IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Актуализацията на бюджета да не надвишава 200 млн. лева

Трябват бързи действия в енергетиката, защото НЕК е пред фалит, смята бившият премиер

17:22 | 29.07.13 г. 6
Борисов: Актуализацията на бюджета да не надвишава 200 млн. лева

ГЕРБ е против актуализацията на бюджета, но щом така или иначе финансовата рамка ще бъде обновена, поне да бъде не с 1 млрд. лева, а с 200 млн. лева. Това отбеляза лидерът на партията Бойко Борисов по време на среща с представители на КТ „Подкрепа“ и КНСБ , пише Агенция „Фокус“.

ГЕРБ са внесли предложение за промяна между първо и второ четене на промените в Закона за държавния бюджет, уточни още Борисов. В него е записан социален пакет в размер на 150 млн. лева. „Има подписани от нас споразумения с образованието, със земеделието, там са по-малко пари – 7 – 8 млн. лв., които също могат да бъдат актуализирани и в рамките на 200 млн. лв. ще се справят”, допълни той.

Според Пламен Димитров обаче е нужна по-радикална актуализация на бюджета. Трябва да се покажат нови политики, да се стимулират механизми, които да създадат работни места и да генерират повече доходи, коментира лидерът на КНСБ след срещата си с представителите на ГЕРБ.

Според него трябва да се увеличи кръгът от хора, които получават енергийни помощи, да се увеличат обезщетенията за безработните, както и нови мерки срещу младежката безработица. От синдиката очакват и увеличение на минималната работна заплата чрез системата от ваучерите за храна. „Ние искаме допълнителното увеличение на квотата за ваучери за храна да стигне 240 млн. лв. до края на годината“, коментира Димитров и допълни, че това не изисква средства от държавния бюджет. 

По време на разговорите Борисов припомни и сметките на БСП преди изборите, според които при намаляването на контрабандата в бюджета ще влизат най-малко по 1 млрд. лева на година. „От май до декември имат 7 месеца. По техните сметки – че около 1 млрд. лв. се губели от контрабанда, те от май до декември трябва да съберат 700 млн. лева“, коментира още бившият премиер.

Дискутирани са били още и проблемите в енергетиката. Това е една от темите, които ГЕРБ са готови да обсъждат в парламента през август. Останалите проблеми са свързани с Изборния кодекс и криминализирането на неплащането на осигуровки.

Според Борисов трябват бързи действия в областта на енергетиката, тъй като Националната електрическа компания (НЕК) е в колапс.

„Да се постави всичко на масата, защото с тези популистки ходове, които се правят, или ще фалират НЕК, или ще продължат да залъгват хората, че ще намаляват цената на тока. Основните приходи в енергетиката са именно от потребителите“, препоръча още бившият премиер и изказа своята готовност да участва в кръгла маса по проблемите в сектора.

След срещата двата синдиката обявиха, че са готови да организират подобен форум до няколко дни. "ГЕРБ споделиха нашето общо притеснение, че енергетиката е в състояние на колапс, на свободно падане, за което предупреждаваме от много време", заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев

От дискусиите хората трябва да разберат какво е състоянието на енергетиката „след „Цанков камък“, след „Белене“, допълни още Бойко Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 2
jelenski
преди 10 години
Борисов най-добре ще знае, нали той ни докара до това положение да се чудим как да свържем двата края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
data
преди 10 години
Диагнозата е ясна , лечението - също . Въпросът кой да вдигне цената на тока с около 30 % в рамките на 2 г. се прехвърля от правителство на правителство докато НЕК съвсем каталяса . Така е поне от 2008 г. насам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 12
milioner4e
преди 10 години
Р. Овч. . Смисъл тва са инициалите, как му е пълното име не знам. Още рова по сайтове и къде ли не, ама се не мога да вида пълното име. Иначе е този, Р. Овч. Ако имая информация за пълното му име незабавно ми я кажи, че 5та година ме гложди тва име. Мерси предварително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
А кой остави НЕК пред фалит ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още