IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България посреща Алексей Милер за последни договорки за Южен поток и цената на газа

Преговорите с Газпром за подписването на договора по проекта са напрегнати

10:15 | 14.11.12 г.
България посреща Алексей Милер за последни договорки за Южен поток и цената на газа

Днес се очаква пристигането в България на първия човек на Газпром - Алексей Милер. Той ще трябва да финализира преговорите с правителството ни за газопровода „Южен поток”, съобщи bTV.

Преговорите с „Газпром“ за подписването на договора по проекта са напрегнати. България се надява на нова, по-голяма, отстъпка от цената на природния газ догодина, след като за тази година беше договорена отстъпка от 11 процента.

Всички страни в проекта „Южен поток”, без България, вече приеха условията на „Газпром“. Първата копка на тръбопровода е насрочена за 7 декември. Без нашия подпис обаче тя няма как да се състои.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обяви, че от преговорите за цената на газа ще зависи неговото присъствие на първата копка по проекта "Южен поток".

За да ускори строежа на новия газопровод през България, „Газпром“ вече се принуди да намали цената на газа от 520 на 472 долара за хиляда куб. метра от 1 април. Правителството обаче се бори за още по-ниска цена от януари 2013 година.

„Южен поток” трябва да премине по дъното на Черно море, през България, Сърбия, Унгария, Словения и да достигне Северна Италия. Първите газови доставки в Европа по него се очакват през първото тримесечие на 2016 г.

Тази сутрин министърът на икономиката Делян Добрев откри енергиен форум, посветен на инвестициите и иновациите в енергийния сектор, но отказа да коментира подробности за цената на газа и проекта „Южен поток“ преди подписването на договора утре (15 ноември) преди обяд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още