IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на електроцентралата планира да пусне в експлоатация ВЕЦ "Козлодуй" през март

10:58 | 04.01.13 г. 58
АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" ще поиска пълен лиценз от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да може да продават сами електроенергия на крайни клиенти. Това съобщи директорът на централата Валентин Николов в интервю за БНР. Към момента централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия и дори Италия, чрез търговци-посредници.

С лиценз за търговец на електричество печалбата на дружеството ще се увеличи с между 5 и 10%, смята Николов. 

Към края на ноември финансовите резултати на АЕЦ "Козлодуй" са положителни  - електроцентралата е приключила месеца с печалба от 150 млн. лв. Николов обаче не даде категоричен отговор дали оптимистичните финансови резултати на електроцентралата ще се отразят положително върху крайните потребители в известно намаление на цените на тока.

През текущата година единствената ядрена централа в България трябва да получи лиценз за удължаване на V блок минимум с 20 години. Има такава програма и за VI блок. Освен това ръководството предвижда през месец март да пусне в експлоатация ВЕЦ „Козлодуй“.

„ВЕЦ-ът вече е свързан с електрическата система на страната. През март трябва да получи акт 16, с който да бъде пуснат в употреба“, уточни Николов.

В така наречения енергиен микс, който се задава от ДКЕВР АЕЦ „Козлодуй" участва с 9,5 млн. мегаватчаса. Високите цени на тока са заради другите източници, затова и няма как положителният резултат на АЕЦ „Козлодуй“ да се отрази пряко върху потребителите.

„Търсим варианти със собствени средства да постигнем максимални резултати.  Предвидили сме и нова инвестиционна програма, която да заработи през текущата 2013 г. в размер на около 200 млн. лева“, коментира Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Тази статия прочетена между редовете разкрива, какво потресаващо е положението ни в родната енергетика. Колко е просто АЕЦ Козлодуй произвежда най-евтината електроенергия у нас. Но понеже НЕК /държавата/ е задължена /от продажни политици/ да купува скъпата зелена енергия, както и енергията от Американските ТЕЦове в Марица изток, няма нужда от евтиния ток на АЕЦ. В резултат част от най-евтения ток в страната се изнася, /колко като процент от общо произведеното от АЕЦ, не е ясно/. Отделно то това, за да има далавера за някой "наш" , той се явява на входа на централата, купува произведения евтин ток и дори си слага приличен марж от 10 и нагоре процента! Браво!Какво ще стане със сметките на тока при така създалата се ситуация след изборите /щото до тогава ще ги задържат умишлено/, направо не ми се мисли. Но поне 15-25 процента увеличение, в софт варианта, в следващите 2 години не ни мърдат!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз не съм съгласен с тебе. Вярно е че повече съм чел отколкото обикалял, обаче такава "истинска демокрация" каквато ти споменаваш не съм виждал никъде. Всичко е омешено с нещо друго. А там където режима е малко по -свободен е подложен на експлоатация - пример Англия където имигрантите лека полека сриват социалниа апарат - пенсии, здраве и т.н. Що ли в китай няма такова нещо а? Комунисти са сигурно ама са основните кредитори на САЩ, безработица от 4% - вярно е че на милярдна страна 4% не са малко обаче пък изобщо не тежат на цоциалната им система! Идеята ми е, че май е вече време да спрем да хвалим демокрацията с която ни промиваха има няма 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
...........Затова и съвременното съдържание на думата "олигархия" има отрицателен и ретрограден смисъл, визирайки голямото разграбване на държавната собственост при разпада на бившия социалистически блок. "Либерализацията" на икономиката в отсъствието на каквито и да било пазарни механизми бе основният лост в ръцете на управляващите при "трансформацията" на държавната собственост в частна. Олигархията по правило съществува и се развива при наличието на неконтрулируема корупция в държавната власт допускана съвсем съзнателно от политическите елити.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Част от бившия комунистически елит, подпомаган и в активно взаимодействие с тайните служби сложи ръка на държавната собственост, която в Русия и България надхвърляше 95% от всички активи на държавата, посредством поредица правителствени постановления и актове на така наречената "приватизация". Приватизацията в България, поради високия процент на държавната собственост, премина по аналогична схема като тази в Русия. Включително разрушаването на банковата система се извърши по едно и също време. Основните активи се трансформирараха в около 3000 крупни частни фирми, които притежават повече от 85% от активите на икономиката. На останалите над един милион дребни фирмички се падат едва десетина процента от общия стокооборот. Това състояние на икономиката компрометира така наречените "демократични реформи" и поставя под въпрос наличието на действителна демокрация в България. ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Политическия ни живот много прилича на футболен мач, при който футболистите/олигарсите/ , играят и печелят милиони независимо от това дали ще победят, или не, а запалянковците /избирателите/ си ПЛАЩАТ, за да си нанасят телесни повреди гледайки ги и идентифицирайки се е единия или другия отбор! :D:D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Плутокрация е форма на държавно управление, при която решенията на правителството се базират не на мнението на народа, а се вземат от влиятелен кръг на висшето общество, съставен от богати хора. Това създава дълбоко социално неравенство и ниска социална мобилност.Плутокрацията е частен случай на олигархията. В античността по отношение на Картаген в частност, терминът е много често употребяван, но в съвремието се споменава рядко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Плутокрация (на гръцки:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Не спорете кои били социалисти, кои комунисти, кои демократи! Няма такива животни в политическия ни живот! Няма идейност в управлението на държавата ни поне от 1989 година насам! За това е и призива ми, да се научим къде е НАШИЯ интерес и от там да изграждаме позицията си! :)... Плутокрация (на гръцки:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Знаеш ли какъв беше проблемът на половината българи преди 1989 г.? Че БКП не беше задължителна както комсомола! Половината българи бяха членове на БКП, а другата половина чакаха да станат. Тези, които бяха извън партията, се чувстваха обидени, а след промените видяха своя шанс! Проблемът обаче беше, че в партията канеха и приемаха първо главите, които стърчат над останалите. Мен са ме канили. Знаеш ли обаче какъв е гневът на властна жена, чиято любов си отхвърлил?! Е, на Партията-майка беше още по-свиреп! После пък тези, чиито документи не стигнаха до приемните комисии в РК на БКП, ме каниха като "репресиран" за активист на СДС, за да си го връщам на комунистите. Сега разбираш ли защо си ми толкова смешен...?! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хааахахаха! Бла бла бла...! Интересна теза комунистите в България се появяват и набират сили след преврата през 1989 г. Те са в основата на разрушаването на селското стопанство, промишлеността, образованието и здравеопазването, социалните придобивки на населението, отбраната и вътрешната сигурност... Не бях се замислял! :lol:Светни ни тогава кой преди тях, преди 89-та г. кой е настроил, създал и поддържал всичко, което комунистите 20 г. рушат и все още им се опъва тук-там още нещо мърда... ?Това, приятелю, което си изложил, e двуизмерният бълвоч на скопени двуизмерни политикани псевдодемократи от типа на Ал. Йорданов. Комунистите се кланят на *** и на сърпа, а тези, за които ти говориш, са от сектата на Мамона и дори с партийни книжки повече си другаруваха с Р. Максуел, отколкото с Л. Брежнев. С тези, небедени за комунисти, вашите демократично избрани реформатори сътвориха тази либерална помия, от която ще излезем само, когато отново загубим суверенитета си, независимо от кого!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още