IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Хиновски: Индустрията ще поеме тежестта от поевтиняването на тока

Първите разчети сочат, че от 1 юли производителите ще плащат с около 30% по-скъпа електроенергия, обясни енергетикът

09:56 | 20.06.13 г. 12
Иван Хиновски: Индустрията ще поеме тежестта от поевтиняването на тока

Не е професионално да се говори за намаляване на цената на електроенергията от 1 юли, коментира в ефира на Bulgaria On Air Иван Хиновски от Българския енергиен форум.

„За битовите потребители това е важна стъпка, но за българската индустрия и за енергийния сектор подобна перспектива не е особено положителна,“ коментира енергетикът. Той подчерта, че поевтиняването на тока „няма откъде да дойде“.

„Първите анализи сочат, че от 1 юли производителите ще плащат с около 30% по-високи сметки за електроенергия. Причините са няколко. Първо, защото от от началото на следващия месец излизат на либерализирания пазар и сами ще договарят цените на получаваната електроенергия. В същото време върху сметките им ще бъдат начислявани и т.нар. кафява и зелена добавка. Малката ликвидност на пазара също е фактор, които ще окаже по-скоро негативен ефект,“ посочи Хиновски.

Според него много по-реалистично е да се обсъжда задържане на цената за определен период от време.

По думите му чрез намаляване на студения резерв и използване на приходите от въглеродните емисии може да бъде постигнат определен ефект в посока на коригиране на цената надолу, но той ще е крайно недостатъчен.

Резултатът от предложението за преразглеждане на рентабилността и печалбата на електроразпределителните дружества, а също и на техните разходи, е спорен, коментира Хиновски. Той подчерта, че ЕРП-та и сега отчитат загуби и ще е трудно да бъдат „принудени да намалят цената“.

Енергетикът препоръча още производителите на зелена енергия да се обединят в общ енергиен пул. По този начин ще имат възможност по-реално да прогнозират обема на производствата си и биха били по-конкурентни на външния пазар, обясни Хиновски.

Според него прогнозите, че износът на електроенергия ще достигне нивата от преди две години, не са реални и причината е, че целият регион е в криза.

„Преди изнасяхме за Гърция, която прехвърляше част от количествата към Италия. Но сега регионът е в криза. Въпреки че заради топлото време се очаква да има ръст на потреблението в тези страни, то няма да е достатъчно за повишаване на износа до нивата от преди две години. През тази година виждаме и по-голямо производство на хидроенергия, заради високите нива на водите. Това допълнително усложнява условията за износ на ток “, коментира Хиновски.

Той допълни, че може да се очаква ръст на експорта на електроенергия към Турция, Гърция, Италия и региона, но не и на нивото от 2011.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
И като убеден марксист мога даже да пусна една лека провокацийка към любимите ми капиталисти тук:Изхождайки от долния си пост, мога даже да допусна, че социализмът тепърва предстои да се случи, а кризата в Европа само ще засили процесите на консолидиране и осъзнаване на най-развития и израснал в интелектуално отношение пролетариат в света - този в Европа. Не бих се обзаложил само поради това, че на моята възраст е хипотетично възможно да не дочакам да го видя и да си получа залога... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
"социАлизама" не знам кой го уби, но социализмът, поне според постановките на неговите идейни създатели, е обществено-политически строй, следващ и по-висш от капитализма. Социалистическата революция според Маркс е възможна само в най-развитите капиталистически държави, където има образован, силен и класово-осъзнат пролетариат, и с едно абсолютно условие - във всичките едновременно!Така че, според мен, а и не само, нашият социализъм го уби тъпотията, неграмотността и класовата негодност на набедената за пролетариат пасмина.За най-голям принос на Ленин в социалистическата наука се водеше неговата корекция на тази постановка на Маркс, а именно - той осъществи социалистическа революция в предимно аграрна държава със слаборазвит, малоброен, полуграмотен пролетариат и основно със силите на селячеството. Селяните обаче не се оказаха на нивото, за което ги призоваваше историята. Такива ми ти работи около убийството на социАлизама, колега... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
абе, луд ли си, бе? При соца всичко е било в киреча-какъв ти български ток. Това АЕЦ-а Костов ви каза, че е излишно, а Боко, след като му се изградиха(не неговите-на жена му) зелените мощности взе и той тая песен да пее. Гледай-ся нямаме потребление един вентилатор да завъртим пък ти за АЕЦ пак говориш. Ама що нямаме потребление никой не пита...а тая зелена надбавка как скочи с 250% за 3 год никой не пита. Ако някой не е почнал да реве за бай Тошо-време му е. Едно време всеки е имал какво да яде, какво да облече и във всяка къща е било топло и всеки е имал ваканция някъде и работа за всички. Вярно-в чужбина се е ходило само с еднопосочен билет и с цялото ти семейство , за някои вицове се е ходило в затвора, едни са били по-равни от другите и милицията е биела. Сега полицията не закача никой, вицове всеки говори, ама никой не го слуша, едни са по-равни от другите(просто са малко по-различни, от тия по времето на соца, ама не много) и в чужбина се ходи само с еднопосочен билет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
Хиновски,Недей да шикалкавиш, като... кирифаревски ***... или телефонен измамник...- Говори с цифри и... не забравяй от цената за бизнеса да извадиш ДДС-то...(Ние също познаваме цифрите...).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
"Според него заради междуфирмена задлъжнялост икономиката на страната се задушава. Това можело да доведе и до сериозни проблеми за бита като спиране на тока." Има голяма вероятност от режим на тока. Всички държавни фирми са задлъжнели ако започнат едно по едно да фалират предприятията, естествено, че това е възможен сценарий, прогнозира Стойнев.Искам да знам как при това положение няма да фалират ЕРП-тата след като няма да има потребление на енергетика? Нали точно те са тези които се грижат за физическата мрежа и разпределянето на ел енергия. Ако това не е вярно и не се грижат те за физическата мрежа - за какво служат ЕРП-тата? За прости касиери ли ?!! Аз ли съм в грешка или министъра говори неразбрано?Какво значи държавни фирми да фалират? Кои фирми? В електроенергията или в индустрията? Нищо не се разбира, плашат се гарги само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз не се ядосах на самото обявяване, че може да има режим на тока, а от причините които посочи. Бяха толкова безумни и безмислени. И ако народът вярва на такива неща - просто няма как да се оправим. Ще намеря някъде интервюто и ще го цитирам тук. Егати абсурда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
Мави - социАлизама го уби ценообразуването - както в енергетиката , така и навсякъде . СоциАлизама в сегашната ни енергетика пак е възможен само заради ценообразуването . И така ще бъде докато нема безпристрастно ценообразуване . Псевдо социАлните мерки през цената на тока ВИНАГИ са се плащали ДВОЙНО през следващите години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
"Иван Хиновски: Индустрията ще поеме тежестта от намаляването на тока " - съгласен съм. Някой трябва да го отнесе и това е герб, бсп, дпс и атака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
При социализма режим на тока имаше поради прекалено голям износ. За онази икономика валутните приходи бяха задача No. 1 - всичко се жертваше в името на изпълнение на плана за приходите по т. н. "второ направление". Енергийната система беше натоварена на 100%, като половин Турция и Гърция, Румъния, части от Югославия, та чак до Италия светеха с български ток. В рези условия всяко спиране на мощност означаваше дефицит. Понеже индустрията имаше по-висок приоритет от домашното потребление, спираха тока на населението. За да не се налага, решиха да построят Белене.Товеа на кратко за режимите на тока при комунистите.Някой ще каже: ама защо ни е бил този износ? Виж как сега си живеем екстра и без да изнасяме нищо! Само внасяме и некои са си много добре, а които не са - свят широк, работа бол! Хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Нищо ново под Слънцето - "Да го духат бедните"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още