IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Сините“ атакуват договора за „Южен поток“ пред ЕК*

Проектът е предателство за българските интереси, заявиха в специална декларация от „Синята коалиция“ в парламента

13:21 | 28.11.12 г. 2
„Сините“ атакуват договора за „Южен поток“ пред ЕК*

От „Синята коалиция“ ще сезират Европейската комисия относно преговорите и подписването на договора за изграждането на „Южен поток“. Това е записано в специална декларация, публикувана на сайта на ДСБ. Декларацията беше представена в парламента от депутата Иван Иванов.

„Договорът нарушава европейското законодателство, защото не допуска по „Южен поток“ да се транспортира газ от трети страни. Третият либерализационен пакет изисква 50% от обема на тръбата да се предоставя на други доставчици“, е записано в текста.

„Сините“ смятат още и че чрез този проект премиерът Бойко Борисов е предал и българските интереси.

„Инвестицията беше недопустимо завишена от 1,1 на 3,3 млрд. евро едностранно от Москва, при това без ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда, бел. ред) и без окончателен технически проект“, е записано в декларацията.

От коалицията отбелязват още, че предвиденият срок за възвръщане на инвестицията е 25 години, но той е изчислен на базата на пълния капацитет на газопровода, който е 63 млрд. куб. метра годишно. Според „сините“ „Газпром“ няма възможност да подава такива количества газ.

В договора е предвиден и 90-километров участък от румънската граница до Провадия, който е излишен. От това страната ни губи 40 млн. лева годишно под формата на транзитни такси, а компенсация за тези загуби не е предвидена, се отбелязва още декларацията.

Според министъра на енергетиката Делян Добрев твърденията на „сините“ са „откровени лъжи”. Добрев препоръча да не се прави политика и опити за вдигане на рейтинг, като се заблуждава обществото.

Той гарантира, че приходите на "Булгартрансгаз" няма да намалеят и със стотинка, защото няма промяна на "входната точка" и в момента действащия транзитен договор не е променен. И уточни, че при промяна на "входната точка", ще се измени и транзитният договор, но той ще гарантира на "Булгартрансгаз" същите приходи.

По думите на Делян Добрев, първата конкретна цифра за стойността на инвестицията в "Южен поток" на наша територия е 3,308 млрд. евро, според оценка на проектантите. Но крайната цена ще стане ясна едва когато минат и
процедурите за избор на изпълнители. След като е налице стойността на проекта и на финансирането, ще бъде калкулирана и транзитната такса, обясни министърът.

Делян Добрев подчерта, че правителството на ГЕРБ не е подписвало договор за "Южен поток", а е взело окончателно инвестиционно решение за строителството на газопровода.

Енергийният министърът категорично заяви, че европейското законодателство ще бъде спазено. Каквото и решение да се вземе за този газопровод, то ще засяга всички държави, акционери в него, подчерта Добрев.

* Допълнена с позицията на Делян Добрев към 15.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 11 години
Няма лошо, но дано комисията се произнесе преди изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
IQ96
преди 11 години
Съжалявам, сините се "о....а". Явно ще чакаме червените да дойдат пак, че да ни оправят.То бива бива, ама такъв късоглед и черноглед инат, не бива. Нека ДСБ да вземе властта, та да се оправим тогава. Да, ама не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още