IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателски организации: Единственият изход е програмното правителство

Ръководителите на БСК, БТПП и АИКБ са категорични, че съставянето на програмно правителство е единственият възможен ход пред 4-те партии

10:46 | 14.05.13 г. 5
Работодателски организации: Единственият изход е програмното правителство


Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК : Единственият изход за партиите е съставянето на програмно правителство

Новият парламент трябва да коригира начина на своята работа. За всеки закон, който приема, трябва предварително да се прави оценка на неговото въздействие. Като казвам оценка имам предвид оценка върху икономическата и социалната среда в България. Що се касае до предишното правителство, аз не видях нито веднъж да се прави подобна оценка. Предишното Народно събрание беше в постоянно прескачане на закона.

Това доведе до влошаване на бизнес климата в страната ни, както и на инвестиционната среда.

През миналата година се наблюдаваше рязък спад на приходите в бюджета. Същевременно с 47% нараснаха приходите в бюджетите на общините, заради таксите, които събират. Кметовете трябва да работят повече, за да изградят по-добра инвестиционна среда. Инвеститорите обичат спокоен и балансиран инвестиционен климат, а това трябва да им се предостави.

Нужно е новият парламент да спазва законовите разпоредби, приети от предишни правителства.

По повод програмното правителство, предложено от БСП, това би било единственият шанс на 4-те партии, които влизат в парламента. Днес стана ясно, че политическият елит на страната ни абдикира и се отказа от отговорност. Обществото не повярва на политическия елит, а той същевременно показа страх от носенето на отговорност и абдикира. Сега, с оглед на това, наистина единственият избор пред политическите сили е да съставят програмно правителство.

Васил Велев, председател на АИКБ: Партиите трябва да се обединят в името на нацията

Според АИКБ има нужда от една по-широка основа, върху която да се градят бъдещите управленчески политики. Еднакво вредни са както невъзможността за промени в законите, заради липса на мнозинство, така и прекомерно честата им промяна, без оценка за въздействие. Ние апелираме подобна оценка на въздействието да бъде съставяна всеки път преди да се приема даден закон, защото промените често засягат конкретни кръгове или бизнеса или пък вредят на инвестиционната среда.

Също така ние апелираме партиите в парламента да постигнат съгласие и да намерят пресечена точка, в която да обединят програмите и приоритетите в управлението си.

Като поставим програмите на 4-те партии, които влизат в парламента, можем на намерим сходства. Едно правителство подкрепено от възможно много депутати в парламента е нужно на страната. Не е задължително да го наричаме програмно правителство, важно е то да може да реши важните задачи за България.

Ако има разум и отговорност пред нацията, партиите ще направят компромис. Народът не е упълномощил нито една партия да изпълни програмата си – ето защо решението е да се създаде правителство на пресечените точки и взаимния консенсус.

По повод бъдещите икономически политики, нужно е да се съставят мерки за създаване на условия за възвращаемост на инвестициите в страната. Трябва да се търсят  начини за откриване на нови работни места.

Важно е да се търси начин за повишаване на доходите. Всички знаем обаче, че това не става с решение на Министерския съвет, а ще дойде от стабилен ръст на икономиката. Чуждите инвестиции в България са сведени до нула - в сравнение с  период отпреди 5 години те са намалели 5 пъти.

А не на последно място – новото правителство бързо трябва да започне работа по изграждането на новия програмен период. Европейската комисия (ЕК) няма да ни чака да водим и да правим преговори – сега е времето в което се разпределят средствата за следващите няколко години, които ще обхванат поне 2 правителствени мандата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Ръководителите на БСК, БТПП и АИКБ са категорични, че съставянето на програмно правителство е единственият възможен ход пред 4-те партии"хм ... Няма да мине номера ;) Язък за похарчените пари! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Аз не съм съгласен.Единственият изход според мен е дясно мислещите хора в България да се обединят въпреки различията си и заради съдбата на страната си да преодолеят всичко, което им пречи да се обединят в 1 партия.Старите кримки си подадоха оставките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
S4etovoditel
преди 11 години
На първо време е достатъчно и да поограничат контрабандата. Примерно от 80% да спадне на около 50%. Това ще е повече от достатъчно да закърпят бюджета за годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Програмно правителство, до тук добре, но кой ще носи отговорността за делата му? Вече си мога да кажа и първите реплики на бъдещия премиер -"Положението е много трагично.Бюджетът е недостатъчен за покриване на социалната сфера. Има риск от фалит на държавата. За това се налага да се вдигне ДДС с 2 процента, корпоративния данък и ДОД от 10 на 15 процента, както и осигуровките с 2-3 процента."Дано се окажа лош пророк!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още