IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев: Президентът представлява корпоративни интереси

„Не повече от 8 процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, твърди банкерът пред Der Standard

11:31 | 25.03.13 г. 132
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветан Василев. <em>Снимка: КТБ</em></p>

Цветан Василев. Снимка: КТБ

Банкерът засяга и начина, по който неговите компании печелят все повече търгове.  „Финансовата криза ни даде повече възможности в сравнение с други банки, които са били по-консервативни в дейността си на българския пазар. Ако ние сме в състояние да наддаваме за нещо, ние обикновено правим най-добрата оферта. Но ме обвиняват за всичко, което правя. Например за покупката на Vivacom, един от лидерите в телекомуникационния пазар. Миналата година кредиторите избраха една от моите компании заедно с руската банка VTB Capital, защото ние представихме най-добрата оферта за финансово преструктуриране. Трябва да се има предвид, че приватизацията на Vivacom, бившата държавна Българската телекомуникационна компания, беше направена през 2004 г. за смешно ниска цена с посредничеството на "Булброкърс", една от компаниите на Прокопиев“, пояснява още банкерът.

И пояснява, че упрекът, че банката му държи държавни пари, е неуместен.

„За начало – има разлика между държавни пари и пари на държавни компании.  Твърденията за предполагаема концентрация на депозити на държавни предприятия идват от кръга „Капитал“ и се отнасят до парите на фирми в енергийния сектор. Има стотици държавни компании, които работят в други сектори, по-голямата част от тях не са клиенти на Корпоративна търговска банка.

Ние сме специализирана в енергетиката и инфраструктурата банка. Правим това в продължение на дванадесет години. В този сектор сега има предимно държавни компании, с които работим и на които даваме кредити, както и на техните служители. Ако спечелим публично дружество като клиент, това е в резултат на публичен търг. Нашите условия просто са добри. За открити при нас депозити ние плащаме 1,5% годишна лихва. В Австрия тя е 0,1%. В момента не повече от осем процента от нашите банкови депозити са от държавни предприятия“, казва още банкерът.

Според него Иво Прокопиев и Огнян Донев държат издателства на вестници, за да ги използват за политическите си амбиции. На пояснение на Der Standard, че Донев ползва по собствени думи вестниците си, за да се противопостави на изданията на New Bulgarian Media Group (NBMG), Василев контрира, че никога не е използвал вестници, за да напада предприемачи или конкуренти.

По думите му вестниците от NBMG са започнали да критикуват президента Плевнелиев за това, че служи на корпоративни интереси. „Президентът не е свещена крава, той може да бъде критикуван“.

„Ние дори може би имаме прекалено голяма свобода на медиите. В България всеки може просто да каже и напише нещо без уважение на етичните правила. Критерият за обективност, който се приема в тази страна, е, колко агресивна е атаката на медиите срещу властта – срещу правителството и президента. Вестниците не оказват толкова голямо влияние върху общественото мнение в България. Телевизията е много по-важна, както и интернет с новинарските сайтове. По-голямата част от влиятелните сайтове също са на „Икономедиа“ и се управляват от съпругата на президента“, твърди още Василев.

На въпроса на австрийския журналист дали би се описал като олигарх, банкерът отговаря просто - „да, ако под олигарх разбирате някой, който е заможен и ръководи редица бизнеси. Но такива са тогава и Уорън Бъфет, Бил Гейтс, Ричард Брансън и Бернар Арно“.

„Аз не съм банката на ГЕРБ, или на БСП и ДПС. За мен най-важна е стабилността. Аз подкрепям всяко разумно правителство, което представлява националните интереси. Дейността ми е достатъчно голяма, за да загубя много в случай на нестабилност, срив на валутния борд, или други събития". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

98
rate up comment 6 rate down comment 5
kokom1
преди 11 години
За това никога няма да се оправим. Президента не защитава интересите на народа, ами защитава интересите на олигарсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 1 rate down comment 3
маслината
преди 11 години
Моля те, не ме разсмивай:)0всъщност вече го направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 6 rate down comment 5
маслината
преди 11 години
е, че вярно е. Нима президентът не защитава корпоративни интереси? Та той е предприемач, все пак. Общият му бизнес с Иво Прокопиев доста го дискредитира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 4 rate down comment 4
kamen popov
преди 11 години
Да ти отговоря като за последно, че ме е гнус от такива като теб, за които най-добрата отбрана е нападението. По същество коментирам тезата на Василев за Плевнелиев и казвам мнения за Плевнелиев - ти да четеш с разбиране можеш ли??!!! Защото да пишеш грамотно явно не можеш! А колкото до четката към "Инвестор", че е уважавана медия, от днес ли я уважаваш??;) Веселяк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 6 rate down comment 6
Taugenichts
преди 11 години
не смятах да изпадам в безмислена реторика, но дребни душички като теб и родените около 05,02,2012 ме кара да се съмнявам в бъдещето на това общество.За твоя информация, аз лично познавам господин Цв. Василев и той със сигурност няма нужда от клакьори като вас. Друг е въпроса на какво мнение е медийния "гуру". Относно днешната ми регистрация, тя е продиктувана от простотията която се сипе в уважавана от мен медия. Мислех си, че драскачи като вас си имат достатъчно голямо поле за изява в медийната империя на "гуруто".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 5 rate down comment 6
dakl
преди 11 години
.."Президентът представлява корпоративни интереси .." Нима това за някого е тайна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 6 rate down comment 6
kamen popov
преди 11 години
споко, не завиждай, че имаме гражданска позиция - и ти имаш, явно си я изразил чрез ника си;) По същество по темата - наистина ли на никого не му пука, че е напълно възможно Плевнелиев да обслужва интереси на олигарси?! Наистина ли на никого не му пука и дават минуси, че протестиращите отказаха да седнат на една маса с поканения от Плевнелиев Донев, когото определиха също като олигарх?!! Какво трябва да се случи, че някои хора да прогледнат?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 1 rate down comment 4
bancho_1949
преди 11 години
вие нещо имате ли да кажете по същество, защото се ровите в глупости, ще рече човек, че наистина сте ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 2 rate down comment 5
bancho_1949
преди 11 години
тука има човек Тикварова:)Дали е човек на Боко? Искате си старата ком. тройна ламя, за да може Иво Прокопиев пак да безчинства, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikvarova
преди 11 години
Хей тролчета, не ви ли омръзна вече!? Или все пак парите не миришат, па макар и от Корумбашевите.Спокойно си заслужавате прозвището - цървуланковци от цървулистано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още