IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново правителство - най-рано във вторник*

Пламен Орешарски се опасява, че ще се наложи прекрояване на бюджета, заяви той след срещата с президента Росен Плевнелиев

11:23 | 23.05.13 г. 8
<p>
	<em>Пламен Орешарски. Снимка: БТА</em></p>

Пламен Орешарски. Снимка: БТА

ДПС ще поиска от президента Росен Плевнелиев днес да връчи не един, а два проучвателни мандата за съставяне на правителство, обяви лидерът на движението Лютви Местан на влизане в президентството за консултации при държавния глава.

"На нас ни се струва, че в понеделник на извънредно заседание от 14.00 часа може да се избере следващото редовно правителство", каза той. След срещата с президента обаче се оказа, че най-ранната дата за съставянето на нов кабинет е вторник (28 май), заради неотложен ангажимент на Росен Плевнелиев. 

При влизането си при президента лидерът на БСП Сергей Станишев беше лаконичен, но потвърди, че неговата партия е готова да получи мандат още днес. Станишев беше придружен и от готвения за премиер Пламен Орешарски, който заяви, че е готов да представи кабинета си във вторник. "Необходими са ми два дни, не за да избирам имена, а да консултирам", категоричен беше той. 

След разговорите в Президентството Орешарски допълни, че има опасения, че ще се наложи преразглеждане на бюджета, но се надява те да са неоснователни и "страховете да са по-големи от реалността". Соченият за премиер изрази и още няколко свои притеснения - че хората нямат търпение да дочакат позитивните промени, както и че има сектори от икономиката, които са близо до колапс. Сред тях са енергетиката или здравеопазването. 

Сергей Станишев допълни, че програмата "Орешарски" е динамична, а не статична и в нея могат да бъдат добавяни и други приоритети, които не са присъствали в предизборните програми. 

По-рано Местан посочи, че след връчване на мандат на Бойко Борисов лидерът на ГЕРБ ще удържи „не само политическата, а и мъжката си дума“, че ще го върне незабавно.

Затова от движението очакват още днес президентът да покани председателя на БСП Сергей Станишев и номинирания за премиер от левицата Пламен Орешарски за връчване на втори мандат, „който трябва да е успешен, защото това налага националният интерес на България“.

По-късно днес в Народното събрание ще има среща между групите на БСП и ДПС. Очакванията са тогава да бъде коментирана програмата за евентуален кабинет "Орешарски". 

Първи в президентството тази сутрин бяха представителите на Атака. Лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че е изразил своите притеснения, че има опит на депутата от ГЕРБ Искра Фидосова да "влияе върху конституционни съдии". 

В ефира на БНТ юристът Татяна Дончева коментира, че в случая не може да се говори за клевета, защото "неофициално се знае, че се правят опити за влияние върху съдиите и дори конституционните". Според нея ситуацията в момента е такава, че първата политическа партия не може да състави правителство и да има председател на парламента.

Дончева уточни, че легитимността на едно правителство идва не само от броя депутати, които го подкрепят, а и от подкрепата на гражданите. 

Консултациите в Президентството продължават. При Росен Плевнелиев  остава да влезнат и представителите на ГЕРБ. След това на лидера на партията Бойко Борисов ще бъде връчен и първият проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

*Информацията е актуализирана с изказванията на Станишев и Орешарски след срещата си с президента

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
То друго взе да се забелязва, че тея не знаят кво да правят - некадърността взе да си личи вече доста.Взе да се изяснява, че план Орешарски няма. Ако има е написан набързо оня ден. Взеха да се прокрадват и новини, че и експерти няма и някъде било нормално да видим и политически лица.Отделно в самата БСП имат противоречия за Белене - ще се строи, няма да се строи, ще се строи ама по-късно, щото сега няма пари. То па тоя АЕЦ е най-малкия проблем на енергетиката. Останалите проблеми как ще ги решават като идея си нямат за какво иде реч.Циркът с плоския данък е подобен. Ще го пипаме, няма да го пипаме. ДПС не дава, Ама Атака иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 10 години
Бюджетният дефицит не помага на икономиката, а задълбочава кризата, тъй като реализирането на значителни дефицити неизбежно води до нарастване на лихвените проценти с последващия негативен ефект върху фирми и домакинства. Това отбеляза финансовият министър Калин Христов за БТА. "Има голямо неразбиране в дискусията за дефицитите, когато някои хора смятат, че харченето и раздаването на средства от правителството генерира растеж. Това не е така. Това е раздуване на икономиката, което след това болезнено трябва да бъде коригирано", казва Христов. По думите му, постигането на растеж е свързано с провеждането на структурни реформи. Събираемостта на данъците за първите три месеца е 20,1% от плана за годината, обяви министърът. За сравнение през миналата година нивото на събираемост е било 20,7%, но трябва да се има предвид, че очакваните приходи в бюджета за тази година са увеличени с над 10%. "Няма риск бюджетът да не бъде изпълнен с предвидения в него 1,3% дефицит", Орешарски квой туй бря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Само да не го прекроява във вида, в който го остави 2009 г., че тогава от заложен +4% излишък, излезе на минус 2-3%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
- Защо се кандидатирахте, г-н Орешарски, вие не сте член на БСП?- Не виждате ли какво става във властта - корупция, подкупи, безделие, лукс...- И вие искате да се борите с всичко това?- Не, искам да участвам! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 15
Vesko94
преди 10 години
Самият факт, че имаш харесвания на това неграмотно написано изречение за мен е по-тревожният проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
Han Krum
преди 10 години
Какво е това бързане за съставяне на правителство......за да оправите народа ли бързате или за да ускорите фразата "Нека краденето започне сега".Аз избирам второто, че ви е по-по-по-важно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
Han Krum
преди 10 години
Какво е това бързане за съставяне на правителство......за да оправите народа ли бързате или за да ускорите фразата "Нека краденето започне сега".Аз избирам второто, че ви е по-по-по-важно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
kroum
преди 10 години
ПОСЛЕДНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПОКАЗВАТ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В ЕВРОПА НА ЧОВЕК ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ПО БРОЙ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЧЕТА ЗАТОВА ТУК НЯМА ДА ИМА УПРАВИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още