IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев: Президентът представлява корпоративни интереси

„Не повече от 8 процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, твърди банкерът пред Der Standard

11:31 | 25.03.13 г. 132
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветан Василев. <em>Снимка: КТБ</em></p>

Цветан Василев. Снимка: КТБ

Банкерът засяга и начина, по който неговите компании печелят все повече търгове.  „Финансовата криза ни даде повече възможности в сравнение с други банки, които са били по-консервативни в дейността си на българския пазар. Ако ние сме в състояние да наддаваме за нещо, ние обикновено правим най-добрата оферта. Но ме обвиняват за всичко, което правя. Например за покупката на Vivacom, един от лидерите в телекомуникационния пазар. Миналата година кредиторите избраха една от моите компании заедно с руската банка VTB Capital, защото ние представихме най-добрата оферта за финансово преструктуриране. Трябва да се има предвид, че приватизацията на Vivacom, бившата държавна Българската телекомуникационна компания, беше направена през 2004 г. за смешно ниска цена с посредничеството на "Булброкърс", една от компаниите на Прокопиев“, пояснява още банкерът.

И пояснява, че упрекът, че банката му държи държавни пари, е неуместен.

„За начало – има разлика между държавни пари и пари на държавни компании.  Твърденията за предполагаема концентрация на депозити на държавни предприятия идват от кръга „Капитал“ и се отнасят до парите на фирми в енергийния сектор. Има стотици държавни компании, които работят в други сектори, по-голямата част от тях не са клиенти на Корпоративна търговска банка.

Ние сме специализирана в енергетиката и инфраструктурата банка. Правим това в продължение на дванадесет години. В този сектор сега има предимно държавни компании, с които работим и на които даваме кредити, както и на техните служители. Ако спечелим публично дружество като клиент, това е в резултат на публичен търг. Нашите условия просто са добри. За открити при нас депозити ние плащаме 1,5% годишна лихва. В Австрия тя е 0,1%. В момента не повече от осем процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, казва още банкерът.

Според него Иво Прокопиев и Огнян Донев държат издателства на вестници, за да ги използват за политическите си амбиции. На пояснение на Der Standard, че Донев ползва по собствени думи вестниците си, за да се противопостави на изданията на New Bulgarian Media Group (NBMG), Василев контрира, че никога не е използвал вестници, за да напада предприемачи или конкуренти.

По думите му вестниците от NBMG са започнали да критикуват президента Плевнелиев за това, че служи на корпоративни интереси. „Президентът не е свещена крава, той може да бъде критикуван“.

„Ние дори може би имаме прекалено голяма свобода на медиите. В България всеки може просто да каже и напише нещо без уважение на етичните правила. Критерият за обективност, който се приема в тази страна, е, колко агресивна е атаката на медиите срещу властта – срещу правителството и президента. Вестниците не оказват толкова голямо влияние върху общественото мнение в България. Телевизията е много по-важна, както и интернет с новинарските сайтове. По-голямата част от влиятелните сайтове също са на „Икономедиа“ и се управляват от съпругата на президента“, твърди още Василев.

На въпроса на австрийския журналист дали би се описал като олигарх, банкерът отговаря просто - „да, ако под олигарх разбирате някой, който е заможен и ръководи редица бизнеси. Но такива са тогава и Уорън Бъфет, Бил Гейтс, Ричард Брансън и Бернар Арно“.

„Аз не съм банката на ГЕРБ, или на БСП и ДПС. За мен най-важна е стабилността. Аз подкрепям всяко разумно правителство, което представлява националните интереси. Дейността ми е достатъчно голяма, за да загубя много в случай на нестабилност, срив на валутния борд, или други събития". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

88
rate up comment 5 rate down comment 9
kamen popov
преди 11 години
Сладурче, карай по темата, ако изобщо си чел статията и, ако има какво да напишеш. После препиши правилно ника ми. а после кажи как аз трябва да тълкувам днешната ти регистрация, че да ровиш кога е моята?!;) Или някой спешно те "командирова" да попишеш тук?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 7 rate down comment 6
desipaw
преди 11 години
чудех се само защо Плевнелиев излъуга, че не е близък с Иво Прокопиев и защо излъга в ефир, че не е съсед с него, като се оказа, че са съседи на няколко места, при това все апетитни имоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 9 rate down comment 3
Taugenichts
преди 11 години
За да е по-пълна картината, ще добавя и следните никове, които активно изразяват своята гражданска позицияdespaw- 05.01.2012kamen popow- 05.01.2012klara-06.01.2012peshow_1952-04.01.2012kiril 90-06.01.2012kostanca-06.01.2012Приликите са "случайни"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 5 rate down comment 3
kamen popov
преди 11 години
Добра закачка, ама мислиш ли, че на Василев му трябва именно този и такъв президент да му защитава корпоративните интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 4 rate down comment 3
desipaw
преди 11 години
дотук нищо полезно от ***. Така че какво ми говориш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 7 rate down comment 4
desipaw
преди 11 години
винаги съм се чудела защо Прокопиев си запази "Икономедия" ? за да извива ръце по изборите? и Откъде намери пари да плати задълженията си към "Алфабанк"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 3 rate down comment 6
klara
преди 11 години
Плевнелиев защитава корпоративните интереси на олигарсите и монопола, той работи за тях и се кани да остави властта в техни ръце, все пак те са го издигнали за президент, сега той си връща услугата, давайки им властта, без да помисли, естествено, че това е в ущърб на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 15 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Заглавието не е правилно. Трябва да бъде - Цветан Василев - Президентът представлява корпоративни интереси, но не моите корпоративни интереси :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 9 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Заглавието не е правилно. Трябва да бъде - президентът представлява корпоративни интереси, но не моите корпоративни интереси :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 11 rate down comment 7
kamen popov
преди 11 години
странно е, че имам 7 минуса - дали това са минуси от хора, които смятат, че в лицето на Плевнелиев имаме достоен президент, че не мънка, че не прави елементарни, но просташки гафове, че жена му е най-близка дружка с Галя Прокопиева и медиите на Прокопиев не дават да падне прашинка върху него. Явно наистина президентът представлява корпоративни интереси, щом се намира кой да го защити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още