IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Нито минималният икономически растеж, нито кризата са оправдание за драстичния отлив на чуждестранни инвеститори от страната ни, смята икономистът

15:30 | 18.05.13 г. 64
Л. Дацов: Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Ако следващото правителство работи наопаки на предишното, икономиката ще отчете растеж, заяви Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите при НДСВ и БСП, в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подкрепи тезата си с това, че за четири години кабинетът „Борисов“ бил привлякъл инвестиции, колкото са били за една година при управлението на тройната коалиция.

Нестабилната политическа обстановка в страната в момента обаче няма отношение с тях, защото решенията за инвестиции са взети, преди да настъпи сегашното положение, категоричен е Дацов.

Не е логично настоящите инвестиции да се сравняват минали периоди като с изтеклата година, защото разлика между 200 и 400 милиона е незначителна, обясни бившият финансов зам.-министър. По думите му всичко, което е под три-четири милиарда, не влияе икономически в България и затова следващият кабинет ще трябва да работи за нови инвестиции в страната за около четири милиарда лева в рамките на година.

За 12 месеца чуждите инвестиции в страната са намалели три пъти, но българските зад граница са отчели ръст. Това е хубаво, защото никой не е забогатял от инвестиции в собствената си страна, а извън нея, смята Любомир Дацов.

Нито минималния икономически растеж,  нито  кризата са оправдание за драстичния отлив на чуждестранни инвеститори от страната ни, смята той и даде пример с южната ни съседка Турция, която не е член на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 13 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
абе, кое е направил ГЕРБ, не разбрах???? Внесе несигурност в икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 10 години
:) Нали знаеш за българския казан в ада ? Нещата са далеч по прости :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Вече зная, че почти всичко ми е не-я-с-но!Да се надяваме да стане чудо в световен мащаб, та покрай това и у нас да стане чудото!И все ми се върти един въпрос. Добре де, бившата ДС е в корените на какво ли не. Но как, как тия хорица, как, как "посмяха" да направят нещо, което и в Русия не направиха? Как се решиха на стъпка, тотално съсипваща България? Как така, добре, нека е алчност, нека е ... знам ли какво, но как за минута не се побояха от външна изолация да речем?И все ми се струва, че това е изключително мастойрски сценарий, видите ли, българите сами си го направиха, но не е така. И не е Русия зад това. Поне "черните станции" биха подсказали нещо. Или пък, че руснаците искали България да е троянският кон в ЕС! И това е глупост. Троянски коне са всички държави, но никой не го казва!С една дума, кой ни върти на малкия си пръст? Кой?И на Гамизов не вярвам. Още с първите му изказвания за шистовия газ. Много му се иска да вземе симпатизантите на ГЕРБ, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 1
IQ146
преди 10 години
Мама миа, Мама миа, мама миа-а-а-а! *** експерта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Леле, тая статия наистина изкърти всички плочки и мивки. А и коментар # 14 прекрасно я допълва. Точно това, дето го говори супертрейдъра го правеше и другарят Жан. Така че вече има и известен опит натрупан в това отношение. Страхотно.Тези полагат всички усилия да убият и последната капчица оптимизъм. А нито съм достатъчно млад, че да бегам по чужбина, нито им имам доверие вече и на западняците. Пак ще трябва да се протестира. Не, че това ще промени кой знае какво, защото ние накъдето сме тръгнали ще стигнем, независимо от мерките на правителството, протестите и всичко останало. На всичко отгоре и цирка започва да става все по-скучен - все едни и същи номера и все по-лошо изпълнени. Не ми остава нищо друго, освен да поддържам добра физическа форма, та накрая като почнем да трошиме магазините да съм у пръвите редици, че за сички нема да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Еми незнам... имаше някакви правила по едно време... ама вече кой ли спазва правилата в тоз батак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 30 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 10 години
Наистина ако направят обратно на ГЕРБ, ще спечелят. Но само в една посока-държавни ценни книжа. Вземат заем 5 милиарда от пазарите, изливат ги в пенсии и се вдига потреблението. Най добре е матуритета да е 5 годишен така, че следващото правителство да се държи за главата и да се чуди как да изплати задължението, но важно е да вдигнем потреблението и работните места. Да му мислят тия които ще ги плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 10 години
Гацо Бацов Дацов ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Съгласен съм с теб, ако тази инфлация е свързана с преразглеждането на борда. С него има инфлация, ама от грешния тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 9
mathematician
преди 10 години
Вторият проблем е, че голяма част от средната класа остана непредставена в парламент. ГЕРБ ако не участва в управлението - средната класа тотално няма да бъде представена. Имайки предвид избирателите на партиите.И чувствайки се непредставена и прецакана средната класа ще свие още потреблението, съответно инвестициите в малкия и средния бизнес.Доколко това противоречи на "официалната" позиция, която ни пробутват медиите, че ГЕРБ убивал средния и малкия бизнес - не мога да коментирам. Аз лично в момента се чувствам доста прецакан и демотивиран,Та имам чувството, че свободното носене по течението ще продължи още доста време каквото и правителство да дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още