година заради липсата на съгласие между държавите.

На срещата България ще изрази несъгласието си с намеренията на Брюксел да намали средствата за преките плащания. Тя припомни, че Европа е поела ангажимент към 2016 г. преките плащания за България да се изравнят със средноевропейските.

България освен това ще иска 450 милиона евро за поетапно затваряне на ядрените реактори на АЕЦ „Козлодуй”, защото не е съгласна със сумата от 208 милиона, която ни се предлага в момента, каза Пенчева.

Според външния министър Николай Младенов преговорите ще бъдат сложни и болезнени и ще се изискват компромиси от страна на всички страни-членки в съюза.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
energetik
преди 11 години
Ей на това му се вика ПРИНЦИПНА ПОЗИЦИЯ !!!То отдавна се знае, че вече нямаме външна политика - снишаваме се в окопа, озъртаме се да видим накъде ще духне вятъра и чакаме инструкции от Брюксел и/или Вашингтон.Това тука обаче е нов, непостиган досега връх!!!Значи, по принцип сме ПРОТИВ, ама ако се разберат колегите на запад, тогава ентусиазирано ставаме ЗА. Е то бива безгръбначие, всички вече ни разбраха, но това тука е пълен виц. Обсъжда се важен въпрос в ЕС, формират се коалиции, държавите членки "Търгуват" гласа си "за" или "против", стремят се да защитят националните си интереси...Ние обаче, понеже сме НАД ТОВА ДРЕБНОТЕМИЕ, го даваме ларж - демек "момчета вие там се спазарете, а ние напълно сме свалили гащите, така че не се притеснявайте за нас, ние вече сме на борда, независимо дали кораба ще тръгне в едната или в другата посока!"ХВАЛА на такава дипломация. На Никито Младенов не улица - град трябва да кръстим. Примерно ДУПНИЦА вече да се казва Младеновград!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още