IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Златанова: Трябва да изберем главен съдебен инспектор

Ако парламентът не гласува назначението, официалният доклад на Еврокомисията ще отбележи липса на напредък, обясни вицепремиерът и правосъден министър

10:16 | 19.07.13 г. 1
З. Златанова: Трябва да изберем главен съдебен инспектор

Устният юлски доклад на Европейската комисия за България съдържа данни за напредъка и развитието, както и актуализация на събитията, които са се случили от февруари насам. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова по повод представения вчера в Брюксел документ.

В устната презентация са обхванати темите за организираната престъпност, борбата с корупцията, съдебната реформа, Комисията за борба с конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконното имущество. Обикновено се обсъждат съмнителни назначения както в съдебната система и сектора за сигурност, така и в изпълнителната власт.

„Това са фактически неща, които не водят до политически изводи”, уточни Златанова. Тя посочи, че по-важен за страната ни е официалният доклад на Еврокомисията, който ще излезе в края на годината.

„Дотогава трябва да бъде избран главен съдебен инспектор. И това може да стане само със 160 депутати. Искаме конституционно мнозинство”, подчерта Златанова. Тя обясни, че ако не бъде избран такъв инспектор, това ще бъде отбелязано в доклада като липса на напредък в тази сфера.

До края на годината Златанова ще внесе в парламента новия Наказателен кодекс. По думите й е абсолютно недопустимо хора, които са съдени, да влязат на ключови места във властта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
Тррябва да започне да функционира правителството вече, за да се нормализира ситуацията в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още