IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще предложи "замразяване" на цената на тока

Мярката ще важи докато бъде избран нов председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, обясни "червеният" депутат Ангел Найденов

09:00 | 22.05.13 г. 32
БСП ще предложи "замразяване" на цената на тока

БСП ще предложи мораториум върху поскъпването на електроенергията, заяви в ефира на bTV "червеният" депутат Ангел Найденов. Това ще бъде обсъдено още по време на днешното заседание на 42-то Народно събрание. Ще бъдат повикани и изслушани служебният премиер Марин Райков и служебният енергиен министър Асен Василев.

"Замразяването" на цените на тока ще бъде факт докато не бъде избран нов председател и състав на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), допълни още Найденов. "Логично е този състав да бъде сменен", обясни още той.

В ефира на bTV се разрази спор за състоянието на бюджета. Според депутата от ГЕРБ Димитър Главчев дефицитът по бюджета за първото тримесечие не е 800 млн. лева, както съобщи номинираният за премиер Пламен Орешарски, а 320 млн. лева. "Умишлено се налага мнението за катастрофално състояние на страната", допълни Главчев.

Според Найденов социалното напрежение в началото на годината е доказателство за ниските доходи и тежкото финансово състояние на доходите. Найденов категорично заяви, че АЕЦ "Белене" ще бъде построена.

За Камен Костадинов от ДПС обаче ядрената централа не е тема на дебат точно в този момент. Той допълни, че се търси съгласие по темите в предизборните програми между БСП и ДПС. Важните теми в момента са безработицата и доходите на хората и по тях позициите ни са сходни, заяви още Костадинов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 16 rate down comment 2
ivan4o555
преди 10 години
Това е вярно:Социалната отговорност е демагогия!Социална отговорност трябва да проявят мързеливите, като започнат да работят, да учат и да си плащат данъци и осигуровки!Младежи, събудете се , вземете властта/ бъдещето си и на вашите деца/ и си изградете нова държава!Ние остаряхме 65 г. да ни лъжат комунистите за светло бъдеще, да те го направиха за техните деца и внуци, станаха дори по- алчни от капиталисти!Не пропилявайте живота си като нас възрастните, не чакайте и не вярвайте на лъжите им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 6
SSIW
преди 10 години
Второ: Наистина не мога да разбера, как е възможно хората да приемат, че икономиката (респективно провежданите икономически политики) се изчерпва с фиксацията (в психоаналитичния смисъл на този термин) върху балансирания държавен бюджет и нулев дълг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
Първо: Преди да превръщаме в истерия, реакцията си по определен казус или предложена мярка, смятам за съвсем рационално, да се запитаме, какви са реалните алтернативи (тези алтернативи с най-висок процент вероятност да се сбъднат, която оценка може да изведем от натрупания житейски опит и познатата ни история, свързана с конкретната проблематика), както и да съпоставим следствията и ефектите от тези алтернативни сценарии. И така, на въпроса: Каква ситуация имахме с ценообразуването в енергетиката до момента?Моето мнение е, че така наречените държавни контролиращи органи, които имат късателство с процеса, са обслужвали (буквално като лакейи) само и единствено интересите на играчите по веригата: производство-пренос-разпределение, грубо погазвайки право и нормативна база в областта на защита на конкуренцията и потрбителя, за спазването на някакви пазарни принципи по-добре въобще да не отваряме дума.Как можем да оценим ситуацията и ефекта от така описаните практики? По моему на лице са раздути цени на ел.енергията, които източват национален капитал в посока чужди корпорации и една шепа лица, участващи в корупционните схеми. Така сложилите се реалностти оказват крайно негативно влияние, както в/у другите икономически сектори, зависещи от вътрешното потребление, към които е можело да бъде насочен този ресурс, така и в/у живота на гражданите, изправени пред предизвикателства, свързани с чисто физическото си оцеляване.При тези конкретни обстоятелства, питам: Как може да разглеждаме, замразяването на цените за крайния потребител (в един сектор, в който се формират свръх печалби, благодарение на протекционистки похвати и наличието на олигопол), като ПО-ЛОША алтернатива от продължаването на досегашните практики с всички пагубни ефекти от тях в/у стандарта на живот на хората, икономиката и социалния мир?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
"Ако не се бяха финансирали години на ред с кредити..."Хехе... и къде щяха да са сега банките и некои тлъсти банкови котараци, АКО еди какво си...?Отдавна няма икономика! Има "банкономика" и всичко се върти около нея! Банките управляват, създават, задушават, унищожават... Банкер - това звучи гордо! :LOL: Инвеститор - също, макар и не чак толкоз! хаха! Парите правят пари, за какво да се мориме с производство?Икономики на икономиите... хаха! И празни приказки - социализъм, капитализъм, алабализъм... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 0
pslabakov
преди 10 години
Грешиш .. лошото е, че банките даваХА кредити на сулю и пулю и сега, за да се измъкнат от калта натоварват редовните платци с по-високи лихви .. т.е. загубите от некадърното управление се поемат не от тях а от други техни клиенти ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Икономиите не са причината, а следствието на това, че някои държави повярваха в една грешна политика. Тази политика е проблемът на държавите, не икономиите. Ако не се бяха финансирали години на ред с кредити, които не само че не връщат(разбирай рефинансират с нови), но и увеличават с всяка изминала година, сега нямаше да има нужда от икономии. Това да си купиш къща на кредит, да си плащаш лихвите, а главницата на падеж да я замениш с нов кредит, та и още един да вземеш за да си купиш кола НЕ ТЕ ПРАВИ ПО-БОГАТ. Напротив. ПРАВИ ТЕ ПО-ЗАДЛЪЖНЯЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
arco
преди 10 години
Помогна с това, че в бъдеще няма от данъците да се изплащат по-големи лихви по кредити, а ще се финансират различни държавни дейности.Също така помогна с това, че финансовите пазари гледат на България като по-стабилна страна от съседите ни, което ни сваля в настоящето лихвените разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 10 години
Мави - дреме ми за европейската и за щатската ! Ама що трябва да се вземат борчове или да се печата пари вместо Държавата да си сключи единен договор на преференциални цени с М-тел например - нещо което прави всяка нормална фирмичка на има няма 6 месеца ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 10 години
Ако социализмът е превзел 50% от българската икономика, то колко е превзел от икономиката на Еврозоната и останалия ЕС? И най-вече - колко % е социализмът в икономиката на САЩ, след като същата се свежда до това да се печатат пари и да се наливат в сделки с няколко корпорации? И тази година няма да се мине без увеличаване на кредитния таван на държавния дълг на Щатите и съпътстващите го циркови предствления в Сената...Хехе... да ви имам и капитализма, и социализма, и икономиките, и икономистите... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
mathematician
преди 10 години
Лошото е, че банките не дават кредит на сулю и пулю. :)А още по-лошото е, че като го вземеш, после гадните банки искат да го връщаш. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още