IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сменят директора на АЕЦ "Козлозуй"

Инспекторатът на Министерския съвет е направил проверка в централата и е открил множество нарушения

16:05 | 19.04.13 г. 5
Сменят директора на АЕЦ "Козлозуй"

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) ще направи предложение за избор на нов изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Освен това ще бъдат направени 23 персонални промени в 11 дружества, които са под "шапката" на ведомството.

Това обяви днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на заседанието на обществения съвет, в който бяха дискутирани актуални теми в българската енергетика, предаде БТА.

На заседанието представители на Движението за граждански контрол разпространиха декларация до
министър Асен Василев с искане да бъде дадена информация за секретен доклад за нарушения в АЕЦ "Козлодуй". Малко по-късно резюме от доклада бе раздадено на медиите.

Василев обясни, че Главният инспекторат на Министерския съвет е направил проверка в АЕЦ "Козлодуй" в началото на годината, която е била възложена с писмо на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Констатациите от проверката Василев определи  като "изключително сериозни". По думите му проблемите в централата са системни.

Проверката обхваща периода 2011 -2012 година, допълни Василев. Констатирани са нарушения при процедури за възлагане на обществени поръчки, както и редица "нарушения на добри практики", каза министърът. 

В доклада се посочва, че е затруднена работата на отделните звена в централата, констатирано е и системно неизплащане на доставената от АЕЦ енергия от страна на НЕК за задоволяване на регулирания пазар.

Материалите ще бъдат предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция и на прокуратурата, коментира Василев.

По повод останалите рокади в управленските постове министърът обясни, че причината за тях е, че не е спазена насоката, която първоначално е била дадена от министерството - първо да се търсят резерви в системата, а след това се правят искания за по-високи цени на енергията.

Засега Василев отказва да назове конкретни имена, но посочи, че ще бъдат сменени управленските бордове, които от своя страна ще изберат нови изпълнителни директори на дружествата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
4
rate up comment 7 rate down comment 1
keremida_tav
преди 11 години
"Сменят директора на АЕЦ "Козлозуй" "- Козлозуй? :) Най-накрая наистина! Половината атомна централа е пропита с ченгета покрай този!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
И кое е логичното? - ако след няколко месеца четем статия със същото име...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
croko
преди 11 години
Най-накрая да има някакви логични действия и сред власт-имащите, било то и служебно правителство! Валентин Николов е един от най-големите виновници за градежа в енергетиката, при това е доказуемо!!!Сега е ред на прокуратурата да провери всички договори сключени по негово време?!Сега е времето да се провери дали има връзка между нападението на предишния директор и сключените в последствие договори?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
Това правителство започва да ме кефи! Не ни трябват ни избори, ни парламент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още