IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев: Президентът представлява корпоративни интереси

„Не повече от 8 процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, твърди банкерът пред Der Standard

11:31 | 25.03.13 г. 132
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветан Василев. <em>Снимка: КТБ</em></p>

Цветан Василев. Снимка: КТБ

Банкерът засяга и начина, по който неговите компании печелят все повече търгове.  „Финансовата криза ни даде повече възможности в сравнение с други банки, които са били по-консервативни в дейността си на българския пазар. Ако ние сме в състояние да наддаваме за нещо, ние обикновено правим най-добрата оферта. Но ме обвиняват за всичко, което правя. Например за покупката на Vivacom, един от лидерите в телекомуникационния пазар. Миналата година кредиторите избраха една от моите компании заедно с руската банка VTB Capital, защото ние представихме най-добрата оферта за финансово преструктуриране. Трябва да се има предвид, че приватизацията на Vivacom, бившата държавна Българската телекомуникационна компания, беше направена през 2004 г. за смешно ниска цена с посредничеството на "Булброкърс", една от компаниите на Прокопиев“, пояснява още банкерът.

И пояснява, че упрекът, че банката му държи държавни пари, е неуместен.

„За начало – има разлика между държавни пари и пари на държавни компании.  Твърденията за предполагаема концентрация на депозити на държавни предприятия идват от кръга „Капитал“ и се отнасят до парите на фирми в енергийния сектор. Има стотици държавни компании, които работят в други сектори, по-голямата част от тях не са клиенти на Корпоративна търговска банка.

Ние сме специализирана в енергетиката и инфраструктурата банка. Правим това в продължение на дванадесет години. В този сектор сега има предимно държавни компании, с които работим и на които даваме кредити, както и на техните служители. Ако спечелим публично дружество като клиент, това е в резултат на публичен търг. Нашите условия просто са добри. За открити при нас депозити ние плащаме 1,5% годишна лихва. В Австрия тя е 0,1%. В момента не повече от осем процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, казва още банкерът.

Според него Иво Прокопиев и Огнян Донев държат издателства на вестници, за да ги използват за политическите си амбиции. На пояснение на Der Standard, че Донев ползва по собствени думи вестниците си, за да се противопостави на изданията на New Bulgarian Media Group (NBMG), Василев контрира, че никога не е използвал вестници, за да напада предприемачи или конкуренти.

По думите му вестниците от NBMG са започнали да критикуват президента Плевнелиев за това, че служи на корпоративни интереси. „Президентът не е свещена крава, той може да бъде критикуван“.

„Ние дори може би имаме прекалено голяма свобода на медиите. В България всеки може просто да каже и напише нещо без уважение на етичните правила. Критерият за обективност, който се приема в тази страна, е, колко агресивна е атаката на медиите срещу властта – срещу правителството и президента. Вестниците не оказват толкова голямо влияние върху общественото мнение в България. Телевизията е много по-важна, както и интернет с новинарските сайтове. По-голямата част от влиятелните сайтове също са на „Икономедиа“ и се управляват от съпругата на президента“, твърди още Василев.

На въпроса на австрийския журналист дали би се описал като олигарх, банкерът отговаря просто - „да, ако под олигарх разбирате някой, който е заможен и ръководи редица бизнеси. Но такива са тогава и Уорън Бъфет, Бил Гейтс, Ричард Брансън и Бернар Арно“.

„Аз не съм банката на ГЕРБ, или на БСП и ДПС. За мен най-важна е стабилността. Аз подкрепям всяко разумно правителство, което представлява националните интереси. Дейността ми е достатъчно голяма, за да загубя много в случай на нестабилност, срив на валутния борд, или други събития". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

128
rate up comment 3 rate down comment 1
zaigush
преди 11 години
Не издържам да питам един въпрос всички за и против КТБ:Не искам да се заяждам с никого! Просто въпрос? Има ли някой реални пари ш ба'м'ката на Цецо Мустака? И как ви се отразяват всичките писаници по повод темата. Спите ли? Не спите ли? Без майтап? Аз имам и спя много добре.Верно напоследък все по често взех да мисля за алтернативи на тези сладки 7.5% и ще взема да поразделя яйцата в кошницата :) Че тези всички ба'м'ки все повече взеха да ми намирисват на ***. А и по този начин се чуствам като част от мършата. Предпочитам да чета мнения на старите кучета тук, а не разни платени перекендета дето за 10 кинта правят френска любов. Хайде лек ден от мен!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
127
rate up comment 0 rate down comment 4
nikon
преди 11 години
Снимката на профила много прилича точно на пишман банкера-Шефът на МБИР, за когото явно споменава капутов.:)Май си имаме бивш банкер във форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
126
rate up comment 1 rate down comment 2
biserz
преди 11 години
А, бе защо се връзвате на такива "евтини" театрали? Не ви ли е ясно, че ви разиграват постановки...от "селски пиеси "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
125
rate up comment 9 rate down comment 3
gigow
преди 11 години
Честито!Ти си двайстата Звезда, коментираща в тази статия, която е регистрирана в десетте дни от 04 януари до 13 януари 2012г. Ето ви всички:irina_gevezova - 03.01.2012kiupaka_1985 04.01.2012peshow_1952-04.01.2012iliope4enia - 04.01.2012bancho_1949 - 04.01.2012ilkail4ewa - 05.01.2012despaw- 05.01.2012kamen popow- 05.01.2012katya stoeva - 05.01.2012faith no more - 05.01.2012petark 05.01.2012new_york 05.01.2012kiril 90-06.01.2012kostanca-06.01.2012klara-06.01.2012baritona 10.01.2012leikata - 10.01.2012Zvezda 11.01.2012cankabojkova - 13.01.2012roman_jordanov 13.01.2012Всички имате и още няколко еднакви черти. Всички сте САМО с английски букви. Всички имате само ник, без никаква друга информация. Всички сте без аватар. Всички сте против Плевнелиев. Всички, без теб, са изписани САМО с малки букви. И всичките вие имате над 50% от мненията под темата. ВСИЧКО това е напълно случайно. Сигурен съм. :)Та затова има толкова много коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 2 rate down comment 2
v_tin
преди 11 години
Ами то си е нормално да е обвързан с някого , не е расъл в епруветка, въпросът е дали и доколко може да му се вярва че ще бъде президент на България и ще работи за нея, а не за няколко души каквито сигнали има вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 0 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
с една дума са вътре всички. то предполагам е неизбежно такова обвързване, но все пак от време на време ще е хубаво да се мисли и за народа, а не само за собствените си гуши както правеха герб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 1 rate down comment 4
Zvezda
преди 11 години
Всъщност само трябва някой да си направи труда да прочете връзките на определени лица в кръга Отворено общество, сещайте се СОРОС, и ще му станат ясни много неща. И Прокопиев е там, а доколкото разбирам и Плевнелиев не съвсем непознат в тези среди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 3 rate down comment 2
jelenski
преди 11 години
то в момента е такава мешавица, че всеки сочи всеки. то е ясно, че се обслужват бизнес интереси. факт е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 6 rate down comment 6
Zvezda
преди 11 години
друг път успявали ли сте да съберете толкова коментари? Не мога да повярвам на очите си! "Този президент представлява корпоративни интереси, а не интересите на нацията. " С това не мога да не се съглася!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 7 rate down comment 2
Sumurset
преди 11 години
Какво става тука , бе?! Какъв е тоя ужас....... Кой се интересува от тия ***.... Капитал, махнете тези статии - те са контрапродуктивни. Дайте да си говорим за сериозни неща, а не за българските ***.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още