IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ГЕРБ не успя да се справи с контрабандата

Плевнелиев много добре знае дали трябва да наложи вето на актуализацията на бюджета, смята бившият премиер

09:20 | 02.08.13 г. 17
Борисов: ГЕРБ не успя да се справи с контрабандата

Не можахме да се справим с контрабандата, призна бившият премиер Бойко Борисов в ефира на "Нова телевизия". Той обаче допълни, че и сегашните управляващи не успяват да преборят този проблем, въпреки всички заявки, дадени в предизборната кампания.

Според лидера на ГЕРБ за да се справим с контрабандата, трябва да се промени системата, но и да има реакция от обществото, а не „хората да продължават да купуват контрабандни стоки, а после да искат пенсии и заплати от несъбраните акцизи”. Той призова, ако има формула за справяне с този сериозен за икономиката ни проблем, тя да бъде приложена. 

500 млн. лева от актуализацията на бюджета ще могат да бъдат харчени само с постановление на Министерския съвет по време на ваканцията на парламента, отбеляза бившия премиер Бойко Борисов по повод промяната в закона за бюджета. Промените в администрацията са доказателство за намеренията - "подготвя се почвата за кражбите", смята той.

Лидерът на ГЕРБ обаче отказа да коментира дали ще има президентско вето на закона.” Плевнелиев много добре знае какво трябва да направи. Знам как разсъждава на базата на дискусиите за бюджета по времето, когато беше министър”, допълни още Борисов.

Бившият премиер заяви, че мотивите за актуализацията на бюджета са несъстоятелни и посочи за пример 800-те млн. лева, които неговото правителство е изтеглило за плащането на земеделските субсидии. Тези пари са върнати от Европейската комисия на 4 април 2013 година, допълни още бившият премиер.

Според него правителството на Орешарски "дава стотинки на хората, а им взима левове", и обясни, че от намаляването на цената на тока домакинствата ще разполагат с допълнително „2,50 – 3 лева, но ще им вземат по 303 лева за „Белене” и „Цанков камък”.

Бойко Борисов коментира и темата за предсрочните избори. Той повтори, че сме изпуснали времето за избори веднага и трябва да бъдат направени първо промените в Изборния кодекс. Според бившият премиер обаче има и начин за незабавни избори и това може да стане, ако Атака напусне още днес Народното събрание, тъй като ГЕРБ ще ги последват.

"Послушахме сигналите на Европа и затова се върнахме в парламента", заяви още лидерът на ГЕРБ. „Когато Мартин Шулц ми каже, че не е европейско ГЕРБ да не е в парламента, аз го слушам”, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Balcerovich
преди 10 години
Контрабандата беше покровителствана и от ГЕРБ, и от Тройната коалиция. А сега е рано да се каже, това правителство оплете конците от начало, но после никой не му даде шанс да работи. И интересно какво става с ръководството на агенция Митници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
Това с контрабандата се повтаря като мантра вече 20 г. и така никой не успя да я спре . Що ми се струва че по скоро всички гонят михаля и контрабандата в бг е в граници под който контролирането и е не рентабилно . Да може да пратим ушевите да гонят манговците ама дали ще им излезе сметката не е ясно . п.п.Повечето мой познати който са пушачи минаха на контрабанден *** тютюн а той както на всички е ясно е неуловим - все пак България е страна производител . Все едно да спрете белото в Кулумбия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 8
aide_de
преди 10 години
"Крадецът вика дръжте крадеца"!Точно ГЕРБ повишиха акциза върху цигарите и започнаха да правят пачки...А сега: Не можахме! Да бе верно, щото не искАхме....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
Спящият бик
преди 10 години
Вчера още на входа на пазара трима *** се насочиха към мен да ми продават цигари. Винаги е така и не е никакъв проблем за полицията да ги излови и чрез тях да започне разплитането на чорапа. Ако иска, разбира се. Но тя, ако иска, може и наркопласьорите, и сутеньорите, и трафикантите на хора да залови... Познава ги много добре и едните, и другите, всички. Но не иска. Защото от нас е само основната и заплата, а бонусите са от мафията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Контрабандата лесно може да бъде смазана - но на политиците не им стиска да пратят прасетата да си свършат работата !!!Не е трудно - фащат мангасарката на женския пазар, дето с шушукане "цИгари, цИгари" продава по кутийка, по две и и дават съвсем възпитано ултиматум: "Или изпяваш кой те зарежда със стока и получаваш условна присъда - или мълчиш и отиваш две години да чукаш камъни !!!" По същия начин нагоре, нагоре - докато се разплете цялата мрежа... ама нали за всички управляващи ромовете са свещени крави !!!Също и социалната и пенсионната система - докато пилеем милиарди, за да ги храним тия, все така вноските ни ще потъват в нищото, а ще трябва и родителите си да издържаме, защото със 150 лв пенсия не се живее !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
lewis
преди 10 години
Контрабанда е имало през комунизма, има и сега, ще има и за в бъдеще, въпросът е нейният размер, ако държавата има желание, тя може да бъде свита в разумни размери, но това ще повлияе зле на черните каси на партиите, те това е цялата дилема и точно заради това не ни искат у Шенген.В началото на мандата си ГЕРБ тръгнаха доста уверено, обаче след това им се усладиха стинките и те така, а от настоящият "експертно-програмен" "кабинет" не очаквам нищо подобно, даже обратни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 4
shpono
преди 10 години
Опити имаше, но не знам защо си ги пропуснал.Връзките с нап групите на нап които осветлиха оборотите на сумати обекти. ГПС системи на цистерни за превоз на горива, измервателни уреди в лукоил. Все неща котио пряко влаят на контрабандата. Днес вече никой не е вързан с нап и никой не си декларира оборота. Ела по морето да видиш как масово вече никой за нищо не издава касова бележка, а до скоро го правиха. Знаеш ли колко промени в данъчните закони се направиха за да може една фирма да се проверява още от самото и създаване. Лов на мечки не се прави с червена прокуратруа и с червен съд който отменя отнемането на лиценза на лукоил защото бил голям ....срам срам ама не за бойко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Точна формула няма, но може да се започне с частично възстановяване (5-10%) на ДДС за физически лица. Може да се направи с подаване на приложение към годишната данъчна декларация и приложени копия на разходооправдателни документи - касови бележки, фактури, договори - и последваща проверка от данъчните. Това ще изсветли голяма част от продажбите на стоки, които в момента вървят без ДДС и акциз, защото са контрабанда.Що се отнася до пенсионната ни система, тя е безнадежно болна. Отливът на млади хора намали силно осигурителната база през последните 20 години, но родителите останаха тук и получават пенсии. Голям е броят на инвалидните пенсии и социалните плащания. Затова от събраните данъци в бюджета, всяка година се правят преводи за НОИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 10 години
Internet в случая *** си ти. Действително голямата част от пенсиите идва от държавния бюджет, а не от пенсионните вноски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 6
deant
преди 10 години
Корекция! Като се сетя за забележителни промени - най-много станаха по идея на омразния от всички Дянков! За тях ще кажа поне 2, които са абсолютно положителни - връзката на всички касови апарати с НАП и връзката на кафе машините (и подобни). И една малко оспорвана промяна за данък върху лихвите, който се убеждавам, май е била добра постъпка. Друго нищо съществено не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още