IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Пети и шести блок на "Козлодуй" ще работят до 2030 година

Ниската цена на зелената енергия, удълженият живот на двата блока и седми блок на АЕЦ "Козлодуй" правят излишна втората ядрена централа, каза премиерът

09:15 | 25.01.13 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Пети и шести блок на "Козлодуй" ще работят до 2030 година

Тече процедурата животът на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде удължен и те ще работят до 2030 година, обяви премиерът Бойко Борисов в ефира на bTV. В централата ще бъде изграден и седми блок, който е предплатен на "Атомстройекспорт".

Цената на зелената енергия също в момента започна да намалява, обясни още премиерът за своите мотиви да се откаже от АЕЦ "Белене".  Първоначално той твърдеше, че без АЕЦ "Белене" цената на тока ще бъде 15 пъти по-висока. При това развитие на нещата обаче можем да се откажем от скъпата втора ядрена централа.

"Освен това в момента имаме 1 500 мегавата и още 500 мегавата, които можем да изнасяме, но няма кой да ни ги купи", обясни още Борисов по повод пазара на продукцията от АЕЦ "Белене".

Премиерът разкри още и развитието на проекта през годините. 80% от АЕЦ "Белене" е готова до началото на 90-те години. При затварянето на 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй" е имало опасения, че същата съдба може да сполети и новата централа. "Оттук започват спекулациите", заяви Борисов.

По тази причина правим и заявка за "малко по-нови блокове", обясни още Борисов, но допълни, че това е правено без конкурс, което е основната слабост. Дошлите нови реактори обаче се оказва, че не могат да влязат във вече изградените кожуси и трябваше да бъдат върнати в Русия.

"Те там си работят и в момента, но докладът на парламентарната комисия показа при какви нарушения са върнати тези блокове", заяви Борисов.

"Станишев прояви характер и за щастие на българите не подписа договора", смята още премиерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
И да, и не, data. Зависи от придружаващите дейности, продукти, потребление, обучение, инфраструктура и т.н. Дяволът е скрит в подробностите, а и двете страни много нещо премълчават. Както и тук изявяващите се. потенциалът е многопластов и, добре ли се изиграе играта, може много ръце да се вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Не. Бе-се-***-то заиграват и преиграват. Гаранция колко точно работни места, вместо какъв точно продукт може да се произведе, и те не могат да дадат. Те си мислят, че работните места са това, което са били преди 50 години. Да, ама не. Стимулът е другаде - чети темата "И нека Силата бъде с нас" тук, на Инвестора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
deant
преди 11 години
Стига с тоя икономически стимул бе! И ти ли ще обещаеш 60 000 работни места? То ако така се решават икономически проблеми, във всички бедни държави да почнат да се строят АЕЦи. Ама като се замисля и Русенския регион е много зле икономически, дайте и тука една мини АЕЦ да сложим. Абе хора замисляйте се какво пишете..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
ДА на чистия въздухДА на икономическия стимул за регионаДА на дълговременната стабилност и предвидимост на цената на енергията.Припомням: въглищата, последните 9 години, скочиха двойно, но, се горят с влакове ежедневно. Ако ТОВА ви харесва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
Pyramid
преди 11 години
По-добре, да спрем ТЕЦ. Отрови, замърсяване, яки плащания за квоти СО2...Искам здраве за децата и внуците си, чист въздух. Спират ТЕЦ - сриват се плащанията за квоти. АЕЦ може да отоплява и градовете край себе си /до 200 км/ и да подобри въздуха и там, да запази пътищата по-дълго здрави и т.н., като с това се влеят срадства /нали има европейски програми за енергийна ефективност и инфраструктура/ в нашата индустрия, ускори се оборотът на парите и т.н. 10 милиарда евро се изплащат със 6,6 ст./kWh инвест.компонента но, закопани, дадените досега 1,6 милиарда за Белене, със сигурност, генерират за живота на централата между 29 и 162 милиарда лева /днешни пари/ пропуснати ползи при 5 и, съответно, 8% лихва. тоест, между 0,5 и 2,8 милиарда лева годишно, средно претеглено.- Това не ви ли безпокои ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 11 години
- от 10 млрд евро за централата - само около 2 млрд ще останат в България.- ако се вложат 10 млрд в енергийна ефективност - 8 млрд ще останат в БългарияМултиплициращият ефект от строителството на Белене ще бъде в пъти по нисък в сравнение с инвестиции в други сектори . Аз гласувам за изграждане например на "Магистрала Черно Море" - Варна - Инстамбул
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
toto 2
преди 11 години
Именно ,Ядрената енергетика е морално остаряла хора ,,,Населението на БГ намалява ,кой ще консумира като няма българи ,Има други неща които можем да изнасяме ,с много повече добавена стойност,За безопасността да не говорим ,,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 11
KostadinovK
преди 11 години
Защо да строим АЕЦ Белене:- защото сме налели куп пари в една дупка - ами толкова е бил акъла на политиците и експертите ни.Защо да не стром АЕЦ Белене:- Белене е близко до сеизмична зона- Няма къде да складираме отпадъците- Токът от Белене е скъп, предназначен за износ - пазарът на ток е непредсказуем при тази цена.- Намаляващо население на България, при увеличаващ се дял на ниско грамотни роми. Кой ще плати АЕЦ-а?- от 10 млрд евро за централата - само около 2 млрд ще останат в България.- ако се вложат 10 млрд в енергийна ефективност - 8 млрд ще останат в България- Увеличаваме зависимоста си от Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 11 години
При сегашното потребление на урана, заедно с военните запаси, се очаква изчерпване на познатите източници в следващите 70 години.-58% от доставките на уран идват от 3 страни Австралия, Канада и Казахстан.-52% от урана се добива от три компании Камеко, Рио Тинто и Арева.Проблеми на олигополния пазарПреработката е в 5 страни: САЩ, Канада, Франция, Великобритания и Русия.За каква енергийна независимост можем да говорим, след като пазарът за добив и преработка на уран есъсредоточен в ръцете на петима играчи?При проблем с доставките в някои мини и преработвателни предприятия, не е изключен голям шоков скок в цените на урана. През 2007, например, цената скача близо 20 пъти спрямо цената от 2000 г. поради липса на доставки.Освен това е изключително трудно да бъде сменен доставчикът на гориво, след като една централа заработи. Ако се строи с Руска технология, притежятеят й е те почти задължително вързан с доставки от Русия. По аналогичен начин това важи и за американските, и за френските, и за всички технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
KostadinovK
преди 11 години
Произвежданото от България електричество към момента многократно надвишава нуждите.Не забравяйте, че токът от тази централа е предназначен изцяло за износ.Уранът, от който се произвежда горивото за АЕЦ, е изчерпаем ресурс, което обезсмисля надеждите, че ядрената енергетика може да бъде дълготрайно и устойчиво решение на климатичния проблем.При това все по-труднодостъпните залежи на уран изискват все повече енергия и горива за осъществяване на добива, което също вреди на климата.При сегашното потребление на урана, заедно с военните запаси, се очаква изчерпване на познатите източници в следващите 70 години.За каква енергийна независимост можем да говорим, след като пазарът за добив и преработка на уран е съсредоточен в ръцете на Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още