IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев: Президентът представлява корпоративни интереси

„Не повече от 8 процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, твърди банкерът пред Der Standard

11:31 | 25.03.13 г. 132
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветан Василев. <em>Снимка: КТБ</em></p>

Цветан Василев. Снимка: КТБ

Банкерът засяга и начина, по който неговите компании печелят все повече търгове.  „Финансовата криза ни даде повече възможности в сравнение с други банки, които са били по-консервативни в дейността си на българския пазар. Ако ние сме в състояние да наддаваме за нещо, ние обикновено правим най-добрата оферта. Но ме обвиняват за всичко, което правя. Например за покупката на Vivacom, един от лидерите в телекомуникационния пазар. Миналата година кредиторите избраха една от моите компании заедно с руската банка VTB Capital, защото ние представихме най-добрата оферта за финансово преструктуриране. Трябва да се има предвид, че приватизацията на Vivacom, бившата държавна Българската телекомуникационна компания, беше направена през 2004 г. за смешно ниска цена с посредничеството на "Булброкърс", една от компаниите на Прокопиев“, пояснява още банкерът.

И пояснява, че упрекът, че банката му държи държавни пари, е неуместен.

„За начало – има разлика между държавни пари и пари на държавни компании.  Твърденията за предполагаема концентрация на депозити на държавни предприятия идват от кръга „Капитал“ и се отнасят до парите на фирми в енергийния сектор. Има стотици държавни компании, които работят в други сектори, по-голямата част от тях не са клиенти на Корпоративна търговска банка.

Ние сме специализирана в енергетиката и инфраструктурата банка. Правим това в продължение на дванадесет години. В този сектор сега има предимно държавни компании, с които работим и на които даваме кредити, както и на техните служители. Ако спечелим публично дружество като клиент, това е в резултат на публичен търг. Нашите условия просто са добри. За открити при нас депозити ние плащаме 1,5% годишна лихва. В Австрия тя е 0,1%. В момента не повече от осем процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, казва още банкерът.

Според него Иво Прокопиев и Огнян Донев държат издателства на вестници, за да ги използват за политическите си амбиции. На пояснение на Der Standard, че Донев ползва по собствени думи вестниците си, за да се противопостави на изданията на New Bulgarian Media Group (NBMG), Василев контрира, че никога не е използвал вестници, за да напада предприемачи или конкуренти.

По думите му вестниците от NBMG са започнали да критикуват президента Плевнелиев за това, че служи на корпоративни интереси. „Президентът не е свещена крава, той може да бъде критикуван“.

„Ние дори може би имаме прекалено голяма свобода на медиите. В България всеки може просто да каже и напише нещо без уважение на етичните правила. Критерият за обективност, който се приема в тази страна, е, колко агресивна е атаката на медиите срещу властта – срещу правителството и президента. Вестниците не оказват толкова голямо влияние върху общественото мнение в България. Телевизията е много по-важна, както и интернет с новинарските сайтове. По-голямата част от влиятелните сайтове също са на „Икономедиа“ и се управляват от съпругата на президента“, твърди още Василев.

На въпроса на австрийския журналист дали би се описал като олигарх, банкерът отговаря просто - „да, ако под олигарх разбирате някой, който е заможен и ръководи редица бизнеси. Но такива са тогава и Уорън Бъфет, Бил Гейтс, Ричард Брансън и Бернар Арно“.

„Аз не съм банката на ГЕРБ, или на БСП и ДПС. За мен най-важна е стабилността. Аз подкрепям всяко разумно правителство, което представлява националните интереси. Дейността ми е достатъчно голяма, за да загубя много в случай на нестабилност, срив на валутния борд, или други събития". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

108
rate up comment 18 rate down comment 5
gigow
преди 11 години
Никовете активно спамещи в тази тема, които са регистрирани в дните от 04.01.2012 до 13,01,2012станаха ПЕТНАДЕСЕТ броя.Те са:despaw- 05.01.2012kamen popow- 05.01.2012klara-06.01.2012peshow_1952-04.01.2012kiril 90-06.01.2012kostanca-06.01.2012leikata - 10.01.2012cankabojkova - 13.01.2012ilkail4ewa - 05.01.2012irina_gevezova - 03.01.2012iliope4enia - 04.01.2012katya stoeva - 05.01.2012faith no more - 05.01.2012reshow_1952 - 04.01.2012bancho_1949 - 04.01.2012Всичките ползват САМО малки букви, всички ползват САМО латински букви, без нито един с букви на кирилица. Всичко е абсолютно случайно. АБСОЛЮТНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 6 rate down comment 2
kaputov
преди 11 години
"банкерът, който седи зад бюрото на Атанас Буров" :) Имаше един друг банкер който седеше зад това бюро преди години.Сега банки разпродават имуществото на фирмите му,а по едно време и в ареста беше.Това бюро не е за всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 14 rate down comment 7
Idun
преди 11 години
До *** защитаващи Цветан Василев:Това не е форум на Хуйкенд, поне се постарайте да изглеждате малко икономически грамотни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 9 rate down comment 9
bancho_1949
преди 11 години
нима някой е вярвал, че Плевнелиев защитава народния интерес? Колкото Гоце го защитаваше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 7 rate down comment 18
ANS9983
преди 11 години
Не случайно Цветан Василев управлява от банката на Буров. Той е един от малкото капиталисти, действащи национално отговорно и независимо. Подражава на Буров. Това е. Евала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 6 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
ами цялото законодателство и управление на герб беше лобистко, така че въобще не ме учудва това. от мъглата на боковият популизъм се разнася бавно, но сигурно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 2 rate down comment 6
маслината
преди 11 години
не мога да повярвам, че Плевнелиев още се връзва на Прокопиев, явно го държи оня с нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 2 rate down comment 3
маслината
преди 11 години
питам taugenichts
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 2 rate down comment 3
маслината
преди 11 години
ти коя от журналистките в "капитал" точно си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 3 rate down comment 3
Taugenichts
преди 11 години
Това което ми прави впечатление е изказванията ви в стил придворните на "гуруТО". Дори и колоси като Диляна Гайтанджийска и Бареков биха ви завидяли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още