IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найденов: Служебният министър ще продължи преговорите за земеделските субсидии

В Пловдив започна селскостопанското изложение Агра 2013, чийто основен фокус тази година е българското животновъдство

12:58 | 05.03.13 г.
<p>
	Мирослав Найденов откри изложението Агра 2013. Снимка: БТА</p>

Мирослав Найденов откри изложението Агра 2013. Снимка: БТА

Служебният министър на земеделието ще отговаря за преговорите с ЕС за парите за селското стопанство през следващия програмен период, обясни при откриването на селскостопанската изложба Агра 2013 земеделският министър в оставка Мирослав Найденов, цитиран от агенция "Фокус". 

За периода 2014 - 2020 година България ще получи около 7,5 млрд. евро за развитието на селското стопанство от европейските фондове. Правилата за разпределянето на голяма част от тези средства ще трябва да бъдат договорени през следващите месеци. По тази причина е много важен изборът на служебен ресорен министър и преговарящ екип, коментира още Найденов. 

В Пловдив днес (5 март) беше открито 22-то издание на селскостопанската изложба Агра. 400 изложители от 20 държави ще представят своята продукция, разкриват още организаторите. Основен акцент тази година е животновъдството, като плановете са да бъдат представени български породи и иновативни методи за отглеждане. 

По традиция паралелно с Агра 2013 се провеждат и няколко изложби като "Винария", "Фудтех" и БиоАгра. Очакванията са изложбата за биологично селско стопанско да привлече голям интерес. На нея ще бъдат представени хляб с биозакваска от ръж, нови преработвателни предприятия за биологични плодове, както и производителите по проекта "Новото тракийско злато". 

В него участват производители на биологична продукция - основно мед, зърно и вино, от Източните Родопи.

По време на изложението в Пловдивския панаир ще бъде проведен и конкурс за иновации в селското стопанство. В рамките на това събитие ще бъдат показани нови устойчиви сортове, разработени от Стопанската академия. От Института по овощарство ще представят своя сорт "Стендесто", който е хибрид между слива и кайсия, както и нови техники за отглеждане на овошки. 

Експерти от земеделското министерство ще обясняват какви са възможностите за финансово подпомогане на сектора. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още