IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Липсват важни проекти за следващия програмен период

За да не губим скорост при усвояването на европейските средства, създадохме Министерството на инвестиционното проектиране, заяви премиерът

09:06 | 30.05.13 г. 40
Орешарски: Липсват важни проекти за следващия програмен период

След „Тракия” и „Струма” почти сме останали без важни проекти за следващия програмен период. Това наложи създаването на новото новото Министерство на инвестиционното проектиране, обясни в ефира на БНТ новоизбраният премиер Пламен Орешарски.

По негови думи новата структура ще трябва да преодолее "слабата готовност на страната по отношение на важни проекти" и така да бъде запазена скоростта за усвояване на европейски средства.

Фондовете за регионалното развитие остават в Министерството на регионалното развитие. Избраният министър – Десислава Терзиева, е администратор с опит и няма да допусне загуби на средства, допълни той.

По отношение на първия персонален гаф в кабинета – номинацията и последвалото оттегляне на Калин Тихолов на поста министър по инвестиционното проектиране, Орешарски обясни, че не е имал време да прецени всички аспекти на своите министри, тъй като се е водил само по тяхната компетеност и експертност.

"Търсех професионалисти – някои от тях не са заподозрени в политическа обвързаност, за някои има такива опасения, заяви още новият премиер. Квоти няма и няма и да има  - нито при избора на министри, нито за заместници", категоричен беше той и допълни: "Работих в правителството с квоти, искате да повторим тази грешка ли?". 

Гледам на АЕЦ „Белене” като икономика

Проектът е започнал и има арбитражен иск срещу страната ни заради спряното строителство на централата, заяви Орешарски. Като се запозная с всички аспекти – икономически, потреблението на електричество в региона, цените на оборудването и иска на „Росатом”, ще мога да се обоснова дали ще строим втора ядрена централа, стана ясно от думите на новия премиер.

За него, ако се стигне до строителство, ще бъде най-добре държавата да притежава 51% от капитала на новосъздаденото дружество, което ще изпълни проекта. Останалата част от капитала трябва да се държи от „водещ инвеститор в бранша”.

Що се отнася до препоръката на Световната банка да бъде закрит Българският енергиен холдинг (БЕХ), Орешарски коментира, че е нужен план и да се видят позитивите. Закриването на холдинга ще спести няколко милиона лева, което е недостатъчно, заяви премиера. „Твърдо имаме намерение на този етап да не допуснем повишаване на цените на тока”, категоричен беше Орешарски.

В препоръките на ЕК е записано увеличаване на пенсионната възраст, но това е единствената разлика от програмата на новото правителство, смята Орешарски. Останалите мерки обаче съвпадат – повишаване на събираемостта на данъците, социално включване, подобряването на кредитирането за малките и средни предприятия, равен достъп до обществените поръчки и т.н.

„На този етап ще спрем увеличаването на възрастта за пенсиониране, но това не е завинаги”, каза премиерът и допълни, че ще преговаряме с ЕК по тази точка.

Безработицата е рекордна

Една от областите, в които ще работи новото правителство, е намаляването на безработицата. По отношение на мерките за временната заетост - те са по-добри от никаква заетост, каза Орешарски и допълни, че неговият кабинет ще работи за превръщането на тази временна заетост в трайна. 

За него в момента без работа са над 14% от трудоспособното население, което е рекордно високо и ни връща към края на миналия век, коментира той. 

По отношение социалните помощи и добавки за част от населението първо трябва да се види състоянието на фиска, заяви премиерът в отговор на въпрос дали предвижда коледни добавки за пенсионерите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"За него, ако се стигне до строителство, ще бъде най-добре държавата да притежава 51% от капитала на новосъздаденото дружество, което ще изпълни проекта. Останалата част от капитала трябва да се държи от водещ инвеститор в бранша.Ужас! Това ако се случи край с нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Не си поставен сам - карат те да си мислиш така! "Ние" всички вкупом сме поставени в среда, в която да следваме изисквания, ограничения, квоти и посоки ... Ако това не го разбираш - няма смисъл да търсиш истината - тя няма да е в дефиниционната област на на мислене ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Прави си, но все пак ти вадиш нещата извън контекста.Черния пиар се води от години с/у всички управляващи. Нима нямаше черен пиар с/у ГЕРБ - подслушвали, силово управление, превърнали държавата в тоталитарна, задушавали малки и средния бизнес, асфалта не ставал за ядене.Оня ден Орешарски каза, че бюджета бил много зле. Станишев каза, че бил опоскан. Айде майната му на Станишев. Обаче върви ли му на ранга на Орешарски да прави такива изказвания - като всеки по умен човек може да цъкне нета и да види статистиката.Тая новата говори за еврофондовете колко зле било усвояването. Ми също има статистика в нета. Да, не е на 100% усвояването. Ще и стана първи фен, ако успее да ги увеличи процентите.Обаче още от сега да почват да лъготят за състоянието на тези два сектора. Извинявай, ама за тях има доста информация по правителствени сайтове.Другите сектори не мога да коментирам, щото не ги следя. Но като са водили черен пиар до оня ден и почват с отровени лъжи - овации ли да очакват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
Hahoto
преди 10 години
Разликата между най-добре,добре и зле функциониращите общности не е в количеството на проблемите, които стоят за разрешаване в тях. Всички общности имат проблеми. Разликата е в подхода към проблемите. В най-добре функциониращите общности, ключовите личности и групи, винаги откриват начин да проведат конструктивен диалог.Те обсъждат с готовност спорните въпроси. За разлика от тях индивидите в проблемните общности си играят на болезнени игри - хората се обиждат един друг, преизпълват се с възмущение, държат се с инакомислещите сякаш са болни или ненормални.В резултат на това, настъпват истинските сражения, които винаги изместват фокуса от реалния проблем и го изстрелват в "плоскостта", в която сами се поставяме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
В "плоскостта" на която си поставен , това е невъзможно! Но е "човешко" да се опитва :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Hahoto
преди 10 години
По принцип избягвам политическите коментари, защото хората са емоционално оцветени "ЗА" и "ПРОТИВ". Рядко има рационалност в съжденията за една или друга политическа партия или личност. Мечтая езикът на омразата и популизма, с който политиците девалвират обществото, да отстъпи към езика на прагматизма и обществената конкретика. За жалост първия ден на новия парламент показа точно обратното. Иначе за изводите, ще ги направя, след като видя делата. Друг е въпросът, какви са ми очакванията. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 3
data
преди 10 години
Принципно си прав , всички сме граждани на тази държава , НО до момента това което е излязло от правителството на Орешарски като намерение :1.Здравеопазване - ще разрешим тютюнопушенете2.Икономика - ще спрем приватизацията 3.Социалната сфера - ще увеличим помощите за НЕ работещите 4.Енергетика - ще замразим цените 5.Външна политика - пак ще се дупим на македонците Изводите всеки да си ги прави !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Крайния оптимизъм граничи с деменция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
IQ96
преди 10 години
до:Hahoto."Иначе е добре, че имаме правителство и работещ парламент, по-добре, отколкото нищо!"За съжаление, само това е доброто. И едва ли ще е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 14
Hahoto
преди 10 години
Много рано е да раздаваме плюсове и минуси на новото правителство. Още от сега виждам по сайтовете, че започна и черния пиар срещу тях. Ако предположим, че Орешарски е честен човек и се е нагърбил да управлява държавата точно в този момент, наистина не му завиждам. БСП и ДПС ще го дърпат за гащите, ГЕРБ ще сипе черен пиар, Атака ще гледа да извади максимални дивиденти. В тази политическа вакханалия на фона на кризата, Орешарски трябва да прави реформи, ако изобщо посмее. Отделно част от старите БСПари гледат като натровени това правителство и чакат сгоден момент да катурнат Станишев. При първа възможност ще наизскачат червени скелети от гардероба. А и Първанов дебне Станишев, с ловната си пушка за архари. Партийните залози в момента са доста големи, очакванията на хората към правителството са изначално негативни, така че дано Орешарски извади здрави орехи. Иначе е добре, че имаме правителство и работещ парламент, по-добре, отколкото нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още