IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски фермер осъди Monsanto заради натравяне с хербицид

Аз съм жив днес, но част от селското население ще бъде принесено в жертва и ще умре заради това, заявява пострадалият

17:39 | 13.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пчелари протестират пред френската централа на Monsanto.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Пчелари протестират пред френската централа на Monsanto. Снимка: Ройтерс

Френски съд призна за виновен щатския биотехнологичен гигант Monsanto за химическо отравяне на френски фермер. Това съдебно решение може да окаже тежест на останалите здравни претенции срещу производителите на пестициди, предаде Ройтерс.

При първото подобно дело, гледано в съда във Франция, производителят на зърно Пол Франсоа заяви, че е претърпял неврологични проблеми, включително и загуба на паметта, главоболие и заекване, след като през 2004 г. случайно вдишва хербицида Lasso, произведен именно от Monsanto. 

Впоследствие той обвинява агробизнес гиганта за това, че не предоставя адекватни предупреждения върху етикетите на продуктите си.

Решението е постановено от съда в Лион, Югоизточна Франция, който е наредил експертно становище за понесените от Франсоа загуби, за да се установи сумата на щетите. Говорител на концерна е отказал коментар пред Ройтерс.

Предишните здравни претенции на земеделски производители се провалиха заради трудността за установяване на ясни връзки между заболяванията и експозицията на пестицидите.

„Аз съм жив днес, но част от селското население ще бъде принесено в жертва и ще умре заради това“, заяви 47-годишният Франсоа пред Ройтерс.

Той и останалите земеделски производители, които страдат от подобно заболяване, са създали своя асоциация, за да популяризират случая и да покажат, че здравословните им проблеми трябва да бъдат свързани с използването на продукти за растителна защита.

Според информация на земеделския клон на френската система за социална сигурност, от 1996 г. насам са били събирани доклади на земеделските производители за заболяване, което потенциално е свързано с пестицидите, като на година са получавани около 200 сигнала.

Само за 47 случая обаче е безспорно доказано, че се дължат на пестициди през последните 10 години. Франсоа, който страда от неврологични проблеми, получава статут на пенсионер по болест едва след дълго съдебно обжалване.

Случаят Франсоа датира от периода на интензивното използване на химикали за защита на култури в Европейския съюз. След това ЕС забрани подобни препарати, тъй като голяма част от тях са смятани за опасни.

Пестицидът Lasso е забранен във Франция през 2007 г. след директива на ЕС, след като продуктът вече бе изтеглен от дистрибуторската мрежа в някои други държави. Адвокатът на Франсоа обвинява Monsanto и заради твърде късното изтегляне на продукта от пазара, въпреки че американският концерн е наясно с опасността на пестицида още от 80-те години. 

Франция, най-големият земеделски производител в ЕС, си постави за цел да намали с 50% употребата на пестициди между 2008 и 2018 г., а първоначалните резултати показват спад с 4% на земеделски и неземеделски ползвания на пестициди през 2008-2010 г.

Твърдението на Франсоа може да бъде по-лесно доказано от други подобни, защото той се позовава на конкретен инцидент - вдишване на Lasso при почистване на резервоара на неговата пръскачка, докато негови колеги се опитват да докажат натрупаните вредни ефекти от различни продукти.

„Това е като да лежиш на легло от тръни и да се опитваш да докажеш, кой от тях точно те е пробол", казва земеделски стопанин, който се възстановява от рак на простатата и е помолил да не бъде назован.

Междувременно френската агенция за безопасност на здравето и околната среда (ANSES) провежда проучване върху здравето на фермерите, като резултатите се очакват през следващата година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още