IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Долината на тракийските царе се превръща в туристическа атракция

За реализирането на идеята през тази година ще бъдат отпуснати 3,5 млн. лева от държавния бюджет

17:13 | 29.01.13 г.
<p>
	<em>Стенопис от трайкийска гробница в Казанлък. </em>Снимка: Община Казанлък</p>

Стенопис от трайкийска гробница в Казанлък. Снимка: Община Казанлък

Долината на тракийските царе съвсем скоро ще се превърне в атрактивна туристическа дестинация, предвиждат плановете на община Казанлък. Туристическо влакче пък ще разхожда туристите около откритите тракийски гробници, а общинската администрация работи активно Долината да стане част от забележителностите в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

За реализирането на тези идеи правителството ще отпусне 3,5 млн. лева. Това стана ясно по време на дискусия, посветена на кампанията „Чудесата на България“, пише БТА. На разговорите присъства финансовият министър Симеон Дянков, който обеща 1 млн. лева за нови археологически проучвания и още 2 млн. лева за изграждането на инфраструктура. Още 500 хил. лева ще бъдат отпуснати за модернизацията на ВиК мрежата в района.

През 2012 година на община Казанлък бяха отпуснати 350 хил. лева за развитието на културния туризъм. С тези средства е изготвен общ устройствен план на Долината на тракийските царе и са извършени проучвания в тракийската гробница в село Бузовград, допълни още Дянков.

Плановете са да бъде създаден и цялостен културен продукт и да има възможност за няколкодневен престой на туристите в града. Освен тракийските гробници, в близост до село Бузовград е изграден и малкоизвестен мегалит, наричан още и българския Стоунхендж. Мегалитът представлява скална група, в която чрез изсичане е обособен отвор с височина 1,80 м. Изграден е така, че слънцето попада в "прозореца" при залез.

Казанлък е известен още и с розите си и фестивалите, които също привличат туристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още