IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за БНБ не позволява управителят да става служебен премиер

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че не би заела поста премиер, извинявайки се със служебните си задължения в Столичната община

18:05 | 22.02.13 г.
Законът за БНБ не позволява управителят да става служебен премиер

В член 12, ал. 5 от Закона за БНБ се съдържа категорична забрана управителят и подуправителите на централната ни банка да заемат поста служебен министър-председател. Това съобщиха от пресцентъра на БНБ по повод появилите се очаквания, че именно Иван Искров може да поеме управлението на страната до провеждането на предсрочни избори.

Малко по-рано и столичният кмет Йорданка Фандъкова категорично отрече хипотезата да поеме поста, ако бъде поканена от президента Росен Плевнелиев. Тя посочи множеството си ангажименти като кмет на столицата и проектите, които трябва да приключи.

Омбудсманът Константин Пенчев също отрече слуховете, че има покана да заеме поста служебен премиер. 

Спрягани имена са още комисарят Кристалина Георгиева и икономистът Илиян Михов, за когото през 2010 година се заговори, че може да стане министър на европейските фондове в кабинета "Борисов". В крайна сметка постът обаче зае габровският кмет Томислав Дончев. 

След среща между финансовия министър в оставка и президента Росен Плевнелиев се заговори и за възможно връщане на Симеон Дянков в управлението, но вече като служебен премиер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още