IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закон ще сложи край на автоматичното подновяване на договори с операторите

Депутатите променят и режима за продажби от разстояние и сключване на договори от разстояние

11:01 | 01.03.13 г. 6
Закон ще сложи край на автоматичното подновяване на договори с операторите

Мобилните оператори няма да могат да подновяват или променят договорите си със своите клиенти без тяхното изрично съгласие. Това е едно от предложенията за промени в Закона за защитата на потребителите, обсъждани днес в Народното събрание, предаде агенция "Фокус". Гласувани бяха три законопроекта, които на второ четене ще бъдат обединени в един текст. 

Промяната, касаеща мобилните оператори бе предложена след многобройни жалби от страна на потребители, които се оплакаха, че компаниите доставчици на мобилни услуги у нас често използват порочната практика да подновяват контрактите със своите клиенти след изтичане на определен срок дори без да ги предупреждават.

По този начин договорът не може да бъде прекратен и клиентът се задължава да продължава да заплаща такса за още една година. Тази практика беше променена с наредба на Комисията за регулиране на съобщенията, а сега става и част от законодателството на страната. 

Промените засягат и проблема със зачестилите оплаквания от страна на потребители срещу нелоялни търговски практики, прилагани при продажба от разстояние и сключване на договори по телефона. По този начин сключването на договор от разстояние (по телефона) ще влиза в сила от датата, на която доставчикът е получил съгласието на потребителя, изразено в писмена форма.

По-високият звук на телевизионните реклами вече ще бъде забранен със закон, предвижда третото предложение за промяна на закона. 

По време на дебатите по тези предложения в Народното събрание съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов предложи съставът на Комисията за защита на потребителите (КЗП) да се избира от Народното събрание. „В КЗП трябва да има хора, които ще защитават интересите на потребителя, а не мълчат чрез бездействие към монополите“ коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
Груев, мисля че точно закона ще направи подобни клаузи незаконни. Дори и клиента да е дал съгласие договора да бъде продължен с еди колко си години след изтичане на същия, то за действителното му подновяване ще трябва да се постави наново писмено съгласие. ПС : не съм юрист но мисля че логиката е такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
JasonBourne
преди 11 години
Поправка, ако позволите: ...когато има правителство в оставка, а не "дясно", щото аз не видях за тези 3,5 год. какво му е дясното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
То можело да се работи и в полза на обществото. Де бяха до сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
хахаБраво!Много интересно предложение.Освен това май ще излезе, че правилни неща се случват в България най-много, когато има дясно правителство, което е в оставка :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Най-после този парламент да направи нещо свястно за електората, а не само за корпорациите. Освен ако не се *** пак. Отдавна съм казал, че България ще стане Швейцария, ако мандата на парламента и правителствоте се съкрати до 1 г. Така всяка година ще има избори и политиците и депутатите няма да излизат от предизборна кампания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още