IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ГЕРБ не успя да се справи с контрабандата

Плевнелиев много добре знае дали трябва да наложи вето на актуализацията на бюджета, смята бившият премиер

09:20 | 02.08.13 г. 17
Борисов: ГЕРБ не успя да се справи с контрабандата

Не можахме да се справим с контрабандата, призна бившият премиер Бойко Борисов в ефира на "Нова телевизия". Той обаче допълни, че и сегашните управляващи не успяват да преборят този проблем, въпреки всички заявки, дадени в предизборната кампания.

Според лидера на ГЕРБ за да се справим с контрабандата, трябва да се промени системата, но и да има реакция от обществото, а не „хората да продължават да купуват контрабандни стоки, а после да искат пенсии и заплати от несъбраните акцизи”. Той призова, ако има формула за справяне с този сериозен за икономиката ни проблем, тя да бъде приложена. 

500 млн. лева от актуализацията на бюджета ще могат да бъдат харчени само с постановление на Министерския съвет по време на ваканцията на парламента, отбеляза бившия премиер Бойко Борисов по повод промяната в закона за бюджета. Промените в администрацията са доказателство за намеренията - "подготвя се почвата за кражбите", смята той.

Лидерът на ГЕРБ обаче отказа да коментира дали ще има президентско вето на закона.” Плевнелиев много добре знае какво трябва да направи. Знам как разсъждава на базата на дискусиите за бюджета по времето, когато беше министър”, допълни още Борисов.

Бившият премиер заяви, че мотивите за актуализацията на бюджета са несъстоятелни и посочи за пример 800-те млн. лева, които неговото правителство е изтеглило за плащането на земеделските субсидии. Тези пари са върнати от Европейската комисия на 4 април 2013 година, допълни още бившият премиер.

Според него правителството на Орешарски "дава стотинки на хората, а им взима левове", и обясни, че от намаляването на цената на тока домакинствата ще разполагат с допълнително „2,50 – 3 лева, но ще им вземат по 303 лева за „Белене” и „Цанков камък”.

Бойко Борисов коментира и темата за предсрочните избори. Той повтори, че сме изпуснали времето за избори веднага и трябва да бъдат направени първо промените в Изборния кодекс. Според бившият премиер обаче има и начин за незабавни избори и това може да стане, ако Атака напусне още днес Народното събрание, тъй като ГЕРБ ще ги последват.

"Послушахме сигналите на Европа и затова се върнахме в парламента", заяви още лидерът на ГЕРБ. „Когато Мартин Шулц ми каже, че не е европейско ГЕРБ да не е в парламента, аз го слушам”, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 15 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Никой не би могъл? Ами бих го признал ако поне имаше опит за това. Аз както ги виждам нещата ГЕРБ просто поддържаха едно статутково 4 години, без реално да пипнат нищо съществено в държавата.И още един аргумент за това - който го е страх от мечки - не ходи в гората. Затова си мисля, че тяхното управление не беше лов на мечки, а хорце с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 10 години
А според теб от къде се плащат при положение че 60 % от бюджета на НОИ идва от държавния бюджет ? Та викаш кой бил *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 5
shpono
преди 10 години
Не е страшно да имаш червена книжка, страшно е в главата ти да е пълно с червена пумия. Естествено, че ГЕРБ не се справиха с контрабандата никой не би могъл след като 20 години благодарение на червените *** миков, румен петков и прочие техни кадри олигарсите се срастнаха с държавата. Не става да сгащиш сумати фирми за крадене на ддс и да си преборил контрабандата. Странно по времето на БСП спадат и приходите на данъци и се увеличава контрабандата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Признание чак сега като след дъжд качулка.ГЕРБ въобще не пипаше, даже стимулираше контрабандата на цигари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Когато Мартин Шулц ми каже, че не е европейско ГЕРБ да не е в парламента, аз го слушам-----------Бойко доказа, че не е забравил времето когато е имал червена книжка. Сигурно си я държи тайно под възглавницата.4 партии в парламента и няма една в опозиция! Да ни е честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 8
JasonBourne
преди 10 години
Абе те добре се справиха с контрабандата...бая пачки направиха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 19
Internet
преди 10 години
*** от Банкя продължава да твърди, че пенсии и заплати се плащат от акцизите..този не се научи на нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още