IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Пети и шести блок на "Козлодуй" ще работят до 2030 година

Ниската цена на зелената енергия, удълженият живот на двата блока и седми блок на АЕЦ "Козлодуй" правят излишна втората ядрена централа, каза премиерът

09:15 | 25.01.13 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Пети и шести блок на "Козлодуй" ще работят до 2030 година

Тече процедурата животът на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде удължен и те ще работят до 2030 година, обяви премиерът Бойко Борисов в ефира на bTV. В централата ще бъде изграден и седми блок, който е предплатен на "Атомстройекспорт".

Цената на зелената енергия също в момента започна да намалява, обясни още премиерът за своите мотиви да се откаже от АЕЦ "Белене".  Първоначално той твърдеше, че без АЕЦ "Белене" цената на тока ще бъде 15 пъти по-висока. При това развитие на нещата обаче можем да се откажем от скъпата втора ядрена централа.

"Освен това в момента имаме 1 500 мегавата и още 500 мегавата, които можем да изнасяме, но няма кой да ни ги купи", обясни още Борисов по повод пазара на продукцията от АЕЦ "Белене".

Премиерът разкри още и развитието на проекта през годините. 80% от АЕЦ "Белене" е готова до началото на 90-те години. При затварянето на 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй" е имало опасения, че същата съдба може да сполети и новата централа. "Оттук започват спекулациите", заяви Борисов.

По тази причина правим и заявка за "малко по-нови блокове", обясни още Борисов, но допълни, че това е правено без конкурс, което е основната слабост. Дошлите нови реактори обаче се оказва, че не могат да влязат във вече изградените кожуси и трябваше да бъдат върнати в Русия.

"Те там си работят и в момента, но докладът на парламентарната комисия показа при какви нарушения са върнати тези блокове", заяви Борисов.

"Станишев прояви характер и за щастие на българите не подписа договора", смята още премиерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 2
dakl
преди 11 години
Мненията изказвани от Б.Б. са до такава степен девалвирани в очите на публиката , че даже и някой път да изрече и истина , както на лъжливото овчарче, няма кой вече да му повярва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 11 години
абе незнам да би ил да не би за нова ядрена централа, ама знам друго - като си започнал една работа, докарваш я докрай. тъй че нова може и да не построят, ама тази дето се строи да си я завършват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
И въобще темата е за удължаване на живота на 5 и 6 блок. Защо устатият ни премиер (безспорна дарба) не обясни пак така многословно от кого зависи удължаването на работата на блоковете?! В интервюто си от май 2011 г. в Панорама(http://***.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk&feature=youtu.be)изобщо не е толкова сигурен, даже напротив, че руснаците гарантирано ще удължат ресурса им!Кога лъже тогава или сега?Изобщо, може ли да се вярва на политик, който с такава лекота се измята като бръснарски каиш?На това ми отговорете, експерти и философи, не ме убеждавайте в съветската власт аз съм убеден комунист! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Пак същите глупости сте изписали редовните коментатори, само дето с течение на времето има някакви опити да се вкарват някакви псевдоекспертни аргументи.Енергийното бъдеще на България е: ТЕЦ или АЕЦ! Това е положението Минке! Или пушиляците на кюмура, също вносен, поскъпващ и носещ зверски санкции заради емисиите, или АЕЦ! Даже на остров Самотраки, дето слънцегреенето е с поне 50 % по-ефективно, а вятърът е мистрал и никога не спира, нещо повече постоиянно създава проблеми, пак не разчитат на тези източници, а имат ВЕЦ. Обаче вечер ако пуснеш телевизора и климатика и лампата угасва... хаха!@data, имаме прекрасно образование и сега, особено средно! Проблемът е, че когато се изучат, децата ни се изнасят, защото не им се живее в Цървuлания! Не им се работи келнер, камериерка и ку^рва, каквито възможности предлага икономиката тип глей си в джоба днес, бъдещето е за абдалите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
Пълни глупости - да слагаш разходите по подръжката към загубите - т'ва е явна простотия. Както посочих, цената за пренос към момента са около 1.5 ст. на КВч по високото напрежение и включват всичко - инвестиции, подръжка и загуби - виж си го в сметката за тока ! При цена за КВч около 6-7 ст., делът на цената за пренос по далекопроводите е около 1.5 ст. - сам си сметни колко са загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
***, какво общо има това със загубите по трасето ? Къде ги видя 30-40% загуби ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Е на времето имахме производство - мисля в Плевен . Но за тая централа съм 100 % сигурен че ще внесем и гайките от вън . Евентуално от грубия строеж може да се очаква да остане нещо тук . Мене ако питаш с тия пари ако започне дигитализация на образованието ще е най полезно за страната . Миналата година имахме 60000 първолака . Таблети да им купим на всички струва 36 млн.лв. . България ако иска да се отдели от дъното трябва БЕЗОГЛЕДНО да инвестира в образование и инфраструктура . Жалко и смешно е че обществото не може да определи приоритетите си а се хваща на тъпотиите на политиците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Няма смисъл да отговаряш на деант - той е *** ***-милиционер, пуска само разни тъпотии, не може да различи ампер от волт и киловат, плащат му да пърди във форума и да профанизира дискусиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Пич, вчера дискутирахме проблемът със загубитъе - спрете да дрънкате глупости за 30-40% загуби - няма такова нещо, това са пълни глупости. Дадох ти и *** пример - цената на преноса ти по линиите за високо напрежение е 22% от изкупната цена на тока, като включва построяването, експлоатацията и загубите. Как ако вкараш 2 квт. за по 7 ст. и загибиш 1 ще платиш 1.5 ст. за целия пренос ? Хайде спрете се с простотията вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Ако не знаеш, потенциалът за изграждане на ВЕЦ в България е почти изчерпан. Не си най-умният, дето се е сетил да строи ВЕЦ-ове. Отделно обемът на инвестициите във ВЕЦ е също неподемно голям. По тази причина например виж колко години куца "Горна Арда", която на практика е последният по-голям хидроенергиен проект, който ще се строи в БГ. Ако някой не реши да прегражда Дунава, което не го виждам в следващите 50 години. Така че без глупави теории, моля !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още