IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарушения за 700 хил. лв. в "Пирогов" е установила финансовата инспекция

Наказателните постановления за болницата по закон могат да бъдат до 100 хил. лв., уточни здравният министър Десислава Атанасова

13:49 | 21.11.12 г.
Нарушения за 700 хил. лв. в "Пирогов" е установила финансовата инспекция

Нарушенията, установени в болница "Пирогов", в резултат на проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, са в размер на 700 хил. лева, съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от БТА.

"Това, което колегите от агенцията заявиха е, че актовете, които могат да бъдат връчени на болницата са в границите до 100 хил. лв. по закон, а нарушенията, които са установени и сумите, които стоят зад тях са за 700 хил. лв.", обясни Атанасова. 

Тя посочи, че наказателните постановления все още не са връчени нито на Димитър Раденовски, който снощи беше освободен от поста директор на болницата, нито на болницата като търговско дружество.

„Искам "Пирогов" да е стабилна болница, да няма спекулации, че това е проверка, целяща смяна на директора“, каза здравният министър и допълни, че докладът на инспектората на министерството на здравеопазването и този на агенцията са в прокуратурата и по тях се работи.

Сигналът за констатирани нарушения в института за спешна медицинска помощ „Пирогов“, довели до преразход на бюджетните субсидии, беше даден от шефа на здравната каса д-р Пламен Цеков през май.

По-късно лекар от болницата разказа пред медиите, че в лечебното заведение се извършват ремонти с цел да се харчат пари в услуга на “приближени фирми”, след което здравният министър направи рокади в ръководството на болницата, но остави д-р Раденовски на поста директор.

До уволнението му се стигна след докладите на здравния инспекторат и държавната финансова инспекция, според които болницата е нарушавала системно Закона за обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още