IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът за малц край Ямбол си търси нов собственик

Обявената цена за фабриката на „Пивоимпекс“ е малко над 8 млн. лева

08:57 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Заводът за малц край Ямбол си търси нов собственик

Заводът за производство на малц на „Пивоимпекс“ е обявен за продан от частен съдебен изпълнител. Исканата цена е малко над 8 млн. лева.

Промишленият имот се продава по искане на кредитор - „Интернешънъл Асетс Банк“, става ясно още от съобщението в регистъра на частните съдебни изпълнители.

Строителството на завод за производство на малц и други суровини за пивоварната индустрия започва още през 80-те години. Тогава правителството решава един завод да захрани цялата пивоварна промишленост. Разрешителното за строеж е издадено през 1986 година. Инвестирани са милиони, но промените спират реализацията на проекта до груб строеж.

През 2000 година е приватизирано създаденото през 1964 година дружество „Българско пиво“, което е собственик на недостроения завод за малц край Ямбол. Осем години по-късно новият собственик - „Пивоимпекс“ взима решение да довърши строителството.

Идеята е годишно да бъдат произвеждани по 60 хил. тона малц и преработка на 75 хил. тона ечемик, като зърната предварително се обработват в прилежащата към завода база.

Години по-късно обаче заводът и прилежащите имоти – складове, касети за сушене, силозни блокове и т.н, разположени на площ от почти 55 декара, са обявени за продан. Новият собственик ще бъде обявен на 27 септември в Ямболския окръжен съд.

Повечето пивоварни компании у нас постепенно се отказаха от варианта сами да произвеждат малц за своите марки бира. През 2005 година „Загорка“ се отказа от завода си в Чирпан, а през 2011 година „Каменица“ продаде завода си в Плевен на френско-белгийския гигант Malteries Soufflet. Френският инвеститор взе с дългосрочен договор под наем и другата подобна мощност на „Каменица“ в Хасково. Според финансовите отчети на компанията за миналата година и двете фабрики работят с пълния си капацитет.

По данни на Съюза на пивоварите само „Болярка“ има собствена фабрика за производство на малц.

Малцът е основната суровина за производство на бира и се получава от пивоварен ечемик или пшеница. За да се превърнат в малц, зърната трябва да покълнат и в точно определен момент процесът да бъде прекратен. След това той се суши и се отстраняват покълналите корени. В България се произвежда единствено ечемичен малц. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още