IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса разпореди болниците да не връщат онкоболни

От институцията съобщават, че са се разплатили с болниците за лекарства, включително и за медикаментите за онкологичните заболявания

20:05 | 15.08.13 г. 1
Здравната каса разпореди болниците да не връщат онкоболни

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е разпоредила всички лечебни заведения, които изпълняват дейност "лекарствена терапия при злокачествени заболявания", да приемат пациенти без отказ на лечение, съобщават от институцията.

Касата е изпратила писмо до Районните здравноосигурителни каси, в което се посочва, че всички болници, лекуващи онкоболни, трябва да бъдат предупредени да не връщат пациенти.

От институцията съобщават също така, че са се разплатили с болниците за лекарства, включително и за медикаментите за онкологичните заболявания.

В последните месеци отново зачестиха сигналите за липсващи лекарства за онкологично болни пациенти заради забавени търгове на лечебните заведения. Заради проблема Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса увеличи през май бюджета за онколекарствата.

Новоизбраният управител на здравната каса обаче алармира за голям преразход в бюджета на институцията, като най-сериозен е той при парите за лекарства и за болниците.

Същевременно се поднови дебата и за това кой трябва да плаща лечението на онкоболните. До 2011 г. лекарствата се купуваха от здравното министерство на базата на прогнози за болните, което редовно водеше до дефицит. Тогава ведомството прехвърли онколекарствата към касата, като се реши болниците сами да си организират търговете.

Бившият управител на НЗОК д-р Пламен Цеков отново лансира идеята лекарствата за лечение на онкологични заболявания да се плащат от държавата, този път от специален фонд към министерството. Идеята обаче не допадна на пациентските организации, които предупредиха, че отново ще се стигне до затрудняване на достъпа до лечение, списъци на чакащите за медикаменти и липса на лекарства на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Голям бизнес се върти с трагедията на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още