IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители подозират картел при изкупуването на тютюн у нас

Представители на бранша са решени да обявят нулева година, ако изкупните цени останат нереално ниски

17:08 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изкупните цени на тютюна у нас са по-ниски от миналогодишните. Снимка: <em>stock.xchng</em></p>

Изкупните цени на тютюна у нас са по-ниски от миналогодишните. Снимка: stock.xchng

Качеството на реколтата от тютюн тази година е най-доброто за последните 10 години. Въпреки това изкупуването на количествата се бави. През други години при сорта „Виржиния” то започва в края на лятото и завършва в края на октомври, а сега тепърва стартира. Положението при другите сортове не е много по-добро. За това алармираха днес на пресконференция представители на Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010, предаде БТА.

Има дори съмнения за картел при изкупуването на суровината, заявиха председателят на организацията Цветан Филев и зам.-председателят на обединението Асен Кючуков. В подкрепа на това твърдение те обясниха, че 5 компании купуват тютюна на еднакви цени. Според Филев фирмите, изкупвачи на тютюн, отново са изчакали Булгартабак да стартира изкупната кампания като барометър, за да си направят калкулациите. Филев напомни, че холдингът традиционно изкупува по 5 хил. тона тютюн от цялата страна. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче не е сезирана и проблемът все повече се задълбочава.

Сортовете тютюн „Каба Кулак” и „Бърли” се изкупували в момента съответно на стойности между 3,5 лв. и 4,1 лв. за кг. за първия вид и 2,8 и 3,1 лв. за кг. за втория. Същевременно от тютюневата асоциация считат, че реалните цени трябва да бъдат съответно 5,1 лв. и 4 лв. за килограм.

Според производителите разликата няма да може да бъде покрита и от националните доплащания в размер на 73 млн. лв., които са предвидени за тази година.

В тази връзка представители на бранша призоваха фирмите, които се занимават с изкупуване на тютюн, да оценят качеството на реколтата. Ако желанието им не бъде уважено, а изкупните цени останат все толкова ниски, производителите са решени да се опитат да обявят нулева година.

Филев направи грубото изчисление, че за последните три години тютюнопроизводителите в страната ни са намалели почти наполовина.

Според него друг голям проблем за сектора остава липсата на безакцизно гориво за земеделските нужди. Затова, за да се справят с високите цени на горивата, българските тютюнопроизводители пътували до Гърция, за да заредят резервоарите там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още