IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на електроцентралата планира да пусне в експлоатация ВЕЦ "Козлодуй" през март

10:58 | 04.01.13 г. 58
АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" ще поиска пълен лиценз от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да може да продават сами електроенергия на крайни клиенти. Това съобщи директорът на централата Валентин Николов в интервю за БНР. Към момента централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия и дори Италия, чрез търговци-посредници.

С лиценз за търговец на електричество печалбата на дружеството ще се увеличи с между 5 и 10%, смята Николов. 

Към края на ноември финансовите резултати на АЕЦ "Козлодуй" са положителни  - електроцентралата е приключила месеца с печалба от 150 млн. лв. Николов обаче не даде категоричен отговор дали оптимистичните финансови резултати на електроцентралата ще се отразят положително върху крайните потребители в известно намаление на цените на тока.

През текущата година единствената ядрена централа в България трябва да получи лиценз за удължаване на V блок минимум с 20 години. Има такава програма и за VI блок. Освен това ръководството предвижда през месец март да пусне в експлоатация ВЕЦ „Козлодуй“.

„ВЕЦ-ът вече е свързан с електрическата система на страната. През март трябва да получи акт 16, с който да бъде пуснат в употреба“, уточни Николов.

В така наречения енергиен микс, който се задава от ДКЕВР АЕЦ „Козлодуй" участва с 9,5 млн. мегаватчаса. Високите цени на тока са заради другите източници, затова и няма как положителният резултат на АЕЦ „Козлодуй“ да се отрази пряко върху потребителите.

„Търсим варианти със собствени средства да постигнем максимални резултати.  Предвидили сме и нова инвестиционна програма, която да заработи през текущата 2013 г. в размер на около 200 млн. лева“, коментира Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
......само марсианците още не сте обвинили за собствените си престъпления но то е само защото още не сме ги открили. Щом ги открием и те веднага ще бъдат сложени в графата на лошите виновници за отвратителното положение, в което се намира България и народът й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Много голяма част от прикритите и явни комунистически престъпници в България още от 1989г. постоянно не плащат данъци и осигуровки, ограбват българските си работници, нагнетяват напрежение и постоянно на всяка място и по всяко време повтарят мантрите срещу държавата, срещу корумпираните политици,срещу плащанията към бюджета.Много умно измислено - истинският предател и крадец да прехвърля цялата си вина само на държавата. Затова след 1989г. си приехте конституция, която уж е демократична но която ВИ позволява да саботирате развитието на държавата и народа си с всякакви престъпления и да се измъквате чисти.Разговарял съм с много български юристи (дори и на високи нива) - докато конституцията на се промени е невъзможно да се отсече нито престъпността, нито корупцията, нито източването на България. А през всичкото това време се обвиняват само монополите, демокрацията, гадните алчни западни работодатели, мръсните банкери, гадните евреи, конспираторите масони от МВФ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Мави - това че обвързваш заетостта, плащане на данъци и осигуровки конкретно със строителството на АЕЦ Белене те издава.Всички тези убави нещица са по-лесно реализируеми и без корупционния руски проект наречен АЕЦ Белене. Основна пречка за заетостта и събираемостта на данъците в България е обаче именно БСП и руското лоби, което още от 1989г. прави всичко възможно за да саботира българската демокрация и да я превърне в някакъв *** нямащ нищо общо с истинските ценности на демокрацията. И се справят успешно до ден днешен.Комунист никога няма да плаща данъци или да развива бизнес с демократ. Това е против принципите на световния социалистически интернационал..Затова винаги след управление на БСП държавата ни се връща поне 15-20г. назад и губи милиарди, които изтичат към Русия с помощта на няколко престъпни схеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Щото ти требват само 2 мозъчни клетки в повече от необходимия минимум да изпитваш глад и жажда и да пазиш равновесие, за да разбереш колко българи ще работят години наред срещу добри доходи първо по строителството, а после и по експлоатацията на един такъв обект, ще издържат семействата си, ще потребяват и плащат данъци, колко фирми ще намерят бизнес като спомагателни на основната дейност и това всичко ще носи ползи за бюджета, за държавата, за обществото. Ама за да го видиш това, ти трябва стерео зрение! С едно око виждаш само пъпа си и повтаряш като зомби как трябва държавата да извади 20 млрд. лв. кеш още утре, а ти да си готов с твоя дял от 3 хиляди! Тъпо, Уотсън! Много тъпо...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
"Изобщо не ме интересува на кого ще плащам, дали е на французин или на патагонец."Не си само ти! Така разсъждава от години новото котило капиталисти в Америка и Европа. По тази логика цялото производство на потребителски стоки се изнесе в Азия и Лат. Америка. Сега се чудят как да създават работни места и вият на умряло, щото кинтите някъде се утичат и постоянно требва да се печатат нови, а това води до проблеми! Точно така се управлява икономика от търгаши и борсаджии. И докато потъваме, може и някой да се сети защо от длъжници Турция, Бразилия, Китай и Русия станаха кредитори на МВФ. Щото произвеждат и ни продават, а ние с удоволствие купуваме! От години ядем турски зарзават, носим турски дрехи и обувки, цимент, керамика, куп неща, които сме произвеждали някога много по-качествено от тях. Скоро и ток ще купуваме от тях! И ще скимтим за БВП, който лети надолу и ще оплакваме изчезващото население заради комунистите...!Важното е да прецакаме Р. Овч., руснаците и да ни е гот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Иначе спора ми прилича на това дали е хубаво всики да караме s-класи . Факт е че експлоатираме АЕЦ но това невиждам да е допринесло кой знае колко за конкуретното ни предимство да привличаме инвеститори и това да води до повишаване на благосъстоянието на населението . Май май за народа остава думкането по гърдите , а парата е само за определени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Три прости въпроса отностно нова АЕЦ, на който очаквам смислен отговор :1.Кой ще дава парите за строителството ?2. Какво ще правим произведения ток ?3.Защо след като АЕЦ е такова неземно благо, съществуват страни без такава придобивка с БВП/човек от населението с пъти по висок от нашия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ами не виждай защото вероятно не си ги разбрал. Хипотетично приемаме всичко което си написал. Къде е логиката да се изръсим милиарди за да продължим "традицията"!? На въпроса ти : колко щеше да е цената на тока, ако го нямаше Козлодуй? " :- Около средната за Европа. Ти ми кажи! Произведеното в БГ зърно по евтино ли е от средната за Европа цена!? По евтин хляб /при равно качество/ ли ядем ако го купим от БГ производител!? Аз лично съм абсолютно против нова АЕЦ !!!!! Изобщо не ме интересува на кого ще плащам, дали е на французин или на патагонец. Плащам на този, който ми оставя повече /при равно качество/ в портмонето за лични и на семейството ми нужди ! Кой каквото ще да си мисли за мен или мнението ми! :)... Съжалявам! Моя интерес над всичко!:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
От тях само чуваме "диверсификация", "енергийна независимост". Каква независимост като тока в страна го разпределят чужди фирми без ясен котнрол?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Но когато се говори за рефендум за АЕЦ и енергия изобщо именно ЕРП-тата изобщо не се споменават, особено от партията майка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още