IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на чуждестранна бира няма да задуши българското производство

От бранша обаче са песимистично настроени относно възможностите за износ на българска бира заради нужните големи инвестиции

16:26 | 18.07.13 г. 5
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българската пивоварна индустрия няма да отбележи ръст през 2013 г, пазарът ще продължи да бъде в застой, на фона на разрастващата се конкуренция и потребителски очаквания. Същевременно у нас навлизат все повече и повече чуждестранни марки бири, което на този етап не притеснява родните производители, а дори ги стимулира да повишават качеството на предлаганите от тях продукти. В бъдеще обаче това може да се окаже проблем

Около тази теза се обединиха представители на някои от най-големите компании производители на бира у нас по време на представянето на данни за пазара на бира у нас. 

Вносът на чуждестранна бира все пак няма да задуши родното производство

По време на пресконференцията пивоварите изразиха частичното си притеснение от увеличения дял на чуждестранни бири в страната. Според тях големите вериги безразборно внасят бири, които, макар и бавно, започват да се налагат на пазара.

Владимир Иванов, член на Управителния съвет на Съюза на пивоварите у нас, бе категоричен, че вносът на бири ще продължи да се разраства постепенно и стабилно.

"Вносът става основно по линия на големите хранителни вериги. Те правят свои бири в чужбина, които спадат в ниския ценови сегмент. Основно оттам идва голямото увеличение на вноса. Очаквам тази тенденция да се запази в дългосрочен план. Не бих се ангажирал с прогнозата, че българското производство ще се задуши от нарастващия дял на чуждестранните бири. Ние ще се борим с конкуренцията от чужбина", заяви Иванов.

По негови думи това ще може да се случи единствено ако родните производители съумеят да запазят високи стандарти за качество на бирените ни продукти.

На въпрос на Investor.bg дали Съюзът на пивоварите в България ще настоява за въвеждането на регулация, която да намали вноса на бири, Иванов обясни, че подобна практика би била невъзможна. Той припомни, че България участва на свободния европейски пазар."В момента сме в един открит европейски пазар и никаква регулация не е възможна. Ние не подкрепяме идеята на Асоциацията на българските производители за регулация на българските продукти в магазините. Намираме се в ситуация на открит, свободен пазар. Нищо не може да се направи по въпроса. Регулации не могат да бъдат въведени и който си прави оглушки за това - то греши", категоричен бе той

За вноса на бира в България направи коментар пред Investor.bg и изпълнителният директор на „Загорка” АД. По негови думи няма опасност европейската бира "да засенчи" родната.

"На този етап не мога да кажа, че вносът на чуждестранна бира би задушил българското производство. В никакъв смисъл не мога дори да го помисля. Засега делът на вносната бира у нас е нисък – около 1%. Изключително ценово ориентирана е. Това, което се внася не са марки бира. Това е просто бира с име, което има типично немско звучене, за да бъде по-атрактивна за консуматорите. Аз съм убеден, че българинът е пил и ще пие утвърдени брандове бира", обясни той.

Подобно е и мнението на Драган Радивоевич от „Каменица” АД:

"По отношение на вносната бира не бих казал, че скоро би задушила българското производство. Но от друга страна влияе върху българската бира и нейното качество. Пивоварите са стимулирани да подобрят продуктите си, да въвеждат все повече и повече стандарти за качество", обясни той пред Investor.bg.

За състоянието на пазара

По данни на СПБ през 2012 г. консумацията на пиво на глава от населението в България е 73 литра. За 2012 продадените количества бира на българския пазар са 5 404 000 хектолитра. Според НСИ вносът е 424 000 хектолитра пиво, а износът – 92 800 хектолитра.  Членовете на Съюза на пивоварите са реализирали в страната 5 084 000 хектолитра пиво. 96% от консумираната в страната бира е родно производство.

Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Чърчил
преди 10 години
Това явно си е за конкретна фирма, тя може сама да решава къде какво да изнася. Иначе Ломско мисля че има пазар в Румъния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
4f4
преди 10 години
Здравейте, Разбира се че този лобистки съюз ще обслужва корпоративните интереси срещу заплащане, което си е узаконена корупция. Поради тази причина ми стана интересен въпросът от Ваша страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 10 години
'експортът извън страната е нужен и би повлиял положително върху родната индустрия'Неотдавна шефът на българска бирена компания/не си спомням коя точно/ коментира, че не може да изнасяме наша бира за Румъния, понеже ще конкурираме тамошния й клон. Което си е направо картел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
elena.kalpakchieva
преди 10 години
Съюз Произведено в България от доста време настоява за въвеждането на регулации, с които да се гарантира, че българското производство няма да бъде задушено от чуждестранния внос. За подобни регулации настояват и от Асоциацията на хлябопроизводителите, както и от Асоциация на Млекопреработвателите в България. След като вече стана ясно, че вносът на чуждестранни бири се разраства с всяка изминала година бе логично да се потърси коментар от браншовия съюз - дали се застъпват за въвеждането на регулации под дадена форма и ако да - на какви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
4f4
преди 10 години
"На въпрос на Investor.bg дали Съюзът на пивоварите в България ще настоява за въвеждането на регулация, която да намали вноса на бира..."С какъв въпрос изкочи Иинвестор.БГ!Да не сте открили причина за намаляване на вноса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още