IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоорганизации атакуват ЕБВР заради финансиране за Монсанто

Банката обмисля дали да подкрепи с 40 млн. долара инициатива на компанията за осигуряване на оборотен капитал за земеделци

15:31 | 19.11.12 г.
Екоорганизации атакуват ЕБВР заради финансиране за Монсанто

Екоорганизации алармират, че Монсанто, най-големият световен производител на семена и един от най-известните разпространители на ГМО-култури в света, може да получи 40 млн. щатски долара финансова подкрепа чрез Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Организацията CEE Bankwatch, заедно с още 156 неправителствени организации от целия свят, сред които и българското екологично сдружение „За Земята“, е изпратила писмо до ръководството на ЕБВР, в което се оспорва предложения пакет за финансова помощ на Монсанто.

Те призовават банката да преориентира подхода си към хранителната сигурност, като пренасочи своята подкрепа от едрото индустриализирано земеделие към устойчиви, благоприятни за биоразнообразието дребни земеделци.

Финансовата помощ за Монсанто вече е преминала през някои от вътрешните процедури за одобрение на ЕБВР и през април 2013 се очаква крайното решение, което ще бъде взето след гласуване.

Банката твърди, че финансирането и няма да се ползва за ГМО, но предвид наличната информация за Монсанто ще бъде важно да се знае повече как банката планира да гарантира това, посочват от сдружението „За Земята“.

„Абсолютно безобразно е, че ЕБВР планира да използва публични средства, за да подпомогне гигант, вече доминиращ на световните пазари за семена и агрохимикали“, коментира Йонут Апостол, координатор за ЕБВР нa CEE Bankwatch Network.

„Заявената цел на ЕБВР е да подкрепя частния сектор в страните в преход. По какъв начин предоставянето на средства на една от най-богатите корпорации допринася за това“, допълва той.

„Още по-тревожно е твърдението на ЕБВР, че подкрепата за Монсанто в региона подслилва хранителната сигурност”, казва Апостол.

„Земеделският модел, развиван през последните десетилетия от тази корпорация, фокусиран върху химикали, монокултури, ГМО и маргинализация на малките производители, е именно това, което вреди на хранителната сигурност в епохата на все по-нестабилните климатични условия“, заключава той.

От ЕБВР потвърдиха за Investor.bg, че действително разглеждат възможността да участват в проект на Монсанто, както и че все още не са взели окончателно решение за финансирането.

„ЕБВР е много активна в подкрепа на селското стопанство. Банката има готовност да подкрепя местните фермери чрез за въвеждане на иновативни начини за финансиране на земеделските производители в района, за да подпомогне тяхното развитие“, посочват от финансовата институция в отговора си.

Според банката планираната инициатива всъщност е програма, чрез която ще се подпомогне осигуряването на оборотен капитал за земеделските производители в случай на разсрочено плащане или предварително финансиране по договори за семена и препарати за растителна защита, но не за ГМО.

„Банката ще изключи всички дейности , свързани с използването или търговията на генетично модифицирани организми, които да бъдат финансирани по този механизъм или да се практикува в свързаните с тях дейности по отглеждане“, посочват още от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още