IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

145 хил. са щатните бройки в държавната администрация

След новата методика за заплащане средната основна заплата на държавните служители е 865 лева, отчете премиерът по време на заседанието на МС

13:28 | 03.07.13 г. 4
145 хил. са щатните бройки в държавната администрация

144,8 хил. са щатните бройки в държавната администрация към 31 декември 2012 година, отчете премиерът Пламен Орешарски по време на днешното заседание на Министерския съвет. Правителството одобри представения доклад.

Докладът обяснява още, че е било разширено и приложното поле на Законите за администрацията и за държавния служител по отношение на служителите в Националния осигурителен институт (НОИ), Здравната каса и Фонд "Земеделие".

Анализът обръща внимание на броя на работещите в Министерството на вътрешните работи, чиято администрация е и най-многолюдната. Според последните данни през миналата година работещите в системата намаляват с 5,2% до 55,1 хил. души, спрямо 58,1 хил. през 2011 година.

Без вътрешното министерство, в останалите министерства щатните бройки са 7,3 хил. През миналата година най-голямо реално намаление на служителите е реализирано във външното министерство - с 8,8%, е записано още в доклада.

Анализът обхваща и заплащането на държавните служители през миналата година. Припомняме, че от 1 септември има нова методика за формиране на заплатите, основаваща се на постигнатите резултати. В резултат на това основната средна работна заплата на служителите в централната администрация е 865 лева.

Все още се констатират дисбаланси във възнагражденията на служители, които заемат еквивалентна длъжност в различни структури.

Докладът за състоянието на администрацията е структуриран в девет раздела, посочва още пресслужбата на правителството.

В докумнета е отразено състоянието на администрацията по отношение на организационното развитие, човешките ресурси, административното обслужване и регулиране, достъпа до обществена информация, антикорупционните мерки, информационните технологии, електронното управление, проектите за модернизиране на държавната администрация и дейността по установяването на административни нарушения и налагането на административни наказания.

Пълния текст на доклада можете да откриете на страницата на Министерския съвет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Деляна
преди 10 години
Веднага щом го публикуват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
А препратчица към доклада може ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още