IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За четири години чиновниците в администрацията намалели с 14%

След стартиралата административна реформа средната заплата в държавните учреждения е 1181 лв.

16:07 | 28.11.12 г.
За четири години чиновниците в администрацията намалели с 14%

За четири години числеността на централната администрация е намалена с близо 10 хиляди щатни бройки, или с 14%. Това сочи доклад на секретариата на Съвета за административната реформа, приет на днешното правителствено заседание, съобщиха от персцентъра на кабинета.

Политиката за оптимизация на държавната администрация от 2009 година насам е довела до закриването или преобразувани на 30 структури с цел постигане на по-голяма ефективност. Щатната численост на МВР например е намалена с 6 хил. бройки.

Заради въвеждането на новия модел на заплащане средната месечна работна заплата на служителите в централната администрация е нараснала с 14%, или пропорционално на намалението на числеността. Увеличението е постигнато без да са били необходими допълнителни бюджетни средства, се посочва още в доклада.

Към септември 2012 година средната заплата в държавната администрация е била 1181,72 лв., което представлява увеличение с около 14% спрямо юли същата година. Увеличението на заплатите в държавните агенции е в рамките на  9,27%, като средният размер достига 697,91 лв.

С 16% нараства средният размер на месечната заплата на служителите в изпълнителните агенции.

С днешното си решение Министерският съвет възложи на секретариата на Съвета за административната реформа в едномесечен срок да предложи мерки за ограничаване назначаването на служители без конкурс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още