IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българинът отново започва да харчи за пътувания

Новогодишните пакети за съседните държави са на цени около 300 лв., а за екзотичните дестинации достигат до 2 000 евро

10:20 | 27.11.12 г.
Българинът отново започва да харчи за пътувания

Българинът отново започва да харчи за пътувания както в страната, така и в чужбина, а пазарът на туристически услуги регистрира по-сериозна динамика след регистрирания застой в последните години заради кризата. Това съобщава в интервю за БТА мениджър на голяма туроператорска компания.

Отчетливо се откроява тенденцията през последните години желаещите да пътуват да търсят само големи, проверени компании, на които може да се разчита.

Любими дестинации за родните туристи остават съседните държави. В Турция и Гърция българите пътуват не само, за да си починат, но и за да разгледат забележителностите. Като предпочитана дестинация се очертава и Италия, тъй като освен изключителното културно и историческо наследство, тази страна е и сравнително близо и пътуването е на приемливи цени. Практиката на туроператорите показва, че по принцип за близките дестинации най-предпочитани са седмичните пакети.

Посещенията в по-далечна държава са за поне 10 дни, тъй като почивките и екскурзиите до екзотичните страни се оскъпяват заради самолетните билети. Пътешествието може да излезе по-евтино, ако се купуват билети или в последния момент, или доста по-рано, защото тогава компаниите правят по-големи отстъпки.

Според данните на института за анализи и оценки в туризма близо 500 хиляди българи ще пътуват в страната по празниците и ще предпочетат да празнуват  в родните курорти. Други 250 хиляди ще изберат дестинации в чужбина за Новата година. Според прогнозите българите ще похарчат близо 220 млн. лева по време на предстоящите празници.

Новогодишните пакети за съседните държави са на цени около 300 лв. А тези за по-екзотичните дестинации като Куба, Дубай и Бразилия, достигат до 2 000 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още