IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите в бюджета за догодина ще са 18,40 млрд. лв.

За мен голямата изненада е липсата на т. нар. алтернативен бюджет от БСП, заяви вице- премиерът и министър на финансите Симеон Дянков

21:58 | 05.12.12 г.
<p>
	Вице премиерът и министър на финансите Симеон Дянков. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вице премиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Снимка: Ройтерс

Парламентът прие бюджетната рамка за 2013 г. Предвидени са приходи от 18, 4 млрд. лв. От данъчни приходи се очакват 16,64 млрд. лв., съобщава БТА.

От тях 1,49 млрд. лв. ще бъдат от корпоративен данък, от ДДС - 7,88 млрд., от данък общ доход - 2,52 млрд., а от акцизи - 4,31 млрд. лв. Неданъчните приходи са в размер на 1,72 млрд. лв. 


Заложените разходи, трансфери и вноска за ЕС са 19,21 млрд. лв. Вноската в ЕС е 908 млн. лв., разходите са 8,2 млрд. лв., а трансферите - 10,01 млрд. лв. Бюджетното салдо е отрицателно и е минус 802 млн. лв.

„За мен голямата изненада е липсата на т. нар. алтернативен бюджет от БСП", заяви вице премиерът и министър на финансите Симеон Дянков във връзка с Републиканския бюджет за 2013 г., цитиран от Агенция „Фокус”. „Поизмориха се, част от опозицията вече е пияна явно, така че не могат дори да си вдигат ръцете”, допълва той.

В дебата по рамката от левицата все пак представиха своя алтернативен бюджет и поискаха да се увеличи прогнозната събираемост на данъците.

Емилия Масларова настоя за увеличение на приходната част, за да бъдат насочени повече пари към пера от разходната част.

Например, посочи тя, предлагаме 422 млн. повече за Министерството на труда и социалната политика, като 100 млн. лв. от тях да се прибавят към средствата по националния план по заетостта, а с 5% да се повиши издръжката за социалните заведения.

Корнелия Нинова посочи, че постъпленията от акцизи намаляват. Една от причините, по думите й, е голямата контрабанда на цигари, която достига 40%.

С близо 125 млн. лв. да се увеличи трансферът от държавния бюджет към общините предложи Мая Манолова. Валентин Микев от ГЕРБ обясни, че всички общини получават увеличение на трансферите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още