IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателски организации: Единственият изход е програмното правителство

Ръководителите на БСК, БТПП и АИКБ са категорични, че съставянето на програмно правителство е единственият възможен ход пред 4-те партии

10:46 | 14.05.13 г. 5
Работодателски организации: Единственият изход е програмното правителство

Ден след като предварителните резултати от предсрочните парламентарни избори станаха ясни на обществеността Investor.bg събра коментари от ръководителите на трите работодателки организации - Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Българска стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), по повод възможните коалиции в новия парламент и икономическите политики, нужни за стабилизиране на страната.

На фокус бе и новото политическо управление върху икономическите процеси и дали съставянето на програмно правителство би било изход от сложната политическа ситуация.

Цветан Симеонов, председател БТПП : Нужно е връщането на тристранния диалог

Задачата пред партиите, поради ограниченият им брой, които влизат в парламента, е твърде сложна. За БТПП, която и да е било коалиция да се сформира, е важното тя да обърне внимание на социалната сфера и най-вече възстановяването на тристранния диалог. В последните дни на 41-то Народно събрание бе приет Закон за деклариране на имуществото от страна на лица, заемащи високи и управленчески постове. 

За нас този закон противоречи на Конституцията на страната. Ние имаме уверението от абсолютни всички политически групи, че която и от тях да дойде на власт, приоритетно ще върне конкретния закон, а по този начин ще се възстанови тристранният диалог. Нека напомня, че вносител на тази поправка в закона (Яне Янев) не е вече в парламента, така че има предпоставка тази груба грешка да бъде коригирана.

По отношение на икономическата политика ние разчитаме, че основните параметри ще се запазят. Например, надяваме се държавният дълг да бъде запазен сумарно под 20%. Важно е да се направи всичко възможно ниската данъчна тежест да бъде също запазена – ние сме лидер по ниски данъци в Европа, а това е добре за всички чуждестранни инвеститори.

Според нас е много важно да се вземе под внимание развитието на електронното правителство, защото то ще гарантира намаляването на дела на сивия сектор.

Що се отнася за идеята на БСП за съставянето на програмно правителство, БТПП няма как да се ангажира с експертна прогноза. Въпреки това, според мен, съставянето на подобно правителство ще говори за едно отговорно поведение на политическите партии. Час по-скоро трябва да се довърши работата по новия програмен период, защото европейското финансиране е изключително важно за страната ни. Ние трябва да се постараем да направим всичко по силите си да предотвратим намаляването на средствата или тяхното забавяне. 

Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Ръководителите на БСК, БТПП и АИКБ са категорични, че съставянето на програмно правителство е единственият възможен ход пред 4-те партии"хм ... Няма да мине номера ;) Язък за похарчените пари! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Аз не съм съгласен.Единственият изход според мен е дясно мислещите хора в България да се обединят въпреки различията си и заради съдбата на страната си да преодолеят всичко, което им пречи да се обединят в 1 партия.Старите кримки си подадоха оставките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
S4etovoditel
преди 10 години
На първо време е достатъчно и да поограничат контрабандата. Примерно от 80% да спадне на около 50%. Това ще е повече от достатъчно да закърпят бюджета за годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Програмно правителство, до тук добре, но кой ще носи отговорността за делата му? Вече си мога да кажа и първите реплики на бъдещия премиер -"Положението е много трагично.Бюджетът е недостатъчен за покриване на социалната сфера. Има риск от фалит на държавата. За това се налага да се вдигне ДДС с 2 процента, корпоративния данък и ДОД от 10 на 15 процента, както и осигуровките с 2-3 процента."Дано се окажа лош пророк!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още