IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Нито минималният икономически растеж, нито кризата са оправдание за драстичния отлив на чуждестранни инвеститори от страната ни, смята икономистът

15:30 | 18.05.13 г. 64
Л. Дацов: Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Ако следващото правителство работи наопаки на предишното, икономиката ще отчете растеж, заяви Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите при НДСВ и БСП, в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подкрепи тезата си с това, че за четири години кабинетът „Борисов“ бил привлякъл инвестиции, колкото са били за една година при управлението на тройната коалиция.

Нестабилната политическа обстановка в страната в момента обаче няма отношение с тях, защото решенията за инвестиции са взети, преди да настъпи сегашното положение, категоричен е Дацов.

Не е логично настоящите инвестиции да се сравняват минали периоди като с изтеклата година, защото разлика между 200 и 400 милиона е незначителна, обясни бившият финансов зам.-министър. По думите му всичко, което е под три-четири милиарда, не влияе икономически в България и затова следващият кабинет ще трябва да работи за нови инвестиции в страната за около четири милиарда лева в рамките на година.

За 12 месеца чуждите инвестиции в страната са намалели три пъти, но българските зад граница са отчели ръст. Това е хубаво, защото никой не е забогатял от инвестиции в собствената си страна, а извън нея, смята Любомир Дацов.

Нито минималния икономически растеж,  нито  кризата са оправдание за драстичния отлив на чуждестранни инвеститори от страната ни, смята той и даде пример с южната ни съседка Турция, която не е член на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Не, не си обяснил такова нещо - ти обясни как не било добре надутите цени на жилищата да падат. iivanoff пък отиде по-далеч и каза, че било по-добре жилищата да струват по милион панелката. Аз обаче не разбирам, който иска жилище за милион, какво му пречи, че моето е за хиляда?! Ами да си купи/построи замък за милион и ще има жилище за милион. Или май разбирам - ако мога да си купя жилище за хиляда няма да има нужда да вземам 30 годишен заем и няма какво да ме накара да въртя *** като безмозъчен хамстер....А ти, супер..., за каква ликвидна стойност говориш?! Досега не съм видял да искаш (примерно) намаляване на данъците за прехвърляне на жилища, или отпадане на нотариалните такси за същото, или опростяване на процедурите. Това са неща, които биха направили пазара на жилища по-ликвиден (така, както ниските или никакви такси за финансовите транзакции правят финансовите пазари по-ликвидни). Обаче на теб не ти пука за тия неща. Що така, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 4
Ricco
преди 10 години
forum_rookie: +1.000iivanoff и супертрйдъра са нек'ви банкови лобисти, за които е важно хамстерите да вземат кредити и да въртят неуморно *** независимо от всичко останало. Те гледат на хората като на машини, които трябва да бъдат експлоатирани до откат, на максимално възможни обороти и без прекъсване или почивка (вземеш ли 30 годишен кредит за жилище забрави за почивки). Т.е. това са едни съвременни робовладелци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
deBill
преди 10 години
не само ще цъфнем ами и ще вържем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Истината за всеки е критерии за собствения му успех, защото последния е следствие от нея!Разговора е прекалено елементарен за да има смисъл от продължение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 1
forum_rookie
преди 10 години
Драги iivanoff, че нещо "се съдържа в почти всяко изявление на ФЕД", не е никакво даказателство. ФЕД не са източник на истина, а защитници на нечии интереси, и моите не са сред последните. Не виждам "защо ако една картонена къща струва $1,000,000 ще живея с много по-висок жизнен стандарт, отколкото ако струва $1,000", ако тя за мен е просто място за живеене. От широкия спектър икономически догми всеки от нас си е избрал тези, които отговарят на неговия живот и неговото мислене. Тук няма всеобща истина. Затова възразявам, когато някой ме облъчва с неговата си истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
panterata na pop fol
преди 10 години
на някои да му направи впечатление по етнически групи кои за кого и колко е вземал.започвам първо с това че не е имало кои знае каква активност при ромите.за герб са гласували 10% турци,25% роми,за бсп-30% роми и 25% турци.така какво следва драги които тук се дразгате и плюете.ами нека ви кажа.мангалята по принцип си говорят на турски и не признават българите.нека изчислим колко трябваше да е реалния вот на дпс тези избори.да не забравяме че се саздаде и втора турска партия на касим дал.вси4ко се прави с цел братя мои.дпс щеше да вземе около 40% от вота в българия но това умишлено не се допусна с цел да се мачка населението на българия и за това да се винят само българските партии.всичко в тази страна е приключило и ако има наивници които да вярват в промяната по добре започнете да вярвате в нещо друго.тъжно е но е факт.и не се подвеждайте повече да гласувате защото само така демонстрираме пред европа че всичко е ок а то не е.и колкото от вас да гласуват винаги *** гласове ще са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Мисли фундаментално /не ограничено на микро-ниво/ - Че supertrader-а е прав няма нужда да доказвам, защото почти всяко изявление на ФЕД го съдържа!Разглеждай човека като бизнес балансирана единица, като функция на разполагаемо богатство /+приходи/ и жизнен стандарт /+разходи/ - ще разбереш много бързо какво изтърваш... и защо ако една картонена къща струва $1,000,000 ще живееш с много по-висок жизнен стандарт, отколкото ако струва $1,000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 2
kroum
преди 10 години
Любовта между ДПС и Атака завършва с сватба БСП ще им кумува а ЧЕСТИТО!Спекулира се че булката е в третия месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 1
forum_rookie
преди 10 години
До 27-ми (supertrader, ): Не може цялото общество да живее и работи, само и единствено за да не "падат заплатите и цената на труда на тези които ги изграждат (жилищата)"??? Що за пазарска логика!? И колко им е паднала цената на "великия" труд? По време на идиотския "бум" 2004 - 2008 г. правеха по 600% печалба, ти за това ли плачеш? Пък аз наивно си мисля, че "тези които ги изграждат (жилищата)", го правят, за да имат хората къде да живеят. Гледната ти точка е: единствената цел на другите е да ми е добре на мен. Изключително е нагла, не мислиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Депутат от БСП: Бюлетините в Костинброд са стандартен излишък":D"Въпреки настояванията на председателя на БСП Сергей Станишев и депутатите от левицата - Мая Манолова и Михаил Миков, че бюлетините са фалшиви и подготвени за манипулиране на вота от 12 май, с цел победа на ГЕРБ, Кънев е категоричен, че всичко е законно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още