IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оздравителната програма на БДЖ влиза в Министерски съвет следващата седмица

Персоналът ще бъде намален с 2 хил. души, като на мястото на служителите, достигнали пенсионна възраст, няма да бъдат назначавани нови

18:49 | 08.08.13 г.
Оздравителната програма на БДЖ влиза в Министерски съвет следващата седмица

Оздравителната програма за БДЖ ще бъде представена на заседанието на Министерския съвет през следващата седмица, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на посещението му в Пловдив.

Предвижда се персоналът в дружеството да бъде намален с 2 хил. души. Министърът обаче обясни, че това ще бъдат хора, достигнали пенсионна възраст. След пенсионирането им на тяхно място няма да бъдат наемани нови кадри, допълни той.

„Не предвиждаме реформата да бъде съпътствана от грубо и необосновано съкращение на хора“, коментира Папазов.

Той обясни, че оздравителната програма е разделена на три части - краткосрочна, средносрочна и дългосрочна. „Целта е да се стабилизира железницата и да се развива, за да се превърне в предпочитан транспорт“, каза министърът. "Това се прави, защото железницата няма единствено социална функция, инвестицията в нея има и екологично измерение", допълни той.

Предвижда се също така цената на билетите за влак да се повиши, вероятно със средно 5%, от следващата година, каза още Данаил Папазов, като допълни, че в момента се правят необходимите анализи.

Транспортният министър обеща да няма сътресения в железницата и посочи, че ресорното му ведомство прави всичко възможно, за да спаси дружеството.

Пред железничари от Пловдив той съобщи, че закъснелите плащания по главниците на заемите на БДЖ са над 175 млн. лева, а до края на годината сумата ще набъбне до 200 млн. лева.

Очакванията на Папазов са да продължи процесът по предоговаряне на кредитите на компанията. “. Разговорите с кредиторите ще се водят в началото на септември, за когато е насрочена нова среща.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още