IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залезът на месните продукти, произведени по стандарт "Стара планина"

Свитото потребление и скандалите с открита соя в месните продукти станаха причина за намаленото търсене

19:02 | 07.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Залезът на месните продукти, произведени по стандарт "Стара планина"

Намалява търсенето на храните по стандарт, като основната причина за това е тяхната по-висока цена, а и като цяло свитото потребление, съобщава bTV. Според информацията най-значимо е понижението при предлагането на месните продукти, произвеждани по стандарт "Стара планина".

При тях влияние за намаленото търсене оказват и скандалите с откриването на соя в някои от месните продукти, произвеждани по стандарта. Соята е забранена за влагане в продуктите по стандарт "Стара планина".

През 2010 г., когато стандартът влезе в сила, 112 фирми и магазини купиха логото „Стара планина". Към днешна дата техният брой се е свил до 22.

Д-р Камен Николов от Българската агенция за безопасност на храните призна, че има значително намаление при производството и заради по-високата цена, която стандартът налага. „А не е тайна, че покупателната способност на българина не е най-висока,” допълни той.

При част от продуктите количествата произведени храни по стандарт все пак се запазват. Такъв е случаят с хляба и лютеницата, а при кашкавала се отчита ръст. По данни на Агенцията по храните част от първокласните храни се харчат добре и на чуждия пазар, където търсенето на традиционни български храни е голямо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още